14.2.12

Βάζουν ένα δισ. οι τραπεζίτες για τις εγγυήσεις της Φινλανδίας

Απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση της δανειακής σύμβασης και την υλοποίηση του PSI ήταν η επίλυση των περίφημων φινλανδικών εγγυήσεων προκειμένου η Φινλανδία να υπερψηφίσει το νέο δάνειο και να συμμετάσχει κατά το ποσοστό που της αναλογεί σ’ αυτό, ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

Εκ της συμβάσεως, το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να παράσχει τις εγγυήσεις αυτές, διότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε διακριτική μεταχείριση υπέρ ενός μόνον πιστωτού (της Φινλανδίας) ανέλαβαν οι τράπεζες να «βγάλουν το φίδι από την τρύπα».

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του protothema.gr, την Κυριακή σε τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε για το σκοπό αυτό και συμμετείχαν ξένες και οι τέσσερεις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, συμφωνήθηκε, οι τράπεζες να παράσχουν τις εγγυήσεις που απαιτεί η Φινλανδία και οι οποίες έχουν τη μορφή collateral. Η εξέλιξη αυτή η οποία θα βαρύνει εν μέρει με ζημίες τα αποτελέσματα των τραπεζών στο πρώτο τρίμηνο του 2012, ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για τις εγκρίσεις της δανειακής σύμβασης και του PSI.

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=177184

____________________________________________

παίρνουν και τα ψίχουλα

2 comments:

Vasilisg said...

Δηλαδή το φερέγγυο κράτος τους θα εγγυηθεί στις τράπεζες που δώσαν τις καταθέσεις μας, για λογαριασμό του? Ζήτω η τρέλα στη χρεοκοπημένη μπανανία μας.

geokalp said...

είναι τρέλα!