Ποιος αλήθεια θα το περίµενε, µόλις πέντε χρόνια από τη θριαµβευτική κάθοδο της Marfin στην Κύπρο, ότι τα στελέχη της θα έφευγαν κακήν κακώς από το νησί. Ούτε ο κ. Α. Βγενόπουλος , ο πρώτος ίσως επιχειρηµατίας που είχε τη διορατικότητα να επενδύσει στην Κύπρο σε πολλαπλούς τοµείς, µπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι θα ερχόταν η στιγµή που θα αναγκαζόταν να παραιτηθεί, παίρνοντας µαζί του και όλους τους συνεργάτες του που µεταφέρθηκαν στη Marfin Investment Group (ΜΙG).
Η τραπεζική περιπέτεια του κ. Βγενόπουλου στην Κύπρο έληξε άδοξα. Η διοίκηση της Marfin Popular Bank (MPB) πέρασε και πάλι, επισήµως πλέον από την περασµένη Πέµπτη, µε την ανακοίνωση του νέου ∆ιοικητικού Συµβουλίου, στα παλαιά στελέχη της, τα οποία είχαν εκδιωχθεί όταν ο έλεγχος της τράπεζας περιήλθε στον όµιλο της Marfin.
«Από το “ρινγκ” της Κύπρου εγώ δεν φεύγω ηττηµένος. Θα φύγω νικητής ή νεκρός. Ποτέ δεν έφυγα από την πίσω πόρτα» είχε πει κάποτε ο επικεφαλής της MIG, τότε που είχε προειδοποιήσει ότι θα µεταφέρει την έδρα της τράπεζας από την Κύπρο στην Ελλάδα. Τότε που έλεγε ότι τα βασικά προβλήµατα του κυπριακού συστήµατος οφείλονται κατά βάση στην έκθεση των κυπριακών τραπεζών στο ελληνικό χρέος, τότε που επιτέθηκε στον κεντρικό τραπεζίτη της Κύπρου κ. Αθ. Ορφανίδη , εκτιµώντας ότι συγκεκριµένες εξουσίες του αποτελούν πρόβληµα.
Μεταφορά έδρας
Το πρωί της Παρασκευής 15 Μαΐου 2009 ο κ. Βγενόπουλος επιβιβάζεται σε ιδιωτικό του τζετ µε προορισµό το αεροδρόµιο Λάρνακας. Κατά τη διάρκεια της πτήσης των 100 λεπτών και σε ύψος 38.000 ποδών ο επικεφαλής της MIG σχεδίαζε τις τελευταίες λεπτοµέρειες για τη µεταφορά της έδρας της Marfin Popular Bank από την Κύπρο στην Ελλάδα. Θεωρούσε ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστηµα έπασχε και ότι αδικούνταν ως τραπεζίτης επενδυτής. Αλλες πηγές αναφέρουν ότι ήθελε να µεταφέρει την έδρα της τράπεζας στην Αθήνα για να εκµεταλλευθεί το ευνοϊκό καθεστώς επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπως ακριβώς είχε επιλέξει τη Λευκωσία για έδρα της Marfin Popular Bank, καθώς η κυπριακή νοµοθεσία ευνοούσε τη συγχώνευση της Marfin Bank µε τη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου. Ορισµένοι είπαν ότι απλώς µπλόφαρε και ήθελε να ασκήσει πίεση στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.
Οπως και να έχουν τα πράγµατα, µε την άφιξή του στην Κύπρο, επιβιβάζεται σε ένα µαύρο Audi και κατευθύνεται στο γραφείο του κ. Ορφανίδη. Του πανίσχυρου κεντρικού τραπεζίτη, µέλους του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο οποίος στο παρελθόν είχε έλθει σε ευθεία και δηµόσια αντιπαράθεση τόσο µε τον πρόεδρο της Κύπρου κ. ∆. Χριστόφια όσο και µε τον (τότε) υπουργό Οικονοµικών κ. Χ. Σταυρακάκη , αλλά κατάφερε να διατηρήσει τη θέση του.
Μετοχικές έριδες
Η πρόταση του κ. Βγενόπουλου δεν άρεσε καθόλου στον κ. Ορφανίδη, τον οποίο απασχολούσαν οι διαφαινόµενες συγκρούσεις ανάµεσα στους βασικούς µετόχους της τράπεζας. Από τότε λέγεται ότι άρχισε µια άτυπη αντιπαράθεση ανάµεσα στους δύο άνδρες, πιο γνωστή στην Κύπρο ως «αντιπαράθεση των τραπεζιτών». ∆εν ήταν όµως αυτός ο αποκλειστικός λόγος αποχώρησης του κ. Βγενόπουλου από τη διοίκηση της τράπεζας. Ως επιχειρηµατίας επενδυτής στην Κύπρο, ο κ. Βγενόπουλος µπορούσε να συναντηθεί µε τον πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, µε µέλη του Υπουργικού Συµβουλίου, µίλησε µάλιστα και στην κυπριακή Βουλή. Στην Κύπρο τον θεωρούσαν τον άνθρωπο που άλλαξε τα δεδοµένα στο τραπεζικό σύστηµα. ∆εν συνέβαινε όµως, όπως φαίνεται, το ίδιο µε τους άλλους τραπεζίτες, στους οποίους δεν άρεσαν τα νέα «ήθη» που εισήγαγε στην τοπική αγορά η διοίκηση της τράπεζας. Σύµφωνα µε τραπεζικούς κύκλους στη Μεγαλόνησο, ο κ. Ορφανίδης και κάποιοι ισχυροί µέτοχοι στη ΜΡΒ, όπως η οικογένεια Λανίτη, υποψιάζονταν ότι κάτι δεν πάει καλά στην τράπεζα. Κάποια δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα από την τράπεζα για επενδύσεις κίνησαν το ενδιαφέρον τους, παρά τις διαψεύσεις του κ. Βγενόπουλου ότι δεν παρείχε υπερβολικά δάνεια προς τους πελάτες της ΜΡΒ στην Ελλάδα. Ούτε κάποιες συγκρούσεις µε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη συγχώνευση της Εγνατίας µε τη Marfin και τη Λαϊκή δεν πέρασαν απαρατήρητες. Ετσι η καχυποψία των µεγαλοµετόχων προς το ελληνικό µάνατζµεντ φαίνεται ότι υποχρέωσε πρώτα τον κ. Βγενόπουλο, εν συνεχεία τον υπεύθυνο εργασιών στην Ελλάδα κ. Ηρ. Κουνάδη και τέλος τον κ. Ευθ. Μπουλούτα να αποχωρήσουν από τη διοίκηση της ΜΡΒ.
Αλλαγή σκυτάλης
Τις θέσεις τους κατέλαβαν κύπριοι τραπεζίτες της απολύτου εµπιστοσύνης του προηγούµενου διοικητή της Λαϊκής Τράπεζας κ. Κίκη Λαζαρίδη, ο οποίος είχε εκδιωχθεί από τη διοίκηση της τράπεζας µε την έλευση της Marfin στην Κύπρο. Για κάποιους ο κ. Λαζαρίδης πήρε την εκδίκησή του. Ανθρωποι που ξέρουν πρόσωπα και πράγµατα λένε ότι ο κύπριος τραπεζίτης «έφερε τον Βγε νόπουλο στην Κύπρο». Ωστόσο ο κ. Βγενόπουλος παίρνοντας µε το µέρος του τους µεγαλοµετόχους Μ. και Πλ. Λανίτη της µεγάλης οικογενείας επιχειρηµατιών της Κύπρου, που είχαν τότε κακές σχέσεις µε τον κ. Λαζαρίδη, πέτυχε την αποποµπή του τελευταίου από το ∆ιοικητικό Συµβούλιο της τράπεζας.
Σήµερα όµως οι συσχετισµοί άλλαξαν και το µάνατζµεντ ασκούν πλέον οι κκ. Χρ. Στυλιανίδης και Π. Κουννής, στελέχη που δηµιούργησε η διοίκηση Λαζαρίδη. Πρόεδρος, αλλά µη εκτελεστικός, τοποθετήθηκε ο πρώην υπουργός Οικονοµικών (επί κυβερνήσεως Τάσσου Παπαδόπουλου) κ. Μιχ. Σαρρής, επιφανής οικονοµολόγος, µε ισχυρές διεθνείς διασυνδέσεις, ειδικός για τη λειτουργία των εταιρειών offshore, ο οποίος όµως πρόσφατα συνελήφθη στα Κατεχόµενα σε gay party.
Μάλιστα, η νέα διοίκηση προέβη την περασµένη Πέµπτη σε προειδοποίηση µείωσης κερδών για τη χρήση του 2011, επειδή προχώρησε σε αυξηµένες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια, τα οποία σύµφωνα µε τους αναλυτές θα ξεπεράσουν τα 350 εκατ. ευρώ, και παράλληλα θα προχωρήσει σε αποµείωση της υπεραξίας ύψους 1,3 δισ. ευρώ που είναι καταγραµµένα στα βιβλία της τράπεζας.
Το ταξίδι του κ. Ορφανίδη στο Ντουμπάι
To ενδιαφέρον της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου για τα κεφάλαια του εμίρη στην MIG
Προτού αποχωρήσει από τη διοίκηση της ΜΡΒ ο κ. A. Βγενόπουλος ζήτησε από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου να καλέσει την BlackRock να µεταβεί στη Μεγαλόνησο και να εξετάσει τα δάνεια των κυπριακών τραπεζών, επισηµαίνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν έχει ως τράπεζα τίποτε να φοβηθεί. Σύµφωνα µε τραπεζικές πηγές, µε την κίνησή του αυτή προσπαθούσε να επεκτείνει τον έλεγχο των εποπτικών αρχών και στις άλλες κυπριακές τράπεζες και όχι µόνο στην ΜΡΒ. Αντί όµως να πάει η BlackRock στην Κύπρο, πήγε ο κύπριος κεντρικός τραπεζίτης στο... Ντουµπάι. Στις 8 ∆εκεµβρίου 2011 ο κ. Αθ. Ορφανίδης επιβιβάζεται σε ένα Airbus της Emirates για τέσσερις ώρες πτήσης προς το Ντουµπάι. Και εκεί ο κ. διοικητής δεν έχασε την ευκαιρία. Επισήµως πήγαινε για να υπογράψει µνηµόνιο συνεργασίας της Κεντρικής Τράπεζας µε την Εποπτική Αρχή Χρηµατοοικονοµικών Υπηρεσιών του Ντουµπάι. Ανεπισήµως, πολλοί είπαν ότι ζήτησε να πληροφορηθεί και για τα κεφάλαια του Ντουµπάι στη Marfin.
Αλλωστε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου πάντοτε ενδιαφερόταν για τα κεφάλαια που προέρχονταν από το αραβικό εµιράτο, τα οποία εµφανιζόταν ότι διαχειρίζεται ο όµιλος MIG.
Και αυτό µπορούσε να το κάνει, και µάλιστα µε διακρατική συµφωνία, αφού το µνηµόνιο έχει στόχο την αποτελεσµατικότερη εποπτεία και ρύθµιση τραπεζικών ιδρυµάτων µε διασυνοριακή παρουσία.
Τι ακριβώς ανακάλυψε στο Ντουµπάι ο κ. Ορφανίδης δεν ανακοινώθηκε ποτέ. Το βέβαιο είναι ότι λίγες ηµέρες αργότερα υπήρξε αλλαγή διοίκησης στην MΡΒ. Τι είχε συµβεί;
Η παρουσία του κ. Βγενόπουλου στην Κύπρο ξεκινά στα τέλη του 2006 - αρχές του 2007, στον καιρό της µεγάλης ευφορίας που τα κεφάλαια στην Ελλάδα και στην Κύπρο έρρεαν αφειδώς, τότε που ο κ. Βγενόπουλος είχε εισβάλει δυναµικά στην επιχειρηµατική ζωή της Ελλάδας. Τότε που παρουσίαζε ένα υπερφιλόδοξο σχέδιο για τη δηµιουργία πανίσχυρου εθνικού οµίλου επιχειρήσεων ευρέος φάσµατος, υπό την οµπρέλα του αναπτυσσόµενου (τότε) εµιράτου του Ντουµπάι. Τότε που ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει από τις ανθηρές διεθνείς αγορές χρήµατος κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ µε σκοπό ακριβώς να στηρίξει την ανάπτυξη ενός συνδεδεµένου οµίλου που θα περιελάµβανε στις τάξεις του τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, βιοµηχανίες τροφίµων, νοσοκοµεία, πλοία και µονάδες πληροφορικής.
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=439625&h1=true
No comments:
Post a Comment