21.2.12

Eπιστολή 12 ηγετών Ε.Ε. υπέρ ανάπτυξης

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι εκτίμησε χθες ότι η ελληνική κρίση είναι «κοντά στο να κλείσει ή, τουλάχιστον, να μπει σε παρένθεση». Οπως δήλωσε μιλώντας στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, έχουν ήδη συντελεσθεί σημαντικά βήματα προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, σημειώνοντας ότι η συμφωνία για υποβολή των εθνικών προϋπολογισμών στις Βρυξέλλες προτού σταλούν στα εθνικά κοινοβούλια «δίνει μια ιδέα πολιτικής ένωσης». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο «ίσως να μην είναι απολύτως απαραίτητο», αλλά κάτι που επιθυμούσαν η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σε μία ακόμη ένδειξη διαφοροποίησης από τη γερμανική συνταγή, ο ίδιος και ακόμη 11 ηγέτες χωρών της Ε.Ε. έστειλαν επιστολή στους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζητώντας την απελευθέρωση των αγορών για την τόνωση της ανάπτυξης. Την επιστολή, η οποία ζητεί συγκεκριμένα την απελευθέρωση των υπηρεσιών, της έρευνας και της ενέργειας, συνυπογράφουν οι ηγέτες των Βρετανίας, Σουηδίας, Ολλανδίας, Φινλανδίας, Ισπανίας, Ιρλανδίας, Πολωνίας, Σλοβακίας, Τσεχίας, Εσθονίας και Λεττονίας. Μάλιστα, ο κ. Μόντι στόχευσε τη Γερμανία, τονίζοντας ότι, όπως η Ιταλία καλείται να ανοίξει τον κλάδο των υπηρεσιών της, το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η Γερμανία. Οι ηγέτες καλούν επίσης την Ε.Ε. να αναπτύξει στενότερους εμπορικούς δεσμούς με τις αναπτυσσόμενες αγορές της Κίνας και της Ρωσίας.
Ο κ. Μόντι έχει ζητήσει από το ΔΝΤ, αλλά και την τρόικα γενικότερα, πιο ευέλικτους όρους δανεισμού για την Ελλάδα, στη βάση της ελάχιστης συμμόρφωσης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_21/02/2012_473240

No comments: