Mνημόνιο συνεργασίας με την Κύπρο και το Ισραήλ για τη μεταφορά φυσικού αερίου και τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων θα υπογράψει η Ελλάδα στα τέλη Μαρτίου, ενώ με τη διαδικασία open door από 1ης Ιουλίου 2012 παραχωρούνται όλα τα χερσαία τμήματα της χώρας, όπου πιθανολογείται ότι υπάρχει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, περίπου 10 ως 12 «οικόπεδα» σε διάφορους νομούς.
Τις σχετικές ανακοινώσεις έκαναν χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι χερσαίες έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων θα αφορούν 10-12 «οικόπεδα» σε 2 περιοχές του νομού Εβρου, στους νομούς Καβάλας, Σερρών, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας (κοντά στην Καλαμάτα), Θεσαλονίκης, Γρεβενών, Αχαΐας και Κρήτης.Ιόνιο-Κρήτη
Εμφανώς ικανοποιημένος από την προσέλευση 8 μεγάλων εταιρειών στο διαγωνισμό για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως η «εξαιρετική ανταπόκριση αποτελεί άλλο ένα στοιχείο που ενδυναμώνει τη θέση ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα στην Ελλάδα, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν με σοβαρότητα και με μέτρο». Ο υπουργός αναφέρθηκε στην προοπτική δημιουργίας ενός τρίτου πόλου πηγών φυσικού αερίου για την Ευρώπη που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τα πρόσφατα ευρήματα σε Κύπρο, Ισράηλ και δυνητικάς την Ελλάδα και, εμμέσως πλην σαφώς, συνέδεσε τον ελληνο-ιταλικό αγωγό φυσικού αερίου ITGI με τη μεταφορά του αερίου της νοτιο-ανατολικής Μεσογείου.
Ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος και έχει κινήσει τις διαδικασίες για τις έρευνες υδρογονανθράκων, έδωσε παραδείγματα από τη διεθνή πρακτική, σύμφωνα με τα οποία τα έσοδα του κράτους από τα κοιτάσματα φθάνουν στο 30%-40% του συνολικού ακαθάριστου εσόδου της εκμετάλλευσης. Αλλωστε, το ποσοστό που θα προσφερθεί ως έσοδο στο ελληνικό δημόσιο αποτελεί στοιχείο διαπραγμάτευσης και κριτήριο της αξιολόγησης των προσφορών. Στα κριτήρια είναι ακόμα το ύψος του μπόνους προς το Δημόσιο κατά την υπογραφή της σύμβασης, αλλά και ο τρόπος υπολογισμού της απόσβεσης της επένδυσης.
Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα, ο κ. Μανιάτης είπε ότι στόχος είναι στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του 2013 να προκηρυχθούν οι παραχωρήσεις για έρευνα και εκμετάλλευση σε 15 θαλάσσια «οικοπέδα» στο Ιόνιο και την Κρήτη, δεδομένου ότι οι σεισμικές έρευνες χρειάζονται γύρω στους 6-7 μήνες για να ολοκληρωθεούν και η ανάθεση σε μία ή περισσότερες εταιρείες ή και σε κοινοπραξία μεταξύ τους αναμένεται να γίνει ως το τέλος Απριλίου.
Πάτρα
Σχετικά με τον Πατραϊκό Κόλπο, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα, περιοχές για τις οποίες «τρέχει» διαγωνισμός, ο υφυπουργός δήλωσε ότι από τα μέχρι στιμής γεωφυσικά δεδομένα, ο Πατραϊκός Κόλπος δείχνει να έχει αποθέματα της τάξης των 200 εκατ. βαρελιών πετρελαίου αλλά σε μεγάλο βάθος, που αναμένεται να αποδώσουν στο ελληνικό δημόσιο περί τα 20 δισ. ευρώ σε 20 χρόνια... Για τα Ιωάννινα, όπου χρειάζεται χερσαία γεώτρηση σε μεγάλο βάθος εκτιμάται η ύπαρξη αερίου της τάξης των 50-60 εκατ. βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου. Τέλος στο Κατάκολο, το εκτιμώμενο κοίτασμα υπολογίζεται σε 3-4 εκατ. βαρέλια. Οι προσφορές θα υποβληθούν στις 2 Ιουλίου.
Ο υπουργός δήλωσε ότι τα όποια έσοδα προκύψουν απο την εκμεταλλευση πετρελαίου/αερίου «κατά κανένα τρόπο δεν συνδέονται με το δημόσιο χρέος», και ο κ. Μανιάτης εξέφρασε τη θέση ότι τα έσοδα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού, μέσω ενός Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών, στο νορβηγικό πρότυπο.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112830274
_______________________________________
μόνο σε Ουγκάντες χαρίζουν χρέη και βρίσκουν πετρέλαιο
No comments:
Post a Comment