29.3.12

Δύο άνδρες αυτοπυρπολήθηκαν στην Ιταλία της οικονομικής κρίσης

Ένας 58χρονος Ιταλός οικοδόμος αυτοπυρπολήθηκε μπροστά από την υπηρεσία είσπραξης φόρων στην Μπολονία και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση έχοντας υποστεί εγκαύματα σε όλο του σώμα. Στην ίδια πράξη απελπισίας προέβη και ένας 27χρονος Μαροκινός εργάτης στην πλατεία του δημαρχείου στη Βερόνα και νοσηλεύεται επίσης σε σοβαρή κατάσταση. Ήταν αμφότεροι χωρίς δουλειά και χωρίς χρήματα. «Είμαι ένας άνθρωπος που πλήρωνε πάντα τους φόρους που όφειλε στο κράτος. Τώρα, όμως, δεν αντέχω άλλο» ανέφερε σε επιστολή ο 58χρονος οικοδόμος.

Ο 58χρονος, ο οποίος είχε ανοίξει μια μικρή εταιρία, την τελευταία περίοδο είχε μείνει άνεργος. Την περασμένη εβδομάδα έλαβε ειδοποιητήριο από το υπουργείο Οικονομικών, με το οποίο η αρμόδια υπηρεσία του κοινοποίησε ότι είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 105.000 ευρώ.

Ο Ιταλός οικοδόμος στάθμευσε την Πέμπτη το αυτοκίνητό του μπροστά από τα γραφεία της υπηρεσίας είσπραξης φόρων και πλησίασε, πεζός, στην είσοδο των γραφείων όπου αυτοπυρπολήθηκε αφού περιλούστηκε με βενζίνη.

Ένας αλλοδαπός που βρισκόταν κοντά προσπάθησε να τον βοηθήσει και να σβήσει τις φλόγες με την μπλούζα του. Μετά από λίγα λεπτά, κατέφθασε ασθενοφόρο και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Σε τρεις διαφορετικές επιστολές που βρέθηκαν μέσα στο αυτοκίνητό του, ο απελπισμένος οικοδόμος προσπαθεί να εξηγήσει την πράξη του: «Είμαι ένας άνθρωπος που πλήρωνε πάντα τους φόρους που όφειλε στο κράτος. Τώρα, όμως, δεν αντέχω άλλο» έγραφε.

Φίλοι και συνάδελφοι που μίλησαν στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, σημείωσαν ότι «πρόκειται για ακούραστο και πολύ εργατικό άνθρωπο, που είχε υποστεί μεγάλο πλήγμα από την οικονομική κρίση».

Την ίδια ώρα στη Βερόνα, άλλος ένας 27χρονος οικοδόμος από το Μαρόκο αυτοπυροποήθηκε. Η κατάστασή του είναι σοβαρή -φέρει εγκαύματα στα πόδια και στο κεφάλι- ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι γιατροί εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία.

Ο Mαροκινός εργάτης δεν πληρωνόταν από τον περασμένο Νοέμβριο.

http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4706876

No comments: