31.3.12

Ισπανία: Μέτρα λιτότητας άνω των 27 δισ. ευρώ

Μέτρα λιτότητας άνω των 27 δισ. ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός της Ισπανίας για το 2012, το προσχέδιο του οποίου ενέκρινε σήμερα η κυβέρνηση.
Στα μέτρα συμπεριλαμβάνεται «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και μείωση κατά μέσο όρο 16,9% του προϋπολογισμού των υπουργείων.
Για «οριακή κατάσταση» με την οποία είναι αντιμέτωπη η Ισπανία έκανε λόγο η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου. «Πρώτη μας υποχρέωση είναι να επανέλθουμε σε υγιή δημοσιονομικά», είπε.
Η Ισπανία έχει δεσμευθεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της από 8,51% που είναι τώρα στο 5,3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2012.
Η ντε Σανταμαρία υποστήριξε πως ο στόχος αυτός δεν θα επιτευχθεί «με οποιοδήποτε κόστος», υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να υποστηρίξουμε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και να μην παραλύσουμε την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», την ώρα που η ανεργία στη χώρα φτάνει σε επίπεδο ρεκόρ.
Γι' αυτό το λόγο, είπε, «πήραμε την απόφαση να διατηρήσουμε τις αυξήσεις στις συντάξεις, να παγώσουμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων αντί να τους μειώσουμε, το ίδιο και το επίδομα ανεργίας και τις κοινωνικές δαπάνες».
Επισήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν θα αυξήσει το ΦΠΑ για να μην επηρεαστεί αρνητικά η κατανάλωση και η οικονομική ανάπτυξη, αλλά θα αυξήσει τους φόρους για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, για να επιτύχει τη μείωση του ελλείμματός της στο 5,3% η Ισπανία χρειάζεται να εξοικονομήσει περίπου 50 δισ. ευρώ από μείωση δαπανών και νέους φόρους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο
 http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2158661

______________________________________

παιδικές ασθένειες


No comments: