11.3.12

Η Ελλάδα πρέπει να παράγει ρεύμα για την Ευρώπη

Την αναγκαιότητα της εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, μία διαδικασία η οποία εκτός των άλλων ωφελειών θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας, επισημαίνει ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Der Spiegel».

Ο επίτροπος προτείνει ακόμη στους ιθύνοντες να εκμεταλλευθούν τα κοινοτικά προγράμματα με συγχρηματοδότηση.

Σε αναφορά του στην επίσκεψη του Λουκά Παπαδήμου στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα αναφέρει ότι ο έλληνας Πρωθυπουργός «μας περιέγραψε τον σημαντικό ρόλο που παίζει για την οικονομική σταθεροποίηση της χώρας του το θέμα της ενέργειας»

» Αυτή τη στιγμή οι Έλληνες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο. Πρέπει να σταματήσουμε όλες τις μονάδες παραγωγής ενέργειας με βάση το πετρέλαιο στην Ελλάδα και να αναπτύξουμε την ηλιακή ενέργεια. Έτσι, θα δημιουργούνταν και νέες θέσεις εργασίας, αλλά και το κράτος θα εξασφάλιζε μια αξιόπιστη πηγή εσόδων».

Σε ό,τι αφορά το κόστος των έργων ο κ. Έτινγκερ σημείωσε ότι «αφενός μπορούμε να προτείνουμε στους Έλληνες να εκμεταλλευτούν κοινοτικά προγράμματα με συγχρηματοδότηση, αφετέρου μπορούμε μεσοπρόθεσμα να χρησιμοποιήσουμε τις ενισχυτικές δυνατότητες που διαθέτουμε, προκειμένου να δικτυώσουμε ταχύτερα την Ελλάδα με τα κράτη-μέλη.

» Τρίτον, μπορούμε να εξετάσουμε αν οι χώρες, βάσει της οδηγίας που καθορίζει σε τι ποσοστό μπορούν να αναπτύξουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μπορούν να συνυπολογίζουν και επενδύσεις σε άλλα κράτη-μέλη. Και η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να ‘ανοίξει’ τον νόμο περί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4701577

2 comments:

archaeopteryx said...

Η Ελλάδα ελάχιστα εξαρτάται από πετρέλαιο για ηλεκτροπαραγωγή, και όπου το χρησιμοποιεί είναι επειδή είναι απομονωνμένα νησιά.

Η Ελλάδα στην σύγχρονη ιστορία της έχει λιγνίτη και υδροηλεκτρικά.

Το να διασυνδέσεις την Κρτήτη με ισχύ βάσης έχει νόημα (ενεργειακά). Το αν συμφέρει οικονομικά είναι άλλο θέμα. Συνάρτηση του τοκοχρεωλυσίου για το καλώδιο έναντι του μεταβλητού καυσίμου στην Κρητη. Το να συνδεσεις το Καστελόριζο πχ είναι παλαβό.

Σε κάθε περίπτωση, η τοποθέτηση ΑΠΕ σε αυτά τα μέρη δεν εξυπηρτούν ενργειακούς σκοπούς, με την έννοια ότι τα μεν αιολικά παράγουν σχετικά άχρηστο ρεύμα που δεν υποκαθιστά κάυσιμο (παρα σε ελέχιστα μονοψήφια ποσοστά- όσα κι αν βάλεις) ή συμβατικές μονάδες (ποτέ και πουθενά) τα δε φ/β που έχουν κάποια προβλεψιμότηα για καλοκαιρινές ώρες αιχμής είναι αστρονομικά πανάκριβα.

Για το εάν έχουμε ή δεν έχουμε λιγνίτη, υπάρχουν τρείς απόψεις: Έχουμε αλλά γίνεται δυσκολότερος, έχουμε και κάνουμε την πάπια, δεν έχουμε. ΤΟ 1 και το 2 νομίζω είναι προς το σωστό. Το εισαγόμενο κάρβουνο εξακολουθεί να είναν φτηνό, σίγουρα, εύκολο, προσιτό κλπ. Το μπλοκαραν κάτι αλήτες που παριστάνουν τους αεριάδες.

Το αέριο για ισχύ βάσης από το Αζερμπαϊτζάν ή με LNG είναι παλαβό. Αέριο για όταν "δεν φυσάει" επίσης (σκέψου τι γίνεται στο αγωγό όταν φυσάει)

geokalp said...

δεν νομίζω να είναι κακό να τους παράγουμε ηλιακή ενέργεια - πόσο εφικτό, άλλη ιστορία

θα έχει σχέση με το desertec - http://en.wikipedia.org/wiki/Desertec