27.6.11

Διαβουλεύσεις για τη μετακύλιση του ελληνικού χρέους

Πυρετός διεργασιών αναμένεται το επόμενο διάστημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς συνεχίζεται η αναζήτηση λύσης για το πρόβλημα του ελληνικού χρέους.
Σε πρώτη φάση, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στη διακράτηση ελληνικών ομολόγων για 5-7 χρόνια, κατά τα πρότυπα της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης».
Οι συζητήσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο υπό διαμόρφωση νέο πακέτο δανειοδότησης της χώρας συνεχίζονται σήμερα με επίκεντρο τη Ρώμη, όπου ο πρόεδρος της Οικονομικής και Χρηματοδοτικής Επιτροπής (Economic and Finance Committee) της ΕΕ Βιτόριο Γκρίλι θα συναντηθεί με εκπροσώπους ευρωπαϊκών τραπεζών.
Στις συζητήσεις θα μετέχει και ο Τσαρλς Νταλάρα, Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος (Institute of International Finance, IIF), όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Φρανκ Φογκλ.
Στη Γαλλία, η υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμο αρχικό σχέδιο συμφωνίας με τις εμπορικές τράπεζες για τη μετακύλιση του ελληνικού χρέους που έχουν στην κατοχή τους.
Κεντρικό στοιχείο του γαλλικού σχεδίου για τη μετακύλιση του ελληνικού χρέους θα είναι η αντικατάστασή του με 30ετή ομόλογα, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Νικολά Σαρκοζί, επιβεβαιώνοντας κυριακάτικο δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro.
Τα νέα ομόλογα θα έχουν επιτόκια παρόμοια με αυτά που χρεώνει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης και θα είναι επιπλέον συνδεδεμένα με τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας, είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο Σαρκοζί εξέφρασε την ελπίδα να γίνει το σχέδιο δεκτό και από τους Ευρωπαίους εταίρους της Γαλλίας και τόνισε ότι το Παρίσι είναι έτοιμο να τροποποιήσει το σχέδιό του προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.
Παράλληλα, χαρακτήρισε «τρέλα» την ιδέα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, επισημαίνοντας πως είναι προς το συμφέρον όλων να μην εγκαταλείψουν τη χώρα.
Η γαλλική πρόταση, που αποσκοπεί στο να εμφανίσει ελκυστικότερη προς τους δανειστές της Ελλάδας την ανακύκλωση του χρέους, προβλέπει επανεπένδυση από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες του 70% των ομολόγων που θα αποπληρωθούν από την Αθήνα όταν φθάσουν στην ωρίμανσή τους.
Εξ αυτών το 50% θα επανεπενδύεται σε ομόλογα διαρκείας 30 ετών αντί για πενταετία που ισχύει μέχρι σήμερα. Το υπόλοιπο 20% θα επενδύεται σε ένα ταμείο μετοχών υψηλής ποιότητας «μηδενικού όμως τοκομεριδίου», μηδενικής απόδοσης δηλαδή, το οποίο θα ανατροφοδοτείται από την υπεραξία των μετοχών.
Η Ένωση Γερμανικών Ιδιωτικών Τραπεζικών (BdB) ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και ιδιωτών για τη συμμετοχή τους στην επίλυση της ελληνικής κρίσης προχωρούν με εποικοδομητικό τρόπο.
Ο Μίχαελ Κέμερ, διευθύνων σύμβουλος της BdB, δήλωσε στο Reuters ότι οι ιδιωτικές τράπεζες θα αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί, αν και η Ένωση ελπίζει ότι θα δοθούν επιπλέον κίνητρα που θα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των τραπεζών στη μετακύλιση του ελληνικού χρέους.
Οι διαβουλεύσεις μεταξύ αξιωματούχων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και εκπροσώπων ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ξεκίνησαν στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, μετά τη συμφωνία Γερμανίας και Γαλλίας ότι η όποια συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα πρέπει να είναι καθαρά εθελοντική.
Στις συναντήσεις διερευνάται η πρόθεση των ιδιωτών να αγοράσουν νέα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, όταν θα λήγουν τα υφιστάμενα την επόμενη τριετία - αυτό που ονομάζεται αναχρηματοδότηση του χρέους.
Αδιευκρίνιστα σημεία αποτελούν οι εγγυήσεις που θα δοθούν για τα νέα ομόλογα, το επιτόκιό τους και αν οι κάτοχοί τους θα έχουν προτεραιότητα στην αποπληρωμή (seniority status).
Ωστόσο, ακόμη κι αν συμφωνήσουν οι ιδιώτες, μεγάλο αγκάθι παραμένει το πώς η εθελοντική διακράτηση δεν θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός, πράγμα που θα ενεργοποιούσε τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS).

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2002989

No comments: