15.2.12

Προς τη χειρότερη ύφεση στη σύγχρονη παγκόσμια οικονομική ιστορία οδεύει η Ελλάδα

Ένα μάλλον θλιβερό ρεκόρ, βιώνοντας μια από τις χειρότερες υφέσεις στην ιστορία, φαίνεται ότι πετυχαίνει η Ελλάδα.

Διανύοντας την πέμπτη χρονιά της ύφεσης, και με τις επίσημες προβλέψεις του νέου μνημονίου για επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το πρώτο εξάμηνο του 2013 να αμφισβητούνται, η Ελλάδα γράφει ιστορία.

Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6,8% το 2011, όπως ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ. Το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 16% από τα προ της κρίσης υψηλά του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Reuters, η Αργεντινή εμφάνισε συρρίκνωση του ΑΕΠ της κατά 20% από τα προηγούμενα υψηλά της έως τα χαμηλά της κρίσης, μετά τη χρεοκοπία του 2011. Η οικονομία της Λετονίας συρρικνώθηκε κατά 24%, όταν μετά την κρίση του 2008 η χώρα αναγκάστηκε να υποστεί την προσαρμογή και την εσωτερική υποτίμηση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Uri Dadush, πρώην αξιωματούχου της Παγκόσμιας Τράπεζας και νυν οικονομολόγου του think tank Carnegie Endowment στην Ουάσιγκτον, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 25-30% κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αυτή θα είναι μια αρνητική επίδοση πρωτοφανής στη σύγχρονη οικονομική ιστορία.

Ήδη, η δύσκολη περίοδος για την ελληνική οικονομία έχει διπλάσια διάρκεια από τη μέση κρίση, ενώ δεν υπάρχει κανένα φως στο τούνελ. Η ανεργία ξεπέρασε το 20%, από 7,7% που ήταν το 2008. Τα νέα μέτρα λιτότητας, που προβλέπονται στο δεύτερο μνημόνιο, σίγουρα θα επιτείνουν την ύφεση.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=107726

 _____________________________________________

ίσως  η παρακάτω εκτίμηση για τη πορεία του ΑΕΠ ήταν κάπως συντηρητική

No comments: