11.3.12

Μέρκελ: Να μας υπολογίζετε μόνο με ασφαλή πλειοψηφία (160+)

Τι μήνυμα έστειλε η Μέρκελ στην ελληνική πολιτική ηγεσία ενόψει των εκλογών

Σε μια από τις πολλές επαφές που είχε η καγκελάριος της Γερμανίας κ. Aγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο το τελευταίο διάστημα, εν όψει της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, το μήνυμα ήταν σαφές: «Εάν από τις εκλογές δεν προκύψει κυβέρνηση που θα διαθέτει «ασφαλή» κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία θα ξεπερνάει τις 160 έδρες, δεν μπορείτε να μας υπολογίζετε». Η συζήτηση διημείφθη με τον πρωθυπουργό, αλλά, εμφανώς, οι πραγματικοί αποδέκτες ήταν άλλοι: ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς και ο κ. Ευ. Βενιζέλος, που εμφανίζεται ως ο σχεδόν βέβαιος διάδοχος του κ. Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Kαι στην πραγματικότητα, το δίλημμα που έχει τεθεί εκ νέου στην Αθήνα, όπως και τον περασμένο Νοέμβριο, είναι πως σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, ή οι βασικές πολιτικές δυνάμεις θα συνεργαστούν, ώστε να υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα και να προωθηθεί το πρόγραμμα που προβλέπεται από το νέο Μνημόνιο ή η «στρόφιγγα» κονδυλίων από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ θα κλείσει, παρά την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI.
Με τη χώρα να οδεύει ολοταχώς προς τις εκλογές και με εύλογη την προσπάθεια να συσπειρώσουν την κομματική τους βάση, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος θα θέσουν στο περιθώριο τα σενάρια περί συνεργασίας. Ομως, αυτά εκ των πραγμάτων βρίσκονται στο «τραπέζι» και θα κερδίζουν έδαφος, εάν η προοπτική της άνετης αυτοδυναμίας της Ν.Δ. εμφανίζεται ως απομακρυσμένος στόχος. Σε μια τέτοια περίπτωση, στο προσκήνιο θα έλθει το ενδεχόμενο παραμονής του κ. Λ. Παπαδήμου στο Μέγαρο Μαξίμου, για την οποία έχει αφήσει –και μάλιστα δημοσίως– ανοιχτό το παράθυρο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Προκειμένου οι εξελίξεις να οδηγηθούν στη συγκεκριμένη κατεύθυνση θα πρέπει, βεβαίως, να αρθούν κάποιες «σκιές» που έχουν διαμορφωθεί στις σχέσεις του τριγώνου το οποίο σχηματίζουν το Μέγαρο Μαξίμου, η Συγγρού και η Ιπποκράτους. Ομως, από τον Νοέμβριο και μετά, παρά τις δυσκολίες, οι κ. Παπαδήμος, Σαμαράς, Βενιζέλος –όπως νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου– έχουν αποδείξει πως μπορούν να καταλήγουν σε συνθέσεις και συμβιβασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις σχέσεις του κ. Παπαδήμου με τον κ. Σαμαρά είναι η εμφανής προσπάθεια του προέδρου της Ν.Δ. να αποστασιοποιηθεί από την κυβέρνηση. Σχετική ένδειξη υπήρξαν οι «διαρροές» από ορισμένα στελέχη του κόμματος πως ο κ. Παπαδήμος καθυστέρησε αδικαιολόγητα να προχωρήσει στην αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η άρνηση της Συγγρού να αναβαθμιστεί σε υπουργό Παιδείας ο κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, αλλά και  το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς απέφυγε να τοποθετηθεί προσωπικά για την επιτυχία του PSI. Ακόμη και στο ΠΑΣΟΚ, πάντως, πολλοί θεωρούν τη στάση του κ. Σαμαρά δικαιολογημένη στην παρούσα φάση, λόγω του κλίματος που επικρατεί σε μεγάλη μερίδα της κομματικής βάσης της Ν.Δ. έναντι του κ. πρωθυπουργού. Οπως λέγεται, ο κ. Παπαδήμος θεωρείται από ψηφοφόρους της Ν.Δ. ότι «προεδρεύει σε μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ», που μάλιστα σε επίπεδο προσώπων αποτελεί συνέχεια εκείνης του κ. Γ. Παπανδρέου. Παράλληλα, περιορισμένου εύρους, αλλά υπαρκτές διαφωνίες λέγεται ότι έχουν ανακύψει στο παρασκήνιο και μεταξύ των κ. Παπαδήμου και Ευ. Βενιζέλου. Ως τέτοια αναφέρεται ο χειρισμός των τραπεζών, όπου o πρωθυπουργός είχε εξ αρχής «αμιγώς τεχνοκρατική», ενώ ο υπουργός Οικονομικών «περισσότερο πολιτική προσέγγιση». Επίσης, ο κ. Βενιζέλος φέρεται να μη θεωρούσε επιβεβλημένη την παρουσία του κ. Παπαδήμου στο κρίσιμο Eurogroup, στο οποίο αποφασίστηκε το τελικό ύψος «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Tέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης Παπαδήμου, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν αναπτύξει μια μάλλον λειτουργική σχέση. Ομως, το σκηνικό λέγεται πως έχει αλλάξει άρδην τον τελευταίο ενάμιση μήνα, μετά την ένταση που υπήρξε μεταξύ τους, στη σύσκεψη την οποία είχε συγκαλέσει ο κ. Παπαδήμος με τη συμμετοχή των κ. Παπανδρέου, Σαμαρά –και Γ. Καρατζαφέρη– και τη σφοδρή σύγκρουση για το κατά πόσον έπρεπε να περικοπούν οι συντάξεις.
Οπως προαναφέρθηκε, οι ανωτέρω αποκλίσεις έχει αποδειχθεί πως μπορούν να γεφυρωθούν, εάν τα ποσοστά το βράδυ της Κυριακής το επιβάλουν. Πάντως, ο κ. Παπαδήμος δεν πρόκειται να συνεχίσει στην πρωθυπουργία σε ένα σχήμα «ισορροπιών» σαν το υφιστάμενο, αλλά θα ζητήσει σχηματισμό κυβέρνησης τύπου Μόντι.
Σενάρια δημιουργίας νέου κόμματοςΗ δημοσκοπική καθίζηση του ΠΑΣΟΚ και η υποχώρηση της δύναμης της Ν.Δ. μετά την υπερψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης έχουν φέρει στο προσκήνιο σενάρια για τη δημιουργία νέου κόμματος. Πάντως, ακόμη και όσοι έλκονται από τη συγκεκριμένη ιδέα, αναγνωρίζουν πως σχετικές κινήσεις δεν είναι δυνατόν να δρομολογηθούν πριν από τις εθνικές εκλογές. Ενώ, εάν είναι δυνατόν να ευοδωθούν θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το αποτέλεσμα της επερχόμενης αναμέτρησης που θα διεξαχθεί το αργότερο μέχρι τις 13 Μαΐου, αλλά και από την αποτελεσματικότητα που θα επιδείξει η όποια κυβέρνηση σχηματιστεί αμέσως μετά. Σε κάθε περίπτωση, ερωτηματικό αποτελεί εάν θα βρεθεί το πολιτικό προσωπικό που θα μπορεί να υπηρετήσει ένα τέτοιο εγχείρημα, αλλά και ποιος μπορεί να ηγηθεί του νέου σχήματος. Κατ’ ορισμένους, πυρήνα θα μπορούσαν να αποτελέσουν κάποιες κινήσεις πολιτών που βρέθηκαν στο προσκήνιο ή θα βρεθούν σ’ αυτό τους επόμενους μήνες, ενώ, σε επίπεδο προσώπων, πολλά θα κριθούν από τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν το βράδυ των εκλογών, ειδικά εάν επιβεβαιωθούν οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις που καταγράφουν πολυκερματισμό του πολιτικού σκηνικού.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_11/03/2012_475524

____________________________________________

σας το σημειώνω για να μην έχετε άγχος

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 180+ ΕΔΡΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

185 έδρες βγαίνουν με 31%-19% και 7-8 κόμματα εντός

No comments: