28.3.12

ΗΠΑ:Διχάζει τους δικαστές το νομοσχέδιο για ύγεια

Διχασμένο εμφανίστηκε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ την Τρίτη, όσον αφορά την συνταγματικότητα του νομοσχεδίου του Μπάρακ Ομπάμα για την υγεία, μεταδίδει το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που θεσπίστηκε το 2010, δέχτηκε επίθεση από 26 πολιτείες των ΗΠΑ.

Οι πολιτείες αμφισβητούν την συνταγματικότητα του βασικού μέτρου του νόμου που καθιστά υποχρεωτική για όλους τους πολίτες την ασφάλιση υγείας μέχρι το 2014, με την απειλή επιβολής χρηματικών κυρώσεων.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας από το εννεαμελές σώμα του δικαστηρίου, δύο συντηρητικοί δικαστές, ο John Roberts και ο Anthony Kennedy, αμφισβήτησαν την δυνατότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να επιβάλλει κυρώσεις σε όσους πολίτες δεν θέλουν να αγοράσουν ασφάλεια.

Την ίδια ώρα τέσσερεις φιλελεύθεροι δικαστές, ο Stephen Breyer, ο Ruth Bader Ginsburg, η Sonia Sotomayor και η Elena Kagan έδειξαν να στηρίζουν τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου.

Τον σκεπτικισμό τους για τo αν θα πρέπει να εγκρίνουν τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις εξέφρασαν ανοιχτά άλλοι δύο συντηρητικοί δικαστές, ο Αntonin Scalia και ο Samuel Αlito.

Ο Scalia ειδικότερα εξέφρασε τον προβληματισμό ότι η έγκριση του νόμου θα μεταφέρει απεριόριστες εξουσίες στο Κογκρέσο και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ο ένατος δικαστής, ο συντηρητικός Clarence Thomas που αναμένεται να ψηφίσει εναντίον του νόμου δεν υπέβαλε καμία ερώτηση.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/688484/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: