29.6.11

Βρετανία: Δεν πυροδοτεί πιστωτικό επεισόδιο το γαλλικό σχέδιο, εκτιμά η αγορά

Πολιτικοί και τραπεζίτες αισιοδοξούν ότι η γαλλική πρόταση για τη διάσωση της Ελλάδας μπορεί να υιοθετηθεί χωρίς να πυροδοτηθεί κάποιο πιστωτικό επεισόδιο, γεγονός που αίρει ένα βασικό εμπόδιο στην «ανακύκλωση» (rollover) του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Ρόιτερς.
Ένας αναλυτής υποστήριξε ότι υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία ότι οι αγορές παραγώγων ασφάλισης χρέους (CDS) θα εγκρίνουν το γαλλικό σχέδιο. «Δεν είναι πυρηνική επιστήμη για ένα δικηγόρο να καταλάβει ότι η επαναγορά χρέους δεν θα πυροδοτήσει ένα πιστωτικό επεισόδιο», δήλωσε η πηγή αυτή.
Οι τράπεζες έχουν επίσης λάβει θετικές ενδείξεις από τους οίκους αξιολόγησης ότι δεν θα χαρακτηρίσουν το γαλλικό σχέδιο «χρεοκοπία», αίροντας άλλο ένα σοβαρό εμπόδιο που θα μπορούσε να μπλοκάρει το σχέδιο.
Οι γαλλικές τράπεζες έχουν προτείνει την εθελοντική μετακύλιση του χρέους, με τους ιδιώτες επενδυτές να επανεπενδύουν το 70% των ομολόγων που θα αποπληρωθούν από την Αθήνα όταν φτάσουν στην ωρίμανσή τους. Η πρόταση αυτή συζητείται πλέον και στη Γερμανία.
Η διαβεβαίωση από τους παράγοντες της αγορές ότι η «ανακύκλωση» αυτή δεν θα πυροδοτήσει τα CDS είναι ένα βασικό βήμα και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι τράπεζες συμμετέχουν σε αυτήν χωρίς να εξαναγκάζονται.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_29/06/2011_396413

No comments: