24.3.12

Ο γρίφος της ανακεφαλαιοποίησης: εκτός χρονοδιαγραμμάτων

Εκτός χρονοδιαγραμμάτων κινδυνεύει να βγει η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της σε σχέση με τους όρους με τους οποίους θα πραγματοποιηθεί η κεφαλαιακή ενίσχυση.
Τυπικά, οι τράπεζες έχουν προθεσμία έως τον Σεπτέμβριο για να ολοκληρώσουν τις αυξήσεις κεφαλαίων. Ομως ο πραγματικός χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους είναι μέχρι τα μέσα Ιουλίου, καθώς μετά οι αγορές θα είναι κλειστές για όλο το καλοκαίρι. Επιπλέον, δεν είναι δυνατόν όλες οι τράπεζες να κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου τις ίδιες ημέρες. Οι αυξήσεις θα πρέπει να γίνουν διαδοχικά, ώστε να μπορέσει η αγορά να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Με δεδομένο ότι και οι τυπικές διαδικασίες μιας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (γενικές συνελεύσεις μετόχων – και μία ή δύο επαναληπτικές όπου χρειαστεί, εγκρίσεις, ενημερωτικά σημειώματα κ.λπ.) απαιτούν αρκετό χρόνο (ενάμιση με δύο μήνες), η προετοιμασία θα έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, εάν δεν εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονται τα ποσοτικά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της απόφασης. Με άλλα λόγια, οι ιδιώτες επενδυτές δεν μπορούν να εξετάσουν τη δυνατότητα συμμετοχής τους εάν δεν γνωρίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού.
Η απόφασηΟ τέως υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αν και είχε ενημερωθεί εγκαίρως από τις διοικήσεις των τραπεζών για τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και έδειξε ότι κατανοεί το πρόβλημα, αποχώρησε χωρίς να συντάξει την υπουργική απόφαση.
Τα θέματα που πρέπει να καθοριστούν με την υπουργική απόφαση είναι καίρια, όπως:
1. Η ελάχιστη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών που απαιτείται, ώστε οι μετοχές που θα αποκτήσει το Δημόσιο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να είναι κοινές χωρίς δικαίωμα ψήφου και με δυνατότητα παρέμβασης μόνο σε στρατηγικής σημασίας αποφάσεις για τις τράπεζες. Το ποσοστό αυτό θα είναι κατά πάσα πιθανότητα 10%.
2. Η αναλογία χρήσης κοινών μετοχών και Cocos (μορφή κεφαλαίου που μπορεί να μετατραπεί σε κοινές μετοχές στο μέλλον).
3. Η τιμή διάθεσης των μετοχών για τους ιδιώτες και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
4. Η αναλογία και οι όροι του δικαιώματος επαναγοράς μετοχών από τους ιδιώτες μετόχους.
Μόνο εάν ξεκαθαριστούν αυτά τα θέματα και στην παραμικρή τους λεπτομέρεια, μπορούν οι διοικήσεις των τραπεζών να απευθυνθούν σε ιδιώτες επενδυτές για να συμμετάσχουν στην αύξηση.
Δεν αρκεί ωστόσο να αποφασιστούν άμεσα, και σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και την τρόικα, τα συγκεκριμένα θέματα.
Ενα άλλο κρίσιμο θέμα που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ιδιωτικών κεφαλαίων που θα συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση. Παράγοντες της Τράπεζας της Ελλάδος σημείωναν στην «Κ» ότι, εξαιτίας της κρίσης χρέους και της κακής εικόνας της χώρας, η άντληση κεφαλαίων από την αγορά θα είναι δύσκολη και ακόμη δυσκολότερη θα είναι η προσέλκυση «ποιοτικών» κεφαλαίων. Θεωρούν ότι δεν είναι καθόλου απίθανο να εμφανιστούν «ρισκαδόρικα» επενδυτικά κεφάλαια. Δεδομένων των χαμηλών αποτιμήσεων, δυνητικά θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τέτοια κεφάλαια, με σχετικά μικρά ποσά, κάποιων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, και να ελέγχουν για μία 5ετία τουλάχιστον ενεργητικό πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Ουσιαστικά θα ελέγχουν και ένα σημαντικό τμήμα της παραγωγικής δομής της ελληνικής οικονομίας.
Εάν εμφανιστούν τέτοια κεφάλαια, «θα είναι μια δύσκολη απόφαση για την ΤτΕ», αναγνωρίζουν οι ίδιοι παράγοντες της κεντρικής τράπεζας. Από τη μια υπάρχει η βούληση να αποτραπεί η κρατικοποίηση και να διατηρήσουν οι τράπεζες τον ιδιωτικό χαρακτήρα τους κι από την άλλη ελλοχεύει ο κίνδυνος της αυξημένης επιρροής «ρισκαδόρικων» κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία.
Σημειώνεται ότι υπάρχουν κεντρικές τράπεζες κρατών-μελών της Ευρωζώνης που έχουν θεσπίσει όρια στη συμμετοχή τέτοιων κεφαλαίων στις εμπορικές τράπεζες που εποπτεύουν. Είναι ένα θέμα το οποίο αναμένεται ότι θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες και στην Ελλάδα, ενόψει της οριστικοποίησης των αποφάσεων για την ανακεφαλαιοποίηση.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_24/03/2012_476958

No comments: