29.3.12

Κρίσιμο σταυροδρόμι για την Ευρώπη

Καθοριστική αναμένεται να είναι η συνεδρίαση του Eurogroup, την Παρασκευή, όπου και θα αποφασιστεί η ενίσχυση των ταμείων διάσωσης. Η Γαλλία θέλει να φτάσει περίπου στο ένα τρισεκατομμύριο ευρώ «το τείχος προστασίας», την ώρα που ο ΟΑΣΑ αναφέρει ότι παραμένει «ευάλωτη» η οικονομία της Ευρώπης.





Σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters, η συνδυαστική δανειστική δυνατότητα των ταμείων διάσωσης (ESM – EFSF), θα αυξηθεί στα 700 δισ. ευρώ έως τα μέσα του 2013, ενώ δίνεται η δυνατότητα αύξηση των κεφαλαίων στα 940 δισ. ευρώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Την ίδια ώρα, η Γαλλία θέλει να φτάσει περίπου στο ένα τρισεκατομμύριο ευρώ το τείχος προστασίας κατά της κρίσης του χρέους στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν. «Αυτή είναι η θέση που υποστηρίζω εξ ονόματος της Γαλλίας», ανέφερε ο Μπαρουέν στο τηλεοπτικό κανάλι BFM Business, ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, παραμένει σταθερή στη θέση της για ένα ταμείο περίπου 700 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Το τείχος προστασίας είναι κάτι σαν τα πυρηνικά στο στρατιωτικό επίπεδο, είναι φτιαγμένο για να μην χρησιμοποιηθεί, είναι η αποτροπή», εξήγησε ο Γάλλος υπουργός την παραμονή μιας συνόδου με τους ομολόγους του της ευρωζώνης στην Κοπεγχάγη. «Επιθυμούμε φυσικά να είναι όσο το δυνατόν υψηλότερο», πρόσθεσε, διότι «όσο πιο ψηλό είναι το τείχος προστασίας, τόσο λιγότερος κίνδυνος υπάρχει οι ευάλωτες χώρες να δεχθούν τις επιθέσεις των αγορών, σε κάθε περίπτωση των κερδοσκόπων». Σύμφωνα με τον Φ. Μπαρουέν. θα υπάρξουν «ακόμη μερικές συζητήσεις αύριο, αλλά έχουμε προχωρήσει αρκετά, πηγαίνουμε προς τη σωστή κατεύθυνση».
ΟΟΣΑ: Η οικονομία της Ευρώπης παραμένει ευάλωτη
Οι κίνδυνοι μιας οικονομικής κατάρρευσης έχουν υποχωρήσει, κυρίως λόγω των βελτιωμένων προοπτικών των ΗΠΑ και της Γερμανίας, αλλά η οικονομία της Ευρώπης παραμένει στο μεγαλύτερο μέρος της ευάλωτη, αναφέρει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην ενδιάμεση έκθεσή του για τις προοπτικές των χωρών-μελών του. «Ο κίνδυνος ακραίων γεγονότων μειώθηκε τους λίγους τελευταίους μήνες, αλλά παραμένει μεγάλη η αβεβαιότητα σχετικά με τις προβλέψεις αυτές. Συνεπώς, δεν είναι τώρα η ώρα του εφησυχασμού», αναφέρει στην έκθεση ο κ. Πιερ Κάρλο Παντοάν, επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού.
Η έκθεση επικεντρώνεται στις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας και των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης -- της Γερμανίας, τη Γαλλίας και της Ιταλίας. Για τη Γερμανία, ο κ. Παντοάν προβλέπει ετησιοποιημένο ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,1% για το πρώτο εξάμηνο του 2012 και 1,5% για το δεύτερο εξάμηνο. Στην προηγούμενη έκθεση του Οργανισμού, πριν από 4 μήνες, προβλεπόταν ανάπτυξη 0,6% για το σύνολο του έτους.
Η γαλλική οικονομία εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 0,2% στο πρώτο εξάμηνο και θα αναπτυχθεί κατά 0,9% το δεύτερο εξάμηνο.
Η ιταλική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί 1,6% και 0,1%, αντίστοιχα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_11648_29/03/2012_435385

No comments: