21.2.12

Τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής αναμένουν οι ξενοδόχοι

Υστέρηση εμφανίζουν οι κρατήσεις ξενοδοχειακών μονάδων σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της χώρας για το προσεχές τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Οι ξενοδόχοι αναμένουν, φέτος περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χρονιά, τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής για να βελτιώσουν την πληρότητα των μονάδων τους. Οι εκπρόσωποι των φορέων των ξενοδόχων διαπιστώνουν ότι η πληρότητα άλλες χρονιές, μία εβδομάδα πριν από το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, κινούνταν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με φέτος. Ως βασικότερος λόγος της υστέρησης αναφέρονται οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις των νοικοκυριών.
Αράχωβα«Οι κρατήσεις βρίσκονται στο 70%. Πριν από δύο χρόνια ήταν στο 90% και έπιασαν τελικά το 100%» αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αράχωβας, κ. Γιάννης Γεωργακός. Επίσης, τονίζει ότι ο κόσμος αποφασίζει την τελευταία στιγμή. «Περιμένουμε να φθάσουμε στο 90%» συμπληρώνει, επισημαίνοντας ότι οι τιμές είναι μειωμένες κατά 30% σε σχέση με πέρυσι.
Πάτρα - ΡίοΣτην Πάτρα που φημίζεται για το καρναβάλι της μπορεί ακόμη κανείς να βρει δωμάτιο, επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Ξενοδόχων Αχαΐας, κ. Νίκος Παπαλέξης, τονίζοντας ότι στην ευρύτερη περιοχή της πόλης και στο Ρίο λειτουργούν 3.000 κλίνες. Επίσης, όσο διαρκούν οι Απόκριες, οι κρατήσεις στις μονάδες του Ρίου και της Πάτρας ήταν μειωμένες κατά 35% σε σχέση με πέρυσι. «Το τελευταίο Σαββατοκύριακο η ελπίδα είναι, τουλάχιστον, η μείωση να περιορισθεί στο 5% με 10%» αναφέρει ο κ. Παπαλέξης, υποστηρίζοντας ότι οι τιμές έχουν μειωθεί έως και 25%.
Ευρυτανία - Καρπενήσι«Επειδή γίνονται δύο μεγάλα συνέδρια στα μεγάλα ξενοδοχεία, υπάρχει υψηλή πληρότητα στο Καρπενήσι» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ευρυτανίας, κ. Παναγιώτης Μαντζούφας. Στα άλλα ξενοδοχεία τονίζει ότι οι κρατήσεις κινούνται υποτονικά.
Ορεινό Πήλιο«Οι κρατήσεις κινούνται στο 50% όταν πέρυσι έφθαναν στο 60% με 65% στο ορεινό Πήλιο» αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, κ. Κώστας Λεβέντης. Οι τιμές είναι μειωμένες περίπου 20% σημειώνει, προσθέτοντας ότι «αναμένουμε κρατήσεις τελευταίας στιγμής».
ΚαλάβρυταΥπάρχουν κενά δωμάτια στα Καλάβρυτα, σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων και Τουριστικών Καταλυμάτων της περιοχής, κ. Ντίνος Δαφαλιάς, επισημαίνοντας ότι «εξελίσσονται καλά οι κρατήσεις λόγω του Χιονοδρομικού». «Τα Καλάβρυτα είναι κοντινός προορισμός στην Αθήνα και είναι ένα κίνητρο οικονομικό για να έρθουν οι τουρίστες στην περιοχή σε συνδυασμό με τη μείωση κατά 20% των τιμών στα καταλύματα» συμπληρώνει.
Τρίκαλα - Μετέωρα«Η ζήτηση αγγίζει το μηδέν στα Μετέωρα» υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Τρικάλων, κ. Γιάννης Κουρούπας, επισημαίνοντας ότι «δεν έχουμε κρατήσεις ούτε καν από τους κατόχους εισιτηρίων κοινωνικού τουρισμού». Ο κ. Κουρούπας αποδίδει τη μείωση στην αρνητική διάθεση για κατανάλωση από τα ελληνικά νοικοκυριά και στο σημαντικό μεταφορικό κόστος των μετακινήσεων. Αναφέρει δε, ότι οι τιμές στην περιοχή ξεκινούν από 35 ευρώ σε δίκλινο δωμάτιο.
ΑρκαδίαΟ πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αρκαδίας, κ. Κώστας Μαρινάκος, τονίζει ότι συνολικά η κίνηση στην περιοχή βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Οπως διευκρινίζει, στην αστική περιοχή οι κρατήσεις είναι περιορισμένες, ενώ στην ορεινή λόγω της ευχάριστης εικόνας από το χιόνι, η εξέλιξη των κρατήσεων είναι βελτιωμένη σε σχέση με το αντίστοιχο τριήμερο το 2010.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_21/02/2012_473191

No comments: