13.3.12

ΙΟΒΕ: Στη δίνη της ύφεσης τηλεπικοινωνίες και πληροφορική, το δ΄ τρίμηνο του 2011

Στις 65,3 μονάδες διαμορφώθηκε, το τέταρτο τρίμηνο του 2011, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στον τομέα Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΤΠΕ), υποχωρώντας ελαφρά, σε σχέση με την επίδοση του τρίτου τριμήνου του έτους (67,8 μονάδες κατά μέσο όρο) και έναντι της αντίστοιχης περυσινής μέσης τιμής του (73,1 μονάδες).

Ο συνολικός δείκτης βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα από τον μακροχρόνιο μέσο όρο της περιόδου 2000-2011, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 113,6 μονάδες. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η οικονομική ύφεση και η κρίση στους περισσότερους κλάδους της εγχώριας οικονομίας έχουν επηρεάσει σημαντικά τον τομέα.

Ειδικότερα, από τους επιμέρους δείκτες των κλάδων, που εμπλέκονται στη διαδικασία εξαγωγής του συνολικού δείκτη, εκείνοι των Υπηρεσιών ΤΠΕ και της Βιομηχανίας ΤΠΕ κινούνται καθοδικά, εξέλιξη η οποία αντισταθμίζεται εν μέρει από την άνοδο του δείκτη του Λιανικού Εμπορίου ΤΠΕ. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί σημαντικά το τέταρτο τρίμηνο του έτους, σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, επηρεάζοντας και αυτή αρνητικά το οικονομικό κλίμα στον τομέα ΤΠΕ.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες ΤΠΕ, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2011, κινήθηκε ελαφρώς χαμηλότερα, σε σχέση με τα επίπεδα του τρίτου τριμήνου του έτους, στις 71,5 μονάδες από 75,6 μονάδες, απέχοντας 6 μονάδες από την ιστορικά χαμηλή επίδοση του β' τριμήνου.

Σε σύγκριση με τη μέση τιμή τριμήνου του συνολικού δείκτη Υπηρεσιών (69,9 μονάδες), ο δείκτης Υπηρεσιών ΤΠΕ βρίσκεται οριακά υψηλότερα, κατά το υπό εξέταση τρίμηνο, για πρώτη φορά, μετά το τρίτο τρίμηνο του 2010.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες ΤΠΕ, είναι συνάρτηση των εκτιμήσεων για την κατάσταση της επιχείρησης, το τελευταίο τρίμηνο, των εκτιμήσεων για τη ζήτηση, κατά το τελευταίο τρίμηνο και των προβλέψεων για τη ζήτηση, τους προσεχείς τρεις μήνες.

Συγκεκριμένα, η μικρή βελτίωση στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων αντισταθμίζεται από την πτώση στα άλλα δύο στοιχεία του δείκτη.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο ΤΠΕ αυξήθηκε εκ νέου το τέταρτο τρίμηνο του έτους και διαμορφώθηκε στις 69,4 μονάδες από 65,4 μονάδες το γ' τρίμηνο και την ιστορικά χαμηλή επίδοση των 56,2 μονάδων το β' τρίμηνο του έτους.

Ο μέσος όρος, για την περίοδο 2000-2011, είναι σχεδόν διπλάσιος (120 μονάδες) του δείκτη από το μέσο όρο του το 2011. Όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ, το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό της έντονης ύφεσης, στην οποία έχει εισέλθει ο τομέας, τα τελευταία δύο χρόνια και ειδικά το 2011.

Σε σχέση με την αντίστοιχη επίδοση του συνόλου των κλάδων του Λιανικού Εμπορίου (63,1 μονάδες), οι προσδοκίες του τομέα ΤΠΕ βρίσκονται ελαφρώς υψηλότερα, το τέταρτο τρίμηνο του έτους, παρόλο που, σε γενικές γραμμές, οι δύο δείκτες καταγράφουν παραπλήσιες τιμές, με λίγες αποκλίσεις, τα τελευταία τρία έτη.

Πτωτικά κινήθηκε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία ΤΠΕ, το τελευταίο τρίμηνο του 2011, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκε στις 58,4 μονάδες από 65,2, το τρίτο τρίμηνο, στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα περυσινά.

Ο δείκτης στο σύνολο των μεταποιητικών επιχειρήσεων είναι σημαντικά ανώτερος του δείκτη του τομέα, στις 71,6 μονάδες - σε χαμηλότερα, όμως, επίπεδα, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο - γεγονός, που, όπως τονίζει το ΙΟΒΕ, ήταν αναμενόμενο, αφού μόλις το 10% των απασχολουμένων του τομέα ΤΠΕ ανήκουν στον κλάδο της Βιομηχανίας.

Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η εξαιρετικά δυσμενής πορεία της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αντικατοπτρίζει την ανασφάλεια και το διάχυτο φόβο των νοικοκυριών για την εξέλιξη της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι οι Έλληνες καταναλωτές, παραμένουν εδώ και δύο περίπου έτη οι πιο απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι. Από τα επιμέρους στοιχεία του δείκτη, δηλαδή τις προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση και τις αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας, την πρόθεση για αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, αλλά και τις προβλέψεις για την ανεργία, όλα έχουν επιδεινωθεί, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Επισημαίνεται ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη δεν σχετίζεται αποκλειστικά με τον τομέα ΤΠΕ, αλλά εκφράζει τη συνολική αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών και υπό αυτή την έννοια είναι ενδεικτική του κλίματος στην πλευρά της ζήτησης.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=109537

No comments: