22.1.12

μαύρος βράχος: Μεταξύ 15 και 18 δισ. ευρώ οι ζημιές από τα επισφαλή δάνεια

Σ υγκρατηµένη αισιοδοξία επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στα διοικητικά επιτελεία των ελληνικών τραπεζών για την έξοδο από την κρίση στην οποία έχει εισέλθει το εγχώριο χρηµατοπιστωτικό σύστηµα. Η ενηµέρωσή τους για τα αποτελέσµατα της διαγνωστικής µελέτης της BlackRock σε σχέση µε τις επισφάλειες, οι ζηµιές από τις οποίες αναµένονται διαχειρίσιµες, αλλά και η διαφαινόµενη συµφωνία πιστωτών - ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας για τους όρους συµµετοχής του ιδιωτικού τοµέα (PSI) στο νέο πακέτο στήριξης της χώρας µας εκτιµάται ότι θα βάλει τέλος στο κλίµα έντονης αβεβαιότητας των τελευταίων µηνών.

Οπως επισηµαίνει χαρακτηριστικά έµπειρος τραπεζικός, «µπορεί οι αποµειώσεις λόγω του “κουρέµατος” στο χρέος και τις διαγραφές δανείων να είναι πρωτοφανείς για τα δεδοµένα του ελληνικού τραπεζικού συστήµατος, ωστόσο είναι ουσιαστικό να µπουν τα πράγµατα σε µια σειρά και η Ελλάδα να µη βρίσκεται συνεχώς κάτω από τη δαµόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας». Οι εκτιµήσεις αυτές οδήγησαν σε σηµαντική άνοδο τις τραπεζικές µετοχές το τελευταίο δεκαήµερο, µε τον κλαδικό τους δείκτη να ενισχύεται από τα χαµηλά του στις 10 Ιανουαρίου ως και την περασµένη Παρασκευή κατά 37%.

Συναντήσεις
Η BlackRock είχε την περασµένη εβδοµάδα συναντήσεις µε κάθε τράπεζα ξεχωριστά, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσµατα του ελέγχου της στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια. Κατά ορισµένες πληροφορίες, το ύψος των προβληµατικών δανείων διαµορφώνεται, βάσει της άσκησης που πραγµατοποιήθηκε, περί τα 15 - 18 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η τελική ζηµιά που θα προκύψει για τον κλάδο θα είναι µικρότερη από αυτά τα επίπεδα, καθώς από το παραπάνω ποσό θα αφαιρεθούν οι προβλέψεις που έχουν ήδη διενεργηθεί, ενώ θα συνυπολογιστούν και τα έσοδα της ερχόµενης τριετίας για την κάλυψη µέρους των διαγραφών.

Για τον λόγο αυτόν η Τράπεζα της Ελλάδος θα έχει το επόµενο διάστηµα στενή συνεργασία µε τις τράπεζες, οι οποίες θα της παραδώσουν τα επιχειρησιακά τους σχέδια (business plans) προκειµένου να υπολογιστούν οι αναγκαίες προβλέψεις. Σε κάθε περίπτωση, η εγχώρια νοµισµατική αρχή θα ενηµερώσει στο τέλος Φεβρουαρίου την κάθε τράπεζα για τα κεφάλαια που οφείλει να αντλήσει προκειµένου οι δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας να επανέλθουν στα ελάχιστα επιτρεπτά επίπεδα, µετά την πτώση που θα καταγραφεί λόγω του PSI και της BlackRock.

Ικανοποίηση
«Η Εθνική Τράπεζα είναι ικανοποιηµένη σε ό,τι αφορά τα διαγνωστικά αποτελέσµατα της διαγνωστικής µελέτης» τόνισε ανώτατο στέλεχος της τράπεζας, υπογραµµίζοντας ότι «συνεχίζεται το πρόγραµµα ανακεφαλαιοποίησής της µε στόχο την αυτοδύναµη ανάπτυξή της και τη µη ένταξη στο Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας». Σύµφωνα µε τον ίδιο, το επόµενο διάστηµα και αφού ολοκληρωθεί το PSI, θα ενεργοποιηθούν νέες κινήσεις για την κεφαλαιακή της ενίσχυση, µετά την «ένεση» των 3,5 δισ. ευρώ που έχει ήδη επιτευχθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Πηγές προσκείµενες στον ελεγκτικό οίκο που διενήργησε τη µελέτη στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών σηµειώνουν ότι σχετική ικανοποίηση για τα αποτελέσµατα που εξήχθησαν υπάρχουν στις περισσότερες τράπεζες. Ορισµένα πιστωτικά ιδρύµατα εµφάνισαν καλύτερη εικόνα στη λιανική τραπεζική, ενώ σε άλλα οι επιχειρηµατικές χορηγήσεις ήταν πιο «καθαρές». Οι ίδιοι κύκλοι σηµειώνουν ότι για την Εθνική Τράπεζα, που έχει και το µεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων στην εγχώρια αγορά, το νούµερο των επισφαλειών που διεγνώσθη κυµαίνεται περί τα 5 δισ. ευρώ. Σε λογικά επίπεδα ανήλθαν τα προβληµατικά δάνεια σε Alpha Bank και Eurobank, όπου οι επισφάλειες, κατά τις ίδιες πηγές, είναι της τάξεως των 4 δισ. ευρώ.

Τέλη Φεβρουαρίου θα δοθούν τα τελικά στοιχεία
Η Τράπεζα της Ελλάδος θα υπολογίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες της κάθε τράπεζας, με βάση τα αποτελέσματα της άσκησης της BlackRock στα δανειακά της χαρτοφυλάκια, τα επιχειρησιακά σχέδια που θα της επιδοθούν και τις ζημιές που θα προκύψουν από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Οι σχετικές ανακοινώσεις προς τις τράπεζες θα γίνουν προς το τέλος του ερχόμενου μήνα. Ακολούθως, κάθε τράπεζα θα έχει περιθώριο δύο μηνών για την εκπόνηση και παρουσίαση ενός σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης, για την αναπλήρωση των απωλειών από το PSI και την BlackRock. Η νομισματική αρχή για τον σκοπό αυτόν έχει ήδη προσλάβει την αμερικανική εταιρεία συμβούλων Bain & Co., η οποία θα ελέγξει αν τα πλάνα αυτά είναι υλοποιήσιμα, με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές. Σε κάθε περίπτωση, οι αυξήσεις κεφαλαίου με την έκδοση νέων μετοχών, την πώληση περιουσιακών στοιχείων ή την προσφυγή στο ΤΧΣ θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του ερχόμενου καλοκαιριού.
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=439624&h1=true

____________________________________________


αααα, όλα κι όλα!
μπορεί ο Έλληνας να μην πληρώνει τους φόρους του,
μπορεί το ελληνικό κράτος να είναι ο μεγαλύτερος μπαταχτσἠς του πλανήτη (με βούλα)
αλλά οι ελληνικές τράπεζες έχουν πελάτες που πληρώνουν!
μπορεί να μην πληρώνουν όλοι, αλλά 90% πληρώνει!
όλα κι όλα!

μερικές δεκάδες χιλιάδες διακανονισμοί που έγιναν το προηγούμενο διάστημα έφεραν αποτέλεσμα

No comments: