12.3.12

Στις 19 Μαρτίου θα μάθουμε ποιοι πόνταραν στη χρεοκοπία της Ελλάδας

Στις 19 Μαρτίου, θα μάθουμε ποιοι και πόσα επένδυσαν για την χρεοκοπία της Ελλάδας.
Σύμφωνα με την απόφαση του ISDA, την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνει η δημοπρασία με τους κατόχους των CDS -δηλαδή των ασφάλιστρων κινδύνου έναντι χρεοκοπίας- ώστε να «ξεκαθαριστούν» οι συγκεκριμένοι τίτλοι και να εκτιμηθεί πόσο πρέπει να πληρωθεί ο κάθε κάτοχος.

Οι κάτοχοι των CDS θα πληρωθούν είτε με μετρητά, είτε με ομόλογα.
Σημειώνουμε ότι τα CDS είναι ιδιωτικά διμερή συμβόλαια, τα οποία υπογράφονται μεταξύ των δύο αντισυμβαλλομένων (δηλαδή της τράπεζας ή της ασφαλιστικής εταιρείας που εκδίδει και πουλάει το ασφάλιστρο κινδύνου και εκείνου που το αγοράζει). Αυτά τα συμβόλαια μπορούν να πωληθούν ξανά και ξανά.
Διευκρινίζουμε ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει μερίδιο πληρωμής για τα CDS. Οι πληρωμές θα γίνουν από τις τράπεζες ή τις ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν εκδώσει και πουλήσει τα εν λόγω συμβόλαια.
Η αγορά των CDS για την Ελλάδα σήμερα υπολογίζεται ότι έχει υποχωρήσει στα 3,2δισ δολάρια (από τα 5,6 δισ δολάρια που ήταν πέρυσι).

Όταν συμβαίνει ένα πιστωτικό γεγονός -εν προκειμένω για την Ελλάδα-, για την οποία υπάρχουν πολλά CDS, τότε μπορεί να γίνει μια δημοπρασία (αναφέρεται και ως γεγονός πιστωτικής διόρθωσης) ώστε να βοηθήσει τη διευθέτηση μεγάλου αριθμού συμβολαίων ταυτόχρονα, σε μια σταθερή τιμή τοις μετρητοίς. Κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας, οι πρακτορεύοντες αυτά τα ασφάλιστρα κινδύνου (όπως επενδυτικές τράπεζες) υποβάλλουν τιμές στις οποίες θα αγόραζαν και θα πωλούσαν το χρέος του φορέα αναφοράς.
Σε δεύτερο στάδιο, γίνεται μια μειοδοσία (Dutch auction). Το οριστικό σημείο εκκαθάρισης της δημοπρασίας θέτει την τελική τιμή για διευθέτηση των CDS τοις μετρητοίς. Όλες οι αιτήσεις για φυσική διευθέτηση καθώς και οι προσφορές αντιστοιχισμένου ορίου που προκύπτουν από τη δημοπρασία διευθετούνται. Οι δημοπρασίες, σύμφωνα με την ISDA, η οποία τις διενεργεί, έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικός τρόπος για τη διευθέτηση μεγάλου όγκου εκκρεμών CDS.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες CDS.
Τα CDS που αγοράζονται και πωλούνται ως προστασία για κατόχους που έχουν ελληνικά ομόλογα και θέλουν να προστατευθούν έναντι του ενδεχόμενου χρεοκοπίας. Λειτουργούν δηλαδή ως αντιστάθμισμα κινδύνου απέναντι στο ελληνικό χρέος.
Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν τα «γυμνά», όπως χαρακτηριστικά λέγονται, CDS, αφού αυτοί που τα αγοράζουν δεν κατέχουν ελληνικό χρέος (ομόλογα του ελληνικού δημοσίου) και απλά «τζογάρουν» με τη χρεοκοπία της χώρας.
Αν και είναι 3,2δισ δολάρια η συνολική αγορά υπάρχει ο κίνδυνος να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά οι πληρωμές, στην περίπτωση που υπάρξουν αντισυμβαλλόμενοι, που δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Τα περισσότερα CDS έχουν εκδοθεί από αμερικανικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες και ακολουθούν οι βρετανικές τράπεζες.
Στην ουσία τα CDS αντιπροσωπεύουν μία έντονα κερδοσκοπική αγορά και τα προϊόντα αυτά είναι ιδιαίτερα προσφιλή για τα hedge funds, τα οποία χρησιμοποιούν το εργαλείο αυτό ασφάλισης έναντι κινδύνου ως προϊόν επένδυσης στην προοπτική της χρεοκοπίας ενός κράτους. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, η αγορά αυτή, θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί καθώς ως μηχανισμός είναι αναγκαίος καθώς προσφέρει δυνατότητα ασφάλισης επενδυτών και τελικώς λειτουργεί σταθεροποιητικά για τις παγκόσμιες αγορές χρέους.
Γύρω από την υπόθεση Ελλάδα, αναπτύχθηκε μια τεράστια αγορά CDS όπου επενδύθηκαν τεράστια ποσά κυρίως από Hedge funds τα οποία επίσης αγόρασαν σημαντικό ποσό ελληνικού χρέους με στόχο να παρεμποδίσουν την ομαλή εξέλιξη του PSI πιέζοντας για ενεργοποίηση των CACS και άρα για πιστωτικό γεγονός και πληρωμή των CDS.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112833491

Θα αποπληρωθούν CDS 3 δισ. ευρώ 
Την επόμενη Δευτέρα, 19 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί δημοπρασία των τίτλων CDS που έχουν εκδοθεί για τα ελληνικά ομόλογα, μετά την απόφαση το βράδυ της Παρασκευής από την αρμόδια επιτροπή της ISDA ότι έχει συντελεστεί πιστωτικό γεγονός. Από τη δημοπρασία θα προκύψει τιμή για τα ομόλογα με τα οποία συνδέονται τα CDS, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία αποπληρωμής τους. Πρόκειται για την πρακτική που συνήθως ακολουθείται σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως εκείνη της Lehman Brothers, όταν είχαν τελικά πληρωθεί CDS αξίας 5,2 δισ. δολ. Στην περίπτωση της Ελλάδας τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για CDS συνολικής καθαρής αξίας 3,16 δισ. δολ., ενώ το 2011 η αξία τους ήταν σχεδόν διπλάσια (6 δισ. δολ.) και στις αρχές Μαρτίου η μεικτή αξία των CDS προσέγγιζε τα 69 δισ. δολ. Αναλυτές εκτιμούν, πάντως, ότι το ποσό που πραγματικά θα πληρωθεί θα είναι μικρότερο και από τα 3 δισ. δολ. κρίνοντας από παρόμοια περιστατικά στο παρελθόν.
Ευρω-περιφέρεια
Θα αποπληρωθούν CDS 3 δισ. ευρώ
Η πραγματική ανησυχία από την πληρωμή των CDS έχει να κάνει με τον κίνδυνο νέας «ανάφλεξης» της κρίσης στην Ευρω-περιφέρεια: Γνωρίζοντας οι επενδυτές ότι σε περιπτώσεις «εθελοντικής αναδιάρθρωσης» τελικά τα CDS πληρώνονται, έχουν κάθε λόγο να αρχίσουν να «ποντάρουν» ότι η Πορτογαλία ή η Ισπανία θα ακολουθήσουν την πορεία της Ελλάδας. Θα εκτοξεύσουν, έτσι, στα ύψη την αξία των CDS (όπως συνέβη και στην περίπτωση της Ελλάδας) προκαλώντας μόνοι τους την? εκπλήρωση της «προφητείας» τους. Μόλις προ έξι μηνών ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, προειδοποιούσε για τον κίνδυνο αυτό και ζητούσε από τις κυβερνήσεις «να αποτρέψουν πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα». Τελικά, όμως, αυτό δεν κατέστη δυνατό μετά την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) από την ελληνική κυβέρνηση. Αργά το βράδυ της Παρασκευής, ύστερα από συνεδρίαση που διήρκησε πάνω από 6 ώρες, η αρμόδια επιτροπή της ISDA έκρινε ότι «η απόφαση να ενεργοποιηθούν τα CACs μετέβαλε τους όρους των ομολόγων», εξέλιξη ικανή και απαραίτητη να προκαλέσει «πιστωτικό γεγονός». Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινούνται και οι μεγαλύτεροι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, με τη Fitch και τη Moody's να ανακοινώνουν ότι πλέον το ελληνικό δημόσιο βρίσκεται σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Προ εβδομάδων η S&P είχε επίσης προειδοποιήσει ότι πιθανή ενεργοποίηση των CACs θα οδηγήσει άμεσα την ελληνική αξιολόγηση στο καθεστώς αυτό.
Οι τρεις οίκοι έχουν επιφυλαχθεί να αξιολογήσουν εκ νέου τα ελληνικά ομόλογα όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανταλλαγής που προβλέπει το PSI. Ήδη, όμως, η αγορά αρχίζει να αποτιμά τα νέα ελληνικά ομόλογα και ας μην έχουν ακόμα κυκλοφορήσει. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, την Παρασκευή αρκετές τράπεζες προσέφεραν ενδεικτικές τιμές για τους νέα ελληνικά ομόλογα, με εκείνα που «ωριμάζουν» το 2042 να αποτιμώνται μεταξύ 17% και 22% της ονομαστικής αξίας τους. Ο αναλυτής της JP Morgan Πάβαν Βαντχβά, εκτιμά ότι τελικά η τιμή θα διαμορφωθεί μεταξύ 18% και 20%, αντιστοιχώντας σε κόστος δανεισμού 16%-17% - το υψηλότερο με διαφορά στην Ευρωζώνη (οι τιμές στα ομόλογα αντιστοιχούν σε κόστος δανεισμού 13,5% για τη δεκαετία και 10,65% για τη δεκαπενταετία).
Η αγορά δείχνει, δηλαδή, να προεξοφλεί και νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Το κόστος, μάλιστα, αυτής θα κληθούν να πληρώσουν όχι οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά οι φορολογούμενοι της Ευρωζώνης. Κι αυτό γιατί μετά την ολοκλήρωση του PSI, οι ιδιώτες δεν κατέχουν ομόλογα αξίας άνω των 63 δισ. ευρώ - λιγότερο δηλαδή από το ένα τέταρτο του υφιστάμενου χρέους.


http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112833477

__________________________________________

θα μάθουμε και ποιοι τα έγραψαν τα cdss

No comments: