28.6.11

Οχι των Γερμανών στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν αποτελεί πρόσφορη λύση. Τυχόν πραγμάτωσή της θα είχε καταστρεπτικές συνέπειες για την Ευρώπη. Γι αυτό και δεν προβλέπεται σε κανένα σχέδιο, σενάριο, ή πλάνο Β΄.

Αυτή την κατηγορηματική διαβεβαίωση έδωσε το απόγευμα στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Σάιμπερτ. Το στρατηγικό σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης, πρόσθεσε, είναι να επιτύχουν τα μέτρα, που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση. Τα μέτρα είναι επώδυνα, αλλά απαραίτητα. «Σε αυτή τη φάση διαπραγματευόμαστε για την παροχή της πέμπτης δόσης του δανείου και για ένα καινούριο πρόγραμμα στήριξης, σε καμιά περίπτωση όμως για μια σκληρή αναδιάρθρωση» τόνισε.

Στο Βερολίνο ωστόσο οργιάζουν οι φήμες, ότι ο υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ήδη στα συρτάριά του ένα αναλυτικό πλάνο Β΄ για το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας.

Το πλάνο αυτό δεν θα αποβλέπει όμως, όπως εικαζόταν παλιότερα, στη «σωτηρία» της ενδιάμεσα πτωχευμένης Ελλάδας, αλλά στον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων για άλλες προβληματικές ευρωπαϊκές χώρες.

Η αφορμή γι αυτό ήταν οι δηλώσεις του κ.Σόιμπλε στην κυριακάτικη εφημερίδα «Bild am Sonntag». Οι ευρωπαϊκές χώρες, είπε, δεν αναμένουν την πτώχευση, όμως είναι προετοιμασμένες και γι αυτό το εντελώς ακραίο ενδεχόμενο. Αυτό θα επέλθει, αν οι έλληνες βουλευτές απορρίψουν την Τετάρτη τα μέτρα λιτότητας του Γιώργου Παπανδρέου. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ξαναπάρει πιστώσεις. Γι αυτό, πρόσθεσε, «πρέπει να φροντίσουμε να μειωθεί στο ελάχιστο η δυνατότητα μόλυνσης και άλλων χωρών της ευρωζώνης από αυτό τον κίνδυνο».

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υφυπουργού οικονομικών Γιόργκ Άσμουσεν τη Δευτέρα σε ημερίδα του εκδοτικού ομίλου Springer (Bild-Zeitung, Die Welt).

Σίγουρο είναι πάντως, ότι από σήμερα «αρχίζει μια εβδομάδα του φόβου» («Die Welt») για την Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας την ερχόμενη Τετάρτη στην Αθήνα.

Αυτό δεν σημαίνει, ότι έχουν παραλύσει οι προετοιμασίες για το δεύτερο πακέτο βοήθειας. Όμως η «ουσιαστική» συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο πακέτο (έτσι όπως την απαιτεί πρόσφατη απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου) δεν «περπατά» προφανώς με ικανοποιητικό τρόπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», το απόγευμα της Δευτέρας επρόκειτο να γίνει μια τηλεκόνφερενς του κ.Σόιμπλε με τους προέδρους ορισμένων γερμανικών τραπεζικών κολοσσών, που διαθέτουν ελληνικά ομόλογα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ: Deutsche Bank, Commerzbank, DS. Το θέμα της: Η πρόταση του κ.Σόιμπλε, για παράταση της ισχύος αυτών των ομολόγων κατά επιπλέον πέντε έτη. Το αποτέλεσμά της δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη.

Όμως οι μεγαλοτραπεζίτες δεν δείχνουν προφανώς μεγάλη όρεξη να «συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις». Ο βασικός λόγος γι αυτό είναι, ότι το μεγαλύτερο μέρος των σημερινών «καλών» ομολόγων τους λήγει κανονικά μετά το 2014 και ως εκ τούτου δεν είναι διατεθειμένοι να τα ανταλλάξουν από τώρα με «κακά».

«Πολλά θα εξαρτηθούν από την ετυμηγορία των οίκων αξιολόγησης» δήλωσε o εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών BdB Mίχαελ Κέμερ. Πάντως, πρόσθεσε, «μια τράπεζα δεν μπορεί να παραιτηθεί έτσι απλά από τις απαιτήσεις της θέτοντας υπό κίνδυνο τα χρήματα των μετόχων της».

Εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών δήλωνε, αντιθέτως, αισιόδοξος, ότι οι τραπεζίτες θα πειστούν από τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής και θα πουν τελικά «ναι» στην πρόσκληση του κ.Σόιμπλε.

Όμως μέχρι το βράδυ της Δευτέρας τίποτα δεν έδειχνε, ότι ο κ.Σόιμπλε θα κατάφερνε να επαναλάβει τον «άθλο» της γαλλίδας ομολόγου του Κριστίν Λαγκάρτ, η οποία έπεισε, καταρχάς τουλάχιστον, σε χρόνο μηδέν τους γάλλους τραπεζίτες να ανταλλάξουν το 50% των ελληνικών χρεογράφων τους με νέα ισχύος 30 ετών.

«Ο Σόιμπλε βλέπει με φθόνο τη Λαγκάρτ» έλεγε αναλυτής. Το υπουργείο του είναι ακόμα έτη φωτός από τέτοια συμμετοχή. Και τίποτα δεν δείχνει ότι αυτό θα αλλάξει τις επόμενες ημέρες».
 
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=408442&h1=true

_____________________________________________

Πολλά περίεργα πράγματα με τα ομόλογα!
 
Πάω στοίχημα (ενδιάμεσος ο Μπέος) ότι οι Γερμανοί ζητούν κάτι παραπάνω...

No comments: