24.6.11

Ανατροπές στον τραπεζικό χάρτη επιβάλλει η τρόικα (ΤΧΣ)

h/t Vasilis G.

Δραματική θα είναι η μείωση της συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων των τραπεζών που θα υποχρεωθούν να προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή επάρκειά τους. Το Μνημόνιο προβλέπει ότι σε περίπτωση που παρέμβει το ΤΧΣ για να εξασφαλισθεί ο καταμερισμός των βαρών, η παρέμβαση θα πρέπει να γίνεται με χρήση κοινών μετοχών, η αποτίμηση των οποίων δεν θα υπερβαίνει το 20% της μέσης τιμής της μετοχής της τράπεζας τους τελευταίους τρεις μήνες πριν από την επέμβαση του ΤΧΣ. Με άλλα λόγια, η αύξηση κεφαλαίου με χρήματα του ΤΧΣ θα γίνεται με έκπτωση 80% επί της τιμής της μετοχής, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού που θα έχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι. Επίσης, το ΤΧΣ θα διασφαλίσει ότι οι τράπεζες που θα προσφεύγουν σε αυτό θα παίρνουν εντός 12 μηνών από την κεφαλαιοποίηση μέτρα για την αναδιάρθρωση, συγχώνευση ή εξαγορά ή μεταβίβαση των δραστηριοτήτων τους.
Πριν ωστόσο φτάσει μια τράπεζα εκεί, θα έχουν μεσολαβήσει άλλα στάδια. Οι τράπεζες θα υποχρεούνται να διατηρούν τα κύρια βασικά ίδια κεφάλαια (Core Tier I) στο 10% από τις αρχές του 2012. Στις απαιτήσεις αυτές δεν περιλαμβάνονται τα υβριδικά κεφάλαια, αλλά θα υπολογίζονται οι προνομιούχες μετοχές που βρίσκονται στην κατοχή του Δημοσίου. Επίσης, η Τράπεζα της Ελλάδος θα απαιτήσει πρόσθετα κεφάλαια για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης περαιτέρω επιδείνωσης του επιχειρησιακού περιβάλλοντος. Για τον σκοπό αυτό, αναγνωρισμένη διεθνής συμβουλευτική εταιρεία θα αναλάβει τη διαγνωστική μελέτη των χαρτοφυλακίων δανείων των τραπεζών. Αυτές θα πρέπει να παρουσιάσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος σχέδια για την ικανοποίηση των νέων κεφαλαιακών απαιτήσεων έως το τέλος του 2011 και να τα έχουν υλοποιήσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2012.
Παράλληλα, το Δημόσιο θα τροποποιήσει τον νόμο για το ΤΧΣ ώστε να απαιτείται από τους υφιστάμενους μετόχους εισηγμένων και μη εισηγμένων τραπεζών να απορροφήσουν πλήρως τις απώλειες που προκύπτουν από τις αξιολογήσεις. Εάν δεν μπορούν, τότε θα προσφεύγουν στο ΤΧΣ, με τις συνέπειες που αναφέρθηκαν πιο πάνω.
Επίσης, με το νέο Μνημόνιο δεσμεύεται η κυβέρνηση να μην μπλοκάρει διά του εκπροσώπου της στο Δ.Σ. των τραπεζών συγχώνευση ή εξαγορά από ξένο όμιλο. «Οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τις τράπεζες να επιταχύνουν τη διερεύνηση στρατηγικών συμμαχιών με εγχώριους και ξένους εταίρους για την ενίσχυση των κεφαλαίων τους και την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών θεμάτων χρηματοδότησής τους. Οι εκπρόσωποι του ελληνικού Δημοσίου στα Δ.Σ. των τραπεζών που λαμβάνουν κρατική ενίσχυση δεν θα χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα βέτο για να εμποδίσουν μέτρα ευνοϊκά για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως η διασυνοριακή συμμαχία», αναφέρεται στο Μνημόνιο.
Σε ό,τι αφορά την εποπτεία, διαπιστώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος χρειάζεται να ενισχύσει το δυναμικό της και δεδομένου ότι υπήρξε καθυστέρηση, λόγω ΑΣΕΠ, στην πρόσληψη ειδικευμένων στελεχών, θα γίνουν μετατάξεις από άλλες υπηρεσίες της στη Διεύθυνση Εποπτείας Τραπεζών έως το τέλος Ιουνίου. Επίσης, η ΤτΕ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ζητήσει μεγάλης διάρκειας τεχνική βοήθεια και πόρους από άλλες ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, μέχρι το τέλος του μήνα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100116_22/06/2011_446574

2 comments:

Vasilisg said...

Και συνεχίζω στα προηγούμενα σxόλια, ο επόπτης βλέπε ΤτΕ να κάνει τη δουλειά του. Πόσους υπαλλήλους πληρώνουμε σε αυτό το ευαγές ίδρυμα αλήθεια Γιώργο?

geokalp said...

μη ρωτάς για το ιερατίο ;)
που εάν ισχύουν μέρος όσων έλεγε ο Γεννηματάς της ΕΤΕΠ... άστα...

τι δουλειά να κάνουν; αφου θα βάλουν συμβούλους για να γίνει η δουλειά που επρεπε η ΤτΕ να κάνει... τι να λέμε τώρα...

όπως το ποδόσφαριο ξεβρωμίζει 3-4 δεκαετίες τώρα...