15.1.12

Πιέσεις από τη φυγή καταθέσεων 64,5 δισ.

Η αδυναμία ελέγχου της δημοσιονομικής εκτροπής και της κρίσης δημοσίου χρέους και οι ανεξέλεγκτες συζητήσεις περί χρεοκοπίας του ελληνικού Δημοσίου και περί εξόδου της χώρας από το ευρώ οδήγησαν σε σταδιακή μείωση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, από τα 237,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009, στα 172,8 δισ. τον Νοέμβριο του 2011, σύμφωνα με ανάλυση της Διεύθυνσης Μελετών της Alpha Bank. Δηλαδή μειώθηκαν κατά 64,5 δισ. ευρώ από την αρχή της κρίσης.
Ειδικά στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου η μεγάλη μείωση κατά 15,7 δισ. οφείλεται στη δραματική υποβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα όχι μόνο για το 2012-2013, αλλά ακόμη και για το 2016-2030, και στην πολύ μεγάλη καθυστέρηση που σημειώθηκε όσον αφορά την καταβολή της 6ης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ. Η δόση καταβλήθηκε τον Δεκέμβριο υποχρεώνοντας το ελληνικό Δημόσιο να αποσύρει όλες τις καταθέσεις του από τις τράπεζες για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του. Επιπλέον, η επιδείνωση του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος στη χώρα, λόγω των ανωτέρω πρακτικών, οδήγησε στην επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα σε ταχεία πτώση στο 4ο τρίμηνο του 2011, από τη σαφή ανάκαμψη που είχε σημειωθεί σε πολλούς τομείς του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας στο 3ο τρίμηνο. Αφορμή για τα όλα αυτά αποτέλεσε η μεγάλη υστέρηση στον τομέα της είσπραξης των δημόσιων εσόδων. Η υστέρηση ήταν αποτέλεσμα αφενός των σημαντικών αστοχιών του φορολογικού νόμου του Απριλίου του 2010 και αφετέρου της συνεχιζόμενης αδράνειας των υπηρεσιών είσπραξης των ληξιπρόθεσμων και μη φορολογικών απαιτήσεων του Δημοσίου. Η υστέρηση αποκαταστάθηκε με νέα σημαντικά και επώδυνα μέτρα. Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα κάλυψε τις ανάγκες σε ρευστότητα από το ευρωσύστημα και στο τέλος του 2011 η εξάρτηση εκτιμάται σε 125 δισ. ευρώ.
Η μελέτη της Alpha Bank επισημαίνει τη συμβολή του τραπεζικού συστήματος στη χρηματοδότηση της οικονομίας, παρά τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η δημοσιονομική κρίση. Οπως τονίζει, οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος όχι για να κερδοσκοπήσουν αλλά για να καλύψουν της ανάγκες ρευστότητας που αντιμετωπίζουν αποκλειστικά και μόνο λόγω της αυξημένης αφερεγγυότητας του ελληνικού Δημοσίου.
Η τραπεζική χρηματοδότηση προς το σύνολο του εγχώριου ιδιωτικού τομέα (επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και νοικοκυριά) στην ελληνική οικονομία υποχώρησε κατά 2,4% σε ετήσια βάση τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ η καθαρή μηνιαία ροή της χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 1,3 δισ. ευρώ. Στο εντεκάμηνο η ροή χρηματοδότησης διαμορφώθηκε στο - 6,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τονίζει η Alpha Bank μια απλή σύγκριση με τις εξελίξεις σε τομείς που σχετίζονται και προσδιορίζουν την πιστωτική επέκταση καταδεικνύει ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να στηρίζουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, παρά το αντίξοο περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν:
- Η πτώση της πιστωτικής επέκτασης ήταν -2,4% σε ετήσια βάση, ενώ η πτώση του καταγεγραμμένου ονομαστικού ΑΕΠ ήταν -3,8%. Δηλαδή, αυξάνεται η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα ως προς το επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας ακόμη και το 2011.
- Η χρηματοδότηση προς τη βιομηχανία ήταν θετική κατά 0,5% παρά την πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κατά περισσότερο από 9,0%.
- Η χρηματοδότηση προς το εμπόριο σημείωσε πτώση κατά 6%, τη στιγμή που η πτώση των πωλήσεων διαρκών καταναλωτικών αγαθών υπερβαίνει το 20%.
- Η χρηματοδότηση στις κατασκευές ήταν μειωμένη κατά 3,0%, ενώ η πτώση του κύκλου εργασιών στον τομέα των κατασκευών φτάνει το 21,2%.
- Η τραπεζική χρηματοδότηση για στεγαστικά δάνεια μειώθηκε κατά 2,7%, ενώ οι επενδύσεις σε κατοικίες μειώθηκαν κατά 25,0%.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_14/01/2012_469113

No comments: