29.3.12

Απόλυτη προτεραιότητα η αποπληρωμή του χρέους

Η αποπληρωμή του δημόσιου χρέους θα αποτελεί πλέον απόλυτη προτεραιότητα έναντι όλων των υπόλοιπων υποχρεώσεων του κράτους.

Απόλυτη προτεραιότητα η αποπληρωμή του χρέους

Η αποπληρωμή του δημόσιου χρέους θα αποτελεί πλέον απόλυτη προτεραιότητα έναντι όλων των υπόλοιπων υποχρεώσεων του κράτους.
Σε τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης προβλέπεται πως βασική αρχή στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών θα είναι η κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.
Παράλληλα καθίσταται σαφές πως στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, θα εισρέουν όλα τα δάνεια από τον EFSF καθώς και άλλα έσοδα του Δημοσίου που προορίζονται για την αποπληρωμή χρέους.
Σε αυτήν την κατηγορία συγκαταλέγονται τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων αλλά και μέρος των φορολογικών εσόδων εφόσον επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα.
Θα πρέπει να τονιστεί πως η δημιουργία του ειδικού λογαριασμού, στον οποίο θα εισρέουν τα νέα δάνεια και ο οποίος θα δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, ακόμη και έναντι της κάλυψης βασικών χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου, ήταν προαπαιτούμενο για να «κλειδώσει» η συμφωνία για το νέο «πακέτο».
  • Πρώτη αρχή που θα διέπει τους δημοσιονομικούς κανόνες βάσει των οποίων γίνεται η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών θα είναι «η κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, προκειμένου να διατηρείται και να ενισχύεται η δημοσιονομική σταθερότητα».
  • Οσον αφορά τον ειδικό λογαριασμό, με τίτλο «Ελληνικό Δημόσιο, Εισπράξεις και Πληρωμές για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους» που τηρείται στην ΤτΕ: Χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την άμεση εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63636951

No comments: