28.3.12

Bernanke: Η Fed βοήθησε να αποφευχθεί μια βαθύτερη ύφεση


Η επιθετική απάντηση της Federal Reserve στη χρηματοοικονομική κρίση του 2007-2009 βοήθησε να αποφευχθεί μια βαθύτερη ύφεση δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Ben Bernanke.

Η ισχυρή απάντηση της Fed πιθανότατα βοήθησε να αποφευχθούν "πολύ χειρότερες καταστάσεις" δήλωσε ο Bernanke στην τρίτη διάλεξη του στο Πανεπιστήμιο George Washington από τις τέσσερις που θα παραδώσει συνολικά.

"Σε οικονομικούς όρους, η Μεγάλη Ύφεση ήταν πολύ πιο σοβαρή από την πρόσφατη ύφεση" δήλωσε ο Bernanke προσθέτοντας ότι η απειλή μιας νέας Μεγάλη Ύφεσης "ήταν πολύ αληθινή".

Ο Bernanke χρησιμοποίησε την ομιλία του για να υπερασπιστεί την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να προχωρήσει στην διάσωση του ασφαλιστικού κολοσσού AIG το Σεπτέμβριο του 2008 υπογραμμίζοντας ότι η κατάρρευση της AIG "θα είχε τεράστιο αντίκτυπο σε άλλες χρηματοοικονομικές εταιρείες και αγορές".

"Η κατάρρευση της AIG, με βάση τις εκτιμήσεις μας, θα ήταν ουσιαστικά το τέλος", δήλωσε ο Bernanke. "Ανησυχούσαμε έντονα ότι εάν επιτρέπονταν στην AIG να πτωχεύσει δεν θα μπορούσαμε να ελέγξουμε πλέον την κρίση".

"Η διάσωση της AIG απέτρεψε την εκδήλωση και νέων αναταράξεων στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα", δήλωσε. "Με την πάροδο του χρόνου η AIG σταθεροποιήθηκε. Έχει αποπληρώσει την Fed με τόκο και έχει σημειώσει πρόοδο στη μείωση του μεριδίου του υπουργείου Οικονομικών στην εταιρεία".

http://www.capital.gr/news.asp?id=1452636

No comments: