28.3.12

Εξετάζεται επίσπευση της καταβολής κεφαλαίων στον ESM

Το ενδεχόμενο επίσπευσης της καταβολής των κεφαλαίων στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) εξετάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται το Reuters.
Σε μία προσπάθεια να αποκτήσει το ταμείο ταχύτερα το σύνολο της χρηματοδοτικής του ισχύος, οι ΥΠΟΙΚ φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο η καταβολή των κεφαλαίων στον ESM να πραγματοποιηθεί σε διάστημα τριών ετών αντί τεσσάρων.
Η αύξηση της συνδυαστικής χρηματοδοτικής ισχύος του προσωρινού και του μόνιμου μηχανισμού θα συζητηθεί στην άτυπη συνάντηση που θα έχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή στην Κοπεγχάγη.
Ο ESM, που θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο, θα διαθέτει ανώτατη χρηματοδοτική δυνατότητα 500 δισ. ευρώ εφόσον όλες οι χώρες καταβάλουν τα κεφάλαια που τους αναλογούν.
Οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης είχαν συμφωνήσει να καταβάλουν κεφάλαια 80 δισ. ευρώ στον ESM σε πέντε ετήσιες δόσεις αλλά στη συνέχεια αποφάσισαν να μειώσουν το διάστημα σε τέσσερα έτη καταβάλλοντας τις δύο πρώτες δόσεις μαζί. Τώρα εξετάζεται η περαιτέρω επίσπευση της καταβολής των δόσεων.
«Αυτό που υπάρχει είναι η πιθανότητα περαιτέρω επίσπευσης των επόμενων τριών δόσεων, για παράδειγμα δύο το 2013 και μία το 2014. Αυτό είναι πιθανό όχι αναγκαίο», είπε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2157177

No comments: