26.3.12

«Ναι» στην παράλληλη λειτουργία των ευρωταμείων στήριξης λέει η Μέρκελ

Ένα βήμα πίσω έκανε και επισήμως την Δευτέρα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε ό,τι αφορά το συνδυασμό των πόρων των δύο ευρωταμείων στήριξης (EFSF και ESM), έπειτα από τις ισχυρές πιέσεις που ασκούν στο Βερολίνο οι περισσότερες ευρωπαϊκές -και όχι μόνο- κυβερνήσεις.

Σε δηλώσεις που έκανε στο Βερολίνο, η κ. Μέρκελ είπε ότι ότι η Γερμανία ίσως στηρίξει τα σχέδια για παράλληλη λειτουργία των δύο ταμείων, μία ένδειξη ότι τελικώς ίσως συναινέσει και στην αύξηση των πόρων του «τείχους προστασίας» της Ευρωζώνης.

«Λέμε ότι το όριο για τον ESM πρέπει να είναι στα 500 δισ. ευρώ. Αλλά προκειμένου να έχουμε και τα 500 δις στη διάθεση μας, θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι αφήνουμε τα προγράμματα που ήδη χρησιμοποιούνται να "τρέχουν" παράλληλα με τον EFSF» δήλωσε.

Σύμφωνα με τα υφιστάμενα σχέδια, ο EFSF «θα σταματήσει να λειτουργεί στα μέσα του 2013, όπως έχει σχεδιασθεί. Αλλά 200 δισ. ευρώ έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί και μπορούμε να φανταστούμε ότι αυτά τα 200 δις θα "τρέχουν" παράλληλα με τον ESM, μέχρις ότου οι χώρες που είναι σε πρόγραμμα βοήθειας, να τα αποπληρώσουν» προσέθεσε.

«Αυτό θα πάρει λίγα χρόνια και τότε ο ESM θα λειτουργήσει και πάλι μόνος του» σημείωσε, εννοώντας  ότι η στήριξη όπου χρειάζεταιθα γίνεται αποκλειστικά από το μόνιμο ευρωταμείο.

Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, στην Κοπεγχάγη, στις 30 Μαρτίου.

Στον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν ότι ο ESM θα αντικαθιστούσε τον EFSF από τα μέσα του 2013.

Τελικώς, συμφωνήθηκε να επισπευθεί η λειτουργία του ESM από τον εφετινό Ιούλιο και τώρα το θέμα είναι αν τα δύο ταμεία θα λειτουργήσουν παράλληλα για ένα χρονικό διάστημα και να αυξηθεί το όριο από τα 500 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

O EFSF έχει δώσει για Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία 200 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, τα κεφάλαια που δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμα ο EFSF θα περάσουν στον ESM, αλλά τα κεφάλαια του τελευταίου δεν θα μπορούν να είναι περισσότερα από 500 δις.

Το ζητούμενο είναι ο συνδυσμός των διαθέσιμων πόρων των δύο ταμείων, ώστε το «τείχος προστασίας» να ξεπεράσει τα 700 δισ. ευρώ.

http://www.xrimanews.gr/oikonomia/28859-nai-sthn-parallhlh-leitoyrgia-twn-eyrwtameiwn-sthrikshs-leei-h-merkel

No comments: