7.3.12

ΞΗΛΩΜΑ: βγάζουν το κόστος διάλυσης μικρότερο από το κόστος παραμονής στην ΟΝΕ

Η εθελοντική αποχώρηση της Ολλανδίας, ενός κράτους–μέλους της Ευρωζώνης με υγιή δημοσιονομικά μεγέθη, ανάγεται σε μείζον ζήτημα στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας. Το ζήτημα αυτό έθιξε ο Γκέερντ Βίλντερς, αρχηγός του Κόμματος για την Ελευθερία, δηλαδή της ακροδεξιάς παράταξης, που κατέχει έξι έδρες στο ολλανδικό Κοινοβούλιο αλλά δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της Ολλανδίας. Επικαλούμενος έκθεση της Lombard Street Research, όπου αναλύονται τα οικονομικά βάρη για τη διάσωση της νομισματικής ένωσης, ο κ. Βίλντερς προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Ολλανδίας στην Ευρωζώνη. Το Κόμμα της Ελευθερίας είχε καταψηφίσει, επίσης, το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, αν και εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο στο Αμστερνταμ με τη στήριξη του Εργατικού Κόμματος.
Η Lombard Street Research υπολογίζει ότι το κόστος για να μην καταρρεύσει η νομισματική ένωση μπορεί να ανέλθει στα 2,4 τρισ. ευρώ για τους «17» εντός της επόμενης τετραετίας. Καταλήγει, μάλιστα, στο συμπέρασμα ότι η Ολλανδία εγκλωβίζεται όπως ένας «ανάπηρος» στην Ευρωζώνη, χωρίς καμία ελευθερία κινήσεων. «Το ευρώ δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ολλανδικού λαού», δήλωσε χθες ο κ. Βίλντερς ενώπιον του Κοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι «αυτό που επιθυμούμε είναι να ορίζουμε την τύχη του οίκου μας και της χώρας μας. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τον ολλανδικό λαό να αποφασίσει για το μέλλον του». Τα σχόλια του κ. Βίλντερς αποκτούν βαρύνουσα σημασία εφόσον η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μαρκ Ρουτ χρειάζεται την υποστήριξη του Κόμματος της Ελευθερίας για να εγκριθούν νέες περικοπές 16 δισ. ευρώ, προκειμένου το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ολλανδία να μην υπερβεί το 4,5% του ΑΕΠ.
Η Lombard εκτιμά πως η Ευρωζώνη δεν δύναται να επιβιώσει με την υφιστάμενη σύνθεση. Η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε μια «υπό διαπραγμάτευση έξοδο» αργότερα φέτος, αφού η κατάσταση θα έχει γίνει ασφυκτική για την οικονομία. Η βρετανική εταιρεία εκτιμά ότι αυτό θα γίνει μετά τις εκλογές στη Γαλλία τον Μάιο και πριν από τις εκλογές στη Γερμανία, το 2013.
Η συζήτηση αυτή λαμβάνει χώρα μία εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής στην Ε.Ε., όπου οι εταίροι, πλην Βρετανίας και Τσεχίας, συμφώνησαν σε ένα αυστηρό δημοσιονομικό σύμφωνο με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και αυτόματους μηχανισμούς κυρώσεων όταν δεν θα επιτυγχάνονται. H κατ’ αρχήν συμφωνία, όμως, μεταξύ των κρατών–μελών της Ε.Ε. θα πρέπει να ψηφιστεί από τα Κοινοβούλιά τους, με την Ιρλανδία να προτείνει ήδη τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Η διετής κρίση χρέους στην περιφέρεια της Ευρωζώνης έχει ήδη εξαντλήσει τις αντοχές των οικονομιών της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Είναι πλέον αμφίβολο εάν η πρόταση της Γερμανίας και της Γαλλίας για ένα αυστηρό δημοσιονομικό σύμφωνο θα περάσει από τα Κοινοβούλια αυτών των χωρών, ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή αλλεπάλληλων μέτρων λιτότητας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_07/03/2012_474892


____________________________


The bottom line: The costs have outweighed the benefits.
και εδώ
μιλάμε για την Ολλανδία

αλλά πάμε σε μερικά νούμερα:



...
Τotal optimistic: €1,261 τρις
Total pessimistic: €2,406 τρις

τα νούμερα προκύπτουν μόνο από τις 4 χώρες...

αρχίζουν να καταρρίπτουν το μύθο ότι η διάλυση κοστίζει περισσότερο...

σε συνδυασμό μάλιστα με το νούμερο που έβγαλε το IIF: Πάνω από 1 τρισ. το κόστος μιας άτακτης ελληνικής χρεοκοπίας έχουμε θέμα...


No comments: