7.3.12

«Σούπερ Τρίτη»: Νίκη Ρόμνεϊ σε πέντε πολιτείες

Ο Μιτ Ρόμνεϊ κατάφερε να κερδίσει, έστω και με μια μονάδα διαφορά, τον Ρικ Σαντόρουμ στο Οχάιο, στις προκριματικές εκλογές της «Σούπερ Τρίτης» για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.
Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, ο Ρόμνεϊ συγκεντρώνει 38% και ο Σαντόρουμ 37%. Η νίκη αυτή δίνει στον Ρόμνεϊ σαφές προβάδισμα για το χρίσμα του κόμματός του.

Στις προκριματικές εκλογές που διεξήχθησαν την Τρίτη σε 10 πολιτείες ο Ρόμνεϊ κέρδισε στη Μασαχουσέτη, όπως αναμενόταν, στο Βερμόντ και στη Βιρτζίνια. Επίσης, το CNN μετέδωσε ότι ο Μιτ Ρόμνεϊ κέρδισε και την προεκλογική αναμέτρηση στην Αλάσκα.
Και στο Αινταχο προηγείται ο Μιτ Ρόμνεϊ. Με το 12% των ψήφων καταμετρημένο, ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης έρχεται πρώτος με 78%, ενώ πλησιέστερος αντίπαλός του είναι ο Ρον Πολ, πρώην μέλος του Κογκρέσου από το Τέξας.
Από την πλευρά του ο Σαντόρουμ αναδείχθηκε νικητής στο Τενεσί και την Οκλαχόμα, δύο συνητηρητικές πολιτείες του Νότου, και στη Βόρεια Ντακότα.
Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νιούτ Γκίνγκριτς ήταν ο νικητής στην Τζόρτζια, πολιτεία στην οποία εκλέγεται εδώ και 20 χρόνια.
Οι δέκα πολιτείες της «Σούπερ Τρίτης» δίνουν περισσότερους από 400 εκλέκτορες σε σύνολο 1.144 που είναι απαραίτητοι για το χρίσμα. Από τις πολιτείες αυτές, Τζόρτζια (76 εκλέκτορες), Οχάιο (66 εκλέκτορες) και Τενεσί (58 εκλέκτορες) είναι οι σημαντικότερες.
Οι εκλέκτορες θα ψηφίσουν στο συνέδριο του κόμματος στην Τάμπα της Φλόριντα τον Αύγουστο τον υποψήφιο που θα αντιμετωπίσει τον Μπαράκ Ομπάμα στις 6 Νοεμβρίου.


http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2146971

____________________________________

ο Ρόμνεϋ δείχνει να καθαρίζει τη μπουγάδα, όπως και ο Ομπάμα

No comments: