28.3.12

Φινλανδία: Συμφωνεί στην ενίσχυση του τείχους προστασίας της Ευρωζώνης

Η Φιλανδία είναι πρόθυμη να διαπραγματευθεί την ενίσχυση των μηχανισμών προστασίας της Ευρωζώνης υπό την μόνη προϋπόθεση ότι αυτό θα συνεπάγεται μία περιορισμένη αύξηση των κινδύνων για όσα αφορούν την ίδια, τόνισε σήμερα η Φιλανδή υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν.

«Είναι σημαντικό για εμάς αυτό το τείχος προστασίας να είναι αξιόπιστο και αυτό φυσικά συνεπάγεται πως πρέπει να αυξήσουμε τις δυνατότητές του. Ωστόσο για εμάς είναι εξίσου απαραίτητο και σημαντικό να μην αυξηθεί σημαντικά ο κίνδυνος για τη Φιλανδία», τόνισε η Ουρπιλάινεν.
«Είναι εξ αυτού του λόγου που σήμερα βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για το ακριβές μοντέλο (του μηχανισμού αυτού) και για το ύψος της αύξησής του», πρόσθεσε η ίδια.
Η Φιλανδική κυβέρνηση εξετάζει σήμερα τη θέση που πρόκειται να υιοθετήσει επ' αυτού του ζητήματος κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωζώνης, την Παρασκευή και Σάββατο στην Κοπεγχάγη.
Η Ουρπιλάινεν επέμεινε στο γεγονός ότι η Φιλανδία είναι κατ' αρχήν «έτοιμη να διαπραγματευθεί μία αύξηση της δυνατότητας του τείχους προστασίας».
Μολαταύτα, η κοινοβουλευτική επιτροπή που έχει επιφορτισθεί στη Φιλανδία για τον καθορισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής της ήταν και σήμερα βαθιά διχασμένη, με αποτέλεσμα να προγραμματίσει μια νέα σύνοδό της το πρωί της Παρασκευής.
Η Φιλανδία αποτελεί κομβική χώρα για την παροχή δανείων στις χώρες με οικονομικές δυσκολίες μέσα στην Ευρωζώνη, καθώς διαθέτει αξιολόγηση «ΑΑΑ» από τον οίκο Standard & Poor's.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337&subid=2&pubid=112841010

No comments: