24.6.11

Μεταρρύθμιση Zώνης Σένγκεν και κοινό σύστημα παροχής ασύλου

Την αναθεώρηση της Συνθήκης του Σένγκεν και την επαναφορά ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα σε περιόδους πολύ μεγάλης αύξησης της παράνομης μετανάστευσης αναμένεται να εγκρίνουν σήμερα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Προωθείται ένας «μηχανισμός ασφαλείας», με τον οποίο θα επιδιώκεται η καλύτερη εφαρμογή των προβλέψεων της Συνθήκης Σένγκεν και ταυτόχρονα θα προλαμβάνεται η μονομερής επιβολή ελέγχων στα σύνορα, όπως έγινε τους τελευταίους μήνες από τη Γαλλία και τη Δανία.
Κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν πολύ αυξημένη εισροή λαθρομεταναστών σε πρώτη φάση θα λαμβάνουν τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ θα παρεμβαίνει και η Frontex, όπως έγινε πρόσφατα στην Ελλάδα.
Η Κομισιόν σκοπεύει να αναλάβει η ίδια την επίβλεψη του μηχανισμού ασφαλείας, γεγονός που δεν αρέσει σε ορισμένα κράτη-μέλη. Η Επιτροπή θέλει να καθορίσει επακριβώς υπό ποιες περιπτώσεις θα είναι δυνατή η επιβολή ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα και παράλληλα θέλει να αποφασίζει η ίδια πότε θα επιβάλονται έλεγχοι. Προς το παρόν, τα κράτη-μέλη συμφωνούν ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει μονομερής επιβολή ελέγχων, αλλά δεν είναι πρόθυμα να παραχωρήσουν στις Βρυξέλλες την εξουσία να αποφασίζουν αυτές.
Εσωτερικοί έλεγχοιΣύμφωνα με προσχέδιο συμπερασμάτων, εσωτερικοί έλεγχοι θα πρέπει να επιβάλονται «μόνο ως ύστατο μέτρο... σε πραγματικά κρίσιμες καταστάσεις... για αυστηρά συγκεκριμένο λόγο και για περιορισμένο χρονικό διάστημα». Η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει νομοθετικές προτάσεις τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Στη ζώνη Σένγκεν, όπου επιτρέπεται η μετακίνηση χωρίς τη διενέργεια συνοριακών ελέγχων, ανήκουν 22 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και οι Ελβετία, Ισλανδία και Νορβηγία. Παράλληλα την παραμονή της Συνόδου Κορυφής συμφωνήθηκε ότι η υπηρεσία εξωτερικών συνόρων Frontex θα πρέπει να ενισχυθεί ώστε να αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα τη λαθρομετανάστευση και να επιτηρεί αποτελεσματικότερα τα εξωτερικά σύνορα της Ε. Ε.
Πλέον η Frontex θα έχει το δικαίωμα να αγοράζει ή να ενοικιάζει τα τεχνικά μέσα που χρησιμοποιεί προκειμένου να μην εξαρτάται από τα μέσα που της παραχωρούν τα κράτη-μέλη.
Εκτός από τη μεταρρύθμιση της ζώνης Σένγκεν, στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να επιβεβαιωθούν οι υποσχέσεις για τη δημιουργία ενός κοινού συστήματος παροχής ασύλου μέχρι το 2012.
Τέλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη λεγόμενη Νότια Γειτονία, αναμένεται να προσφερθούν στις χώρες της βόρειας Αφρικής οικονομική βοήθεια και διευκολύνσεις στην παραχώρηση βίζας, με αντάλλαγμα την προώθηση της δημοκρατίας και τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_24/06/2011_446924

No comments: