20.3.12

Ομιλία Bernanke για την εγκατάλειψη του κανόνα του χρυσού


Ο πρόεδρος της αμερικανικής Federal Reserve, Ben Bernanke υπερασπίστηκε σήμερα την απόφαση να εγκαταλειφθεί ο κανόνας του χρυσού στην πρώτη διάλεξη από τις συνολικά τέσσερις που θα δώσει στο Πανεπιστήμιο George Washington όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα ο Bernanke εξήγησε πώς ο κανόνας του χρυσού έβλαψε την παγκόσμια οικονομία κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέλειψαν τον κανόνα το 1971 επί προεδρίας Νίξον.

Ο κανόνας του χρυσού δημιουργεί πρακτικά προβλήματα και προβλήματα στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής, δήλωσε ο Bernanke. Από πρακτικής πλευράς, θα ήταν σπατάλη πόρων να διακρατείται τεράστια ποσότητα χρυσού για να στηρίζει το νόμισμα, μεταφέροντας το πολύτιμο μέταλλο από τα ορυχεία της Αφρικής στα υπόγεια της Federal Reserve Bank of New York, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε.

"Να βγάζουμε από το έδαφος όλο αυτό το χρυσάφι για να το τοποθετήσουμε τελικά σε μια άλλη τρύπα", υπογράμμισε.

Αυτό που είναι πιο σημαντικό, πρόσθεσε, είναι ότι μια χώρα που υιοθετεί τον κανόνα θα γνωρίσει αύξηση της βραχυπρόθεσμης μεταβλητότητας.

"Καθώς ο κανόνας διαμορφώνει την παροχή του χρήματος, δεν υπάρχει πεδίο για την κεντρική τράπεζα να χρησιμοποιήσει τη νομισματική πολιτική για να σταθεροποιήσει την οικονομία", δήλωσε.

Σημείωσε εξάλλου ότι ο κανόνας δεν κατάφερε να αποτρέψει την εκδήλωση χρηματοοικονομικών κρίσεων.

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης τα λάθη που έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρασαν και σε άλλες χώρες που χρησιμοποιήσουν τον κανόνα του χρυσού, σημείωσε ο Bernanke.

Πρόσθεσε ότι οι χώρες που χρησιμοποιούν τον κανόνα πρέπει να διατηρούν σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες, κάτι που καθιστά πιο εύκολο οι άστοχες πολιτικές σε μια χώρα να περάσουν σε μια άλλη που έχει υιοθετήσει τον κανόνα.

Δήλωσε τέλος ότι ο κανόνας μπορεί να προκαλέσει περιόδους αποπληθωρισμού ή πληθωρισμού σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, ενώ αν δεν έχει διασφαλιστεί η απόλυτη αξιοπιστία του συστήματος μπορεί να γίνει στόχος κερδοσκοπικών επιθέσεων.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1445694

________________________________________________

υπήρχε άλλος τρόπος η Αμερική να καταναλώνει πχ πετρέλαιο-κινεζική βιομηχανία πληρώνοντας μόνο ..τόκους και σχεδόν καθόλου κεφάλαιο;

No comments: