26.3.12

ΥΠΟΙΚ: Εξετάζουμε κατάργηση ΟΛΩΝ των φοροαπαλλαγών


Την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και την αντικατάστασή τους με επιδόματα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Τους σχετικούς σχεδιασμούς αποκάλυψε με δήλωσή του σε τηλεοπτικά δίκτυα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου. Είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει σκέψη οι φοροαπαλλαγές να καταργηθούν και να αντικατασταθούν με επιδόματα.

Εφόσον το υπουργείο Οικονομικών προχωρήσει στην υλοποίηση αυτών των σχεδίων θεωρείται βέβαιο ότι για τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογούμενων θα επέλθει επιβάρυνση καθώς σήμερα όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως του ύψους του εισοδήματός τους, καρπώνονται έκπτωση φόρου για διάφορες δαπάνες (π.χ. ιατρικά έξοδα, ασφάλιστρα ζωής και υγείας, ενοίκιο κύριας κατοικίας, εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων, ηλιακού θερμοσίφωνα κ.ά). Αντίθετα, τα νέα επιδόματα που θα αντικαταστήσουν τις φοροαπαλλαγές θα είναι στοχευμένα και θα δίνονται μόνο σε φορολογούμενους με πολύ χαμηλό εισόδημα (π.χ. κάτω από το όριο της φτώχειας). 
Με δεδομένο ότι ο διάλογος για το νέο φορολογικό σύστημα διεκόπη μετά την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα συνταχθεί από την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Μνημονιακή δέσμευση της χώρας είναι το νέο νομοσχέδιο στο οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα περιληφθεί και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών είναι να ψηφιστεί έως το τέλος Ιουνίου. 

http://www.capital.gr/news.asp?id=1451164

___________________________________________

(και είχα αρχίσει να ..απελπίζομαι που δεν διάβασα κάτι ..νέο)



Πρόκειται για ένα μέτρο που, εφόσον εφαρμοστεί μεθοδικά και με σχέδιο, θα οδηγήσει στην ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Σήμερα, με το υπάρχον σύστημα φοροαπαλλαγών η εκάστοτε κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να εστιάσει σε  αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη, αντίθετα είναι εγκλωβισμένη σε ένα αναξιοκρατικό και οριζόντια άδικο κοινωνικά σύστημα, όπου πρόσβαση στις φοροαπαλλαγές είχαν όλοι όσοι είχαν φορολογητέο εισόδημα .
Με την απαραίτητη προσαρμογή, η οποία ενδέχεται να φτάσει μέχρι την οριστική διακοπή του σημερινού αναξιοκρατικού φορολογικού συστήματος φοροαπαλλαγών, η πολιτεία θα είναι σε θέση να στοχεύσει ουσιαστικά στις κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα και να ανασχέσει ένα μέρος αυτών των προβλημάτων, προς όφελος όλων όσων βρίσκονται σήμερα κοντά στο κατώφλι της φτώχειας. Σε επόμενο στάδιο υπάρχουν προτάσεις στα πρότυπα της πρόσφατης αναπροσαρμογής των επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ.
Παράλληλα, με την επιχειρούμενη αναπροσαρμογή θα εξοικονομηθούν πολύτιμοι δημοσιονομικοί πόροι, οι οποίοι θα μπορέσουν αφενός να απελευθερωθούν και αφετέρου να διοχετευθούν σε δράσεις που θα πολλαπλασιάσουν τα οφέλη στα υπό συνεχή πίεση δημοσιονομικά μεγέθη (προτείνεται, μεταξύ άλλων, η ταχύτερη αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων της σειράς ομολόγων του 2042 προκειμένου να διασφαλιστεί ο εθνικός στόχος για χρέος 120%ΑΕΠ @ 2020).

Αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασίας θα είναι και η προώθηση της ανάπτυξης διαμέσω της δημοσιονομικής προσαρμογής. Εφόσον η κυβέρνηση που θα προκύψει ύστερα από τις επικείμενες εθνικές εκλογές αποφασίσει να εστιάσει στην αναπροσαρμογή του σημερινού αναξιόπιστου συστήματος φοροαπαλλαγών θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι δηλαδή επιδιώκει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ξένων ομολογιούχων και ενδεχόμενα των ξένων επενδυτών του ΧΑ.
Ύστερα από μια πετυχημένη κίνηση επαναπροσθετερισμού των εμπλεκομένων στις αγορές ομολόγων αναμένεται -με ισχυρή βεβαιότητα - η επάνοδος της εμπιστοσύνης των ιδιωτών επενδυτών στην πραγματική οικονομία! Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις - τόσο από παρατηρήσεις και ευρήματα δεκάδων οικονομολόγων σε πολλές χώρες ειδικά από το 1970 και μετά όσο και από τα όσα εκμυστηρεύονται επιχειρηματικοί όμιλοι σε κατ' ιδίαν συνομιλίες με κυβερνητικά στελέχη - ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην αγορά ομολόγων, διαμέσω της ισχυρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, θα ωθήσει περισσότερους ξένους επενδυτές να επανεκτιμήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια στην Ελλάδα. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης επί των εγχώριων δημοσιονομικών θεωρείται ότι θα ενεργήσει θετικά στην ψυχολογία και των εγχώριων επιχειρηματιών και επενδυτών ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Κατά συνέπεια, το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την οικονομία.

Συνοψίζοντας, η αναπροσαρμογή του υπάρχοντος συστήματος φοροαπαλλαγών είναι σε θέση να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας στην οικονομία και να ενισχύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εμπιστοσύνη γύρω από την ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο.



(ουφ, δεν άντεξα, η Κυριακή ήρθε νωρίτερα)


No comments: