28.3.12

«Μπλόκο» στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο

Αδιέξοδο προέκυψε στη διαπραγμάτευση που έγινε χθες ανάμεσα στους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των γερμανικών κομμάτων (πλην της Αριστεράς) με στόχο την έγκριση του Δημοσιονομικού Συμφώνου.

Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι αρνήθηκαν να δώσουν «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι η Αγκελα Μέρκελ δεν θα είναι εύκολο να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων στην Μπούντεσταγκ και μάλιστα μέχρι τον Ιούνιο, όπως επιδιώκει η καγκελάριος. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης δεν διαφωνούν επί της αρχής με το νέο Σύμφωνο, όμως θέτουν δύο προϋποθέσεις για την έγκρισή του: αφενός να συνοδευτεί από μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, ειδικά στις πιο αδύναμες χώρες, και αφετέρου να επιβληθεί τελικώς ο «φόρος Τόμπιν» στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
«Το Σύμφωνο πρέπει να εγκριθεί έως το τέλος του έτους. Δεν βλέπουμε το λόγο γιατί να το φέρουμε προς ψήφιση το Μάιο», δήλωσε ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, προϊδεάζοντας για μακρύ και επίπονο παζάρι.
Προφανώς, αυτό που ελπίζουν SPD και Πράσινοι είναι ότι ο Φρανσουά Ολάντ θα είναι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούν να ασκήσουν πιο αποτελεσματική πίεση στη Μέρκελ τους επόμενους μήνες, καθώς αυτή θα έχει χάσει τον πιο σημαντικό της σύμμαχο.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337&subid=2&pubid=112841417

No comments: