28.6.11

Γαλλία: 20 δισ. ευρώ για «επενδύσεις του μέλλοντος», ανακοίνωσε ο Σαρκοζί

Περί τα 20 δισ. ευρώ από το σύνολο των 35 δισ. ευρώ του « Μεγάλου Δανείου » πρόκειται να εκταμιευθούν για επενδύσεις μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στη συνέντευξη τύπου που ήταν αφιερωμένη στις «επενδύσεις του μέλλοντος».
Καινοτομία, έρευνα, ανώτατη παιδεία, πράσινη τεχνολογία και ψηφιακή τεχνολογία, είναι οι μεγάλες προτεραιότητες του Νικολά Σαρκοζί.
Δήλωσε ότι είναι ήδη έτοιμα 1500 προγράμματα και ξεκαθάρισε τη συνέχιση της πολιτικής του για την πυρηνική ενέργεια για την οποία προβλέπεται ένα δισ. ευρώ.
Ο πακτωλός του Μεγάλου Δανείου θα μοιρασθεί σε πέντε τομείς ως εξής:
- 11 δισ. ευρώ για την ανώτατη παιδεία,
- 8 δισ. ευρώ για την έρευνα
- 6,5 δισ. ευρώ για τις βιομηχανίες, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ για τις ΜΜΕ
- 5 δισ. ευρώ για την αειφόρο ανάπτυξη, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
- 4,5 δισ. ευρώ για την ψηφιακή τεχνολογία
Τα 35 δισ. ευρώ του Μεγάλου Δανείου προέρχονται από δύο πηγές: 22 δισ. ευρώ από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και 13 δισ. ευρώ από τους τόκους που εισέπραξε το κράτος από τις πρόσφατες αποπληρωμές δανείων προς τις τράπεζες.
Παράλληλα καλλιεργείται η ελπίδα ότι οι νέες επενδύσεις θα προσελκύσουν και νέα κεφάλαια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που θα μπορούσαν να διπλασιάσουν το συνολικό ποσό του Μεγάλου Δανείου με 35 δισ. ευρώ επιπλέον, μιλώντας πλέον συνολικά για 70 δισ. ευρώ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_27/06/2011_396121

No comments: