30.6.11

Οι γερμανικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στο νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα

ι μεγαλύτερες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες της Γερμανίας συμφώνησαν με την κυβέρνηση της χώρας να συμμετάσχουν στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Νωρίτερα την Πέμπτη, οι εκπρόσωποι των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών συναντήθηκαν με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι η συμμετοχή του γερμανικού χρηματοπιστωτικου κλάδου εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 3,2 δισ. ευρώ και θα αφορά στα ομόλογα που λήγουν ώς το 2014.

Στόχος της ΕΕ από την διαδικασία είναι να ανακυκλωθούν ομόλογα αξίας τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ. Οι γερμανικές τράπεζες έχουν ομόλογα αξίας 2 δισ. ευρώ που λήγουν ώς το 2014 και 4 δισ. ευρώ ώς το 2020.

Όπως είπε ο κ. Σόιμπλε, το 55% των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι γερμανικές τράπεζες λήγουν μετά το 2020.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Deutsche Bank Γ. Άκερμαν είπε ότι το γαλλικό μοντέλο θα είναι η βάση της συμφωνίας. Όπως σημείωσε, είναι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον βοήθεια και συμπλήρωσε ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα αποφασιστούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και πρόταση από τη γερμανική πλευρά για να συμπεριληφθούν στην μετακύλιση τα ομόλογα που λήγουν ώς το 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (λήξεις χρέους κεντρικής κυβέρνησης), από το 2011 έως το 2015 λήγουν συνολικά τίτλοι αξίας 157,5 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το 2020 το ποσό ανεβαίνει στα 281,2 δισ. ευρώ.

Είναι προφανές ότι στη διαδικασία του roll-over δεν θα ενταχθούν όλα τα ομόλογα αυτής της περιόδου (θα εξαιρεθούν οι βραχυχρόνιοι τίτλοι, οι μικρές σε ποσά εκδόσεις, τα δάνεια από οτν μηχανισμό στήριξης κ.ά.).

Επίσης, εξαρτάται από την απόφαση σε ποια από τις δύο εκδοχές του γαλλικού μοντέλου θα συμφωνήσουν οι τράπεζες.

Εάν, δηλαδή, ανακυκλώσουν το 70% ή το 90-100% των ομολόγων που λήγουν μέσα στην χρονική περίοδο στην οποία τελικά θα καταλήξουν.

Το πρώτο τρίμηνο του 2011 το κρατικό χρέος είχε ανέλθει στα 354,54 δισ. ευρώ. Τα 41,8 δισ. ευρώ έχει διάρκεια μέχρι 1 έτος, τα 157,5 δισ. ευρώ έως 5 έτη και τα 155,236 δισ. ευρώ άνω των 5 ετών.

Στη διαδικασία δεν πρόκειται να ενταχθεί το βραχυχρόνο χρέος (με διάρκεια δηλαδή μέχρι ένα έτος). Από τα 354,4 δισ. ευρώ του κρατικού χρέους διαπραγματεύσιμο είναι το 79,6%.

Τα ομόλογα και οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι είναι 282,2 δισ. ευρώ και τα δάνεια (Τραπέζης της Ελλάδος, ειδικά και διακρατικά, του μηχανισμού στήριξης κ.τλ.) είναι 72,3 δισ. ευρώ.

Oι γερμανικές τράπεζες έχουν λάβει θετικά σήματα από τους οίκους αξιολόγησης ότι δεν θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας, εφόσον τελικά υπάρξει συμφωνία με βάση το γαλλικό μοντέλο.

Επιπλέον, το γεγονός ότι το γαλλικό μοντέλο σχεδιάστηκε από τράπεζες υποδηλώνει ότι η μετακύλιση χρέους θα είναι αμιγώς εθελοντική, πράγμα που αποτελεί προϋπόθεση ώστε οι οίκοι αξιολόγησης να μην εκλάβουν την ρύθμιση αυτή ως χρεοκοπία.

Η πρώτη επιλογή της γαλλικής πρότασης προβλέπει 30ετή χρηματοδότηση για την Ελλάδα, με τους ομολογιούχους να μπορούν να επενδύουν σε νέα ελληνικά ομόλογα το 70% τουλάχιστον του αρχικού κεφαλαίου των εσόδων που θα εισπράξουν.

Τα ομόλογα θα έχουν διάρκεια 30 έτη, επιτόκιο από 5,5% έως 8% και θα είναι πλήρως εγγυημένα μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού (SPV) «με εξασφάλιση ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupon) μίας ή περισσότερων χωρών ή διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών με αξιολόγηση AAA».

Η δεύτερη επιλογή προβλέπει ότι οι ομολογιούχοι θα επενδύουν το 90% τουλάχιστον, κατά προτίμηση 100%, του ποσού που θα εισπράξουν, σε νέα ελληνικά ομόλογα 5ετούς διάρκειας με επιτόκιο 5,5%, σύμφωνα με το έγγραφο που φέρει ημερομηνία 24 Ιουνίου.

Το σχέδιο προβλέπει ως όρο την άτυπη διαβεβαίωση των οίκων αξιολόγησης ότι στην περίπτωση που επιλεγεί μία από τις παραπάνω λύσεις δεν θα κηρυχθεί η Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας ή σε ανάλογο καθεστώς, για το υφιστάμενο ή το νέο χρέος της.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=408877

______________________________________

Ορισμένες σκέψεις με βάση τα νούμερα που διαβάζω - ελπίζω να είναι σωστά

-βλέπουμε ότι το καράβι μπορεί να πάει μέχρι το α' τρίμηνο 2012
-μέχρι τότε, λογικά έως πριν τον χειμώνα 2011-12 θα έχει λυθεί το θέμα και επίσημα - μετά Τρισσέ λογικά
-τα γερμανικά νούμερα δείχνουν μικρά - ωραίοι οι γερμανοί: πούλησαν τα κοντινά και κράτησαν τα μακρινά - ποιος έχει τα κοντινά;
-με 3.2 των γερμανών θα μαζευτούν 30; (κάνω πράξεις γερμανοί περί 37/345=10,7%Χ30=3.2 BINGO!) - τα είχαν μετρήσει προ πολλού - ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν εκμεταλλευθήκαμε όσο έπρεπε τον εκβιασμό για τις παράπλευρες απώλειες από μια ενδεχόμενη πτώχευση
-η ΕΚΤ τι θα κάνει με τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει;

τέλος, βλέπω ότι τα επιτόκια δεν αλλάζουν... καταδικαστικά...

No comments: