15.1.12

Ο Μάριο Ντράγκι ακολουθεί τα χνάρια του Μπέν Μπερνάνκι αλλά θα ξεκινήσει σοβαρή ποσοτική χαλάρωση μόνο εάν η γερμανία πάει σε αποπληθωρισμό

Σχεδιάζει δυναμική παρέμβαση με μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ το 2012
Bloomberg
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ενδέχεται να δράσει το 2012 περισσότερο σαν τον ομόλογό του της αμερικανικής Fed Reserve, Μπεν Μπερνάνκι, παρά σαν τον προκάτοχό του στην ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Δεδομένου ότι η κρίση χρέους της Ευρωζώνης εξωθεί την οικονομία της στη δεύτερη ύφεση μέσα σε τρία χρόνια, ο κ. Ντράγκι ενδέχεται να μειώσει σύντομα το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ σε επίπεδα κάτω του 1% για πρώτη φορά. Ενδέχεται, επίσης, να βοηθήσει τις τράπεζες διογκώνοντας περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό της, που ήδη έχει φουσκώσει κατά 17% από την 1η Νοεμβρίου, οπότε ανέλαβε καθήκοντα ο κ. Ντράγκι.
Μια τόσο δυναμική στάση θα αποτελεί ανατροπή της πολιτικής που εφάρμοζε η ΕΚΤ πριν από ένα χρόνο όταν υπό την ηγεσία του κ. Τρισέ προσανατολιζόταν στην αύξηση των επιτοκίων. Δεδομένου ότι ο κ. Ντράγκι έχει ήδη μειώσει δύο φορές τα επιτόκια του ευρώ περιορίζοντάς τα στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 1%, οικονομολόγοι της Bank of America και της Jefferies International Ltd παρατηρούν πως ο κ. Ντράγκι συμπεριφέρεται περισσότερο σαν τον κ. Μπερνάνκι παρά σαν τον κ. Τρισέ. Αν η επιβράδυνση συμπαρασύρει και τη Γερμανία και οδηγήσει σε αποπληθωρισμό, δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να εξετάσει ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αντίστοιχο εκείνου της Fed παρέχοντας, έτσι, τη διέξοδο που τώρα αρνείται στις κυβερνήσεις.
Μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική σημαίνει, άλλωστε, πως η ΕΚΤ κινείται πολύ πιο επιθετικά τώρα σε σύγκριση με την προηγούμενη ύφεση που αντιμετώπισε το 2008. Οταν άρχισε η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η ΕΚΤ δεν καθυστέρησε τόσο όσο η Fed να επιστρέψει σε μια πιο περιοριστική νομισματική πολιτική. Στις ΗΠΑ μέχρι τα τέλη του 2008 το επιτόκιο overnight στη διατραπεζική αγορά ήταν σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα όταν η Fed έθεσε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων γνωστό ως «ποσοτική χαλάρωση». Ο κ. Ντράγκι, που όπως και ο κ. Μπερνάνκι φοίτησε στο ΜΙΤ, έχει ήδη αφήσει το στίγμα του στην ΕΚΤ, αποστολή της οποίας είναι να διατηρεί τον πληθωρισμό υπό έλεγχο. Την ίδια εβδομάδα που ανέλαβε καθήκοντα, ο 64χρονος κ. Ντράγκι ήταν εκείνος που αποφάσισε μια απρόβλεπτη μείωση των επιτοκίων του ευρώ και προειδοποίησε για μια «ήπια ύφεση» μαζί με μια δεύτερη μείωση τον αμέσως επόμενο μήνα. Από την αρχή της θητείας του, άλλωστε, η ΕΚΤ δάνεισε σε 523 ευρωπαϊκές τράπεζες για τρία έτη 489 δισ. ευρώ σημειώνοντας ρεκόρ τόσο ως προς το ύψος του ποσού όσο και ως προς τη διάρκεια των δανείων. Περιόρισε, άλλωστε, το ύψος των εγγυήσεων που απαιτεί από τις ευρωπαϊκές τράπεζες για να τις δανείσει, με αποτέλεσμα στο τέλος του έτους να κατέχει ομόλογα αξίας 2,73 τρισ. ευρώ.
«Η ΕΚΤ είναι πολύ πιο επιθετική και δυναμική τώρα» επισημαίνει ο Γκρεγκ Φουζέσι, οικονομολόγος της JPMorgan Chase του Λονδίνου, που προβλέπει πως η Τράπεζα θα μειώσει το επιτόκιο του ευρώ στο 0,5% και θα εξακολουθήσει να παρέχει στις ευρωπαϊκές τράπεζες μακροπρόθεσμα δάνεια, ενώ θα προσφέρει οικονομική στήριξη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Συγκρίνοντας τον Ιταλό τραπεζίτη με τον Γάλλο προκάτοχό του, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο Ντέιβιντ Οουεν, επικεφαλής της ομάδας οικονομολόγων της Jefferies στο Λονδίνο, αποδίδει στις καταβολές του ως οικονομολόγου τον ισχυρό πραγματισμό του. Οπως επισημαίνει, ο κ. Ντράγκι ήταν ο πρώτος Ιταλός που διασφάλισε ντοκτορά Οικονομικών από το ΜΙΤ και εργάστηκε στην Goldman Sachs. Αναλυτές της BofA Merrill Lynch τονίζουν, άλλωστε, πως ο κ. Ντράγκι δεν φαίνεται τόσο προσηλωμένος στην «αρχή του διαχωρισμού», δηλαδή στην ιδέα πως η ΕΚΤ πρέπει να διακρίνει ανάμεσα στα μέτρα που στοχεύουν στον κατευνασμό των αγορών και σε εκείνα που κατευθύνουν την οικονομία. Οι αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, όπου επικρατεί διχογνωμία σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, τον ενισχύουν περαιτέρω. Κι αυτό γιατί διορίστηκαν μεν δύο νέα μέλη από τα υπουργεία Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας αλλά παράλληλα ο κ. Ντράγκι συμφώνησε να διορίσει τον Βέλγο Πίτερ Πράετ κορυφαίο οικονομολόγο της Τράπεζας αγνοώντας τις πιέσεις της Γερμανίας να αναθέσει τον θώκο σε κάποιον Γερμανό.
Αγορά ομολόγωνΣύμφωνα με τον κ. Οουεν της Jefferies, αν η οικονομία εξακολουθήσει να επιδεινώνεται, η ΕΚΤ ενδέχεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed αγοράζοντας κρατικά ομόλογα χωρίς να απορροφά τη ρευστότητα. Μέχρι στιγμής η ΕΚΤ έχει αρνηθεί να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητές της για να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κρίση. Oι αγορές ομολόγων από πλευράς της ΕΚΤ αντιπροσωπεύουν μόλις το 3% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, όταν τα αντίστοιχα προγράμματα της Fed και της Τράπεζας της Αγγλίας φθάνουν στο 15%. O Στίβεν Τζεν, στέλεχος της SLJ Macro Partners του Λονδίνου, τονίζει πως δεν πρέπει να υποτιμάται η επιρροή που ασκεί στην ΕΚΤ η Bundesbank, που δεν θα υποστηρίξει την ποσοτική χαλάρωση παρά μόνο σε περίπτωση αποπληθωρισμού. Στην περίπτωση αυτή, η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση. Προτού παραιτηθεί ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι δήλωσε στους Financial Times ότι δεν βλέπει «κάποιο λόγο» να μην προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα «αν το δικαιολογούν οι οικονομικές συνθήκες».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_14/01/2012_469098

No comments: