31.3.12

Λ. Παπαδήμος: Τα Ταμεία δεν μπορούν να βασίζονται στις κρατικές ενισχύσεις - Τα Ταμεία δεν μπορούν να βασίζονται στις κρατικές ενισχύσεις - Τα Ταμεία δεν μπορούν να βασίζονται στις κρατικές ενισχύσεις

Η διασφάλιση των ασφαλιστικών ταμείων δεν είναι δυνατόν να στηριχθεί στις κρατικές ενισχύσεις, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, για την κατάσταση των Ταμείων.
Σημείωσε πάντως ότι η Πολιτεία έχει στηρίξει και στηρίζει με συνέπεια τα Ταμεία ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να μπορούν να καταβάλουν τις συντάξεις.
Η στήριξη αυτή περιλαμβάνει, όπως είπε, σημαντική επιχορήγηση από τα κρατικά ταμεία, η οποία ανέρχεται σε 154,6 δισ. ευρώ την περίοδο 2001 - 2012, ενώ για την περίοδο 2013-2015 η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋοπλογισμό θα ανέλθει στο ποσό των 41 δισ. ευρώ.
Επισήμανε μάλιστα ότι η κρατική συμμετοχή στην χρηματοδότηση του σαφαλιστικού είναι πολλαπλάσια της περιουσίας των Ταμείων που ανερχόταν πριν από το «κούρεμα» σε 26 δισ. ευρώ.
Υπογράμμισε παράλληλα ότι τα μεγάλα προβλήματα των Ταμείων δεν οφείλονται στο PSI. Αντίθετα, όπως είπε, αν η χώρα δεν είχε πετύχει το νέο πακέτο βοήθειας οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές και για τα Ταμεία
Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα και απαιτεί μια σειρά ενεργειών και αποφάσεων στις οποίες περιλαμβάνεται ο εξορθολογισμός των παροχών και η ενοποίηση των κλάδων υγείας και επικουρικών. Χρειάζεται επιπλέον, όπως είπε, σύστημα ελέγχου και είσπραξης των εισφορών και καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων.
Σημείωσε ακόμη ότι η υγεία του ασφαλιστικού συστήματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία της οικονομίας και την ενίσχυση της απασχόλησης.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε την κατάσταση των Ταμείων ως «βραδυφλεγή βόμβα», σημειώνοντας πως μόνο στο ΙΚΑ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους έχει εξαντληθεί το 65% της κρατικής επιχορήγησης.
«Υπάρχει ένα αποπνικτικό πλαίσιο για τα Ταμεία. Το PSI τους στέρησε τεράστια αποθέματα, όπως και η ύφεση, η ανεργία, οι μειώσεις των μισθών» ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, προσθέτοντας πως «ο Έλληνας πολίτης αισθάνεται την πείνα προ των πυλών, την ανασφάλεια, το αν θα έχει τη σύνταξή του».
«Οι άνθρωποι αυξάνουν, οι εργαζόμενοι λιγοστεύουν, οι λαθρομετανάστες θέλουν την περιποίησή τους, 30.000 πάνε στα στρατόπεδα», παρατήρησε ο κ. Καρατζαφέρης, προτείνοντας τη θέσπιση ενός ειδικού τέλους επί της κατανάλωσης.
«Τώρα στην Ελλάδα δουλεύουν 2 εκατ. για λογαριασμό 25 εκατ. Πρέπει ν' αλλάξουμε νοοτροπία, να κάνουμε ριζοσπαστική πολιτική προς τα μπρος», πρότεινε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, για να του απαντήσει ο πρωθυπουργός: «Η πρόταση που κάνετε, αφορά τον τρόπο χρηματοδότησης των ελλειμμάτων και μπορεί να εξεταστεί. Εφόσον υπάρχουν ελλείμματα, όμως, θα επιβαρυνθεί ο φορολογούμενος, είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2158346

________________________________________________________

ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΤΤΕ,
ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΞΕΣΚΙΣΑΝ....

αλλά δε φταίνε αυτοί, φταίνε αυτοί που βάζουν ακόμα τα λεφτά του στα ταμεία! αντί να φτιάξουν δικά τους

4 comments:

Ζάχαρη said...

+1000

geokalp said...

μάλλον είμαστε αρκετά μαλθακός λαός

Ζάχαρη said...

Πως; Για εμας το κρατος ειναι εχθρος ή κοροιδο.Αρα δεν εχουμε σχεση με τις λειτουργιες του.Ουτε με δημοκρατικες διαδικασιες.

geokalp said...

σίγουρα "δεν είναι δίκά μας, του ..κράτους είναι" αλλά έχει μπει αρκετά ..μέσα το ..τεμάχιον ώστε να υπάρξει πίεση για στοιχειωδώς φυσιολογική μεταρρύθμιση

εκτός εάν το δόγμα του σοκ απλά λειτουργεί 100% σε όλους και είναι μόνο εργαλείο των από πάνω και ποτέ των από κάτω