5.3.12

Επιδείνωση του... καιρού στη Σοφοκλέους

Ασορτί με τις καιρικές συνθήκες και το κλίμα στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, όπου το κυριότερο χαρακτηριστικό ήταν η νέα καθίζηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 33 συνεδριάσεων).

Τόσο ο Γενικός, όσο και ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ο περιορισμός των ενδοσυνεδριακών απωλειών σε συνδυασμό με την μερική ενεργοποίηση των Coca-Cola και ΟΠΑΠ απλά ανέσυραν την Αγορά από τα χαμηλά ημέρας.

Να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 730,87 μονάδες (-2,46%) και ο Τραπεζικός μέχρι τις 382,43 (-5,24%).

Βέβαια αυτά μέχρι τις τελικές δημοπρασίες οι οποίες γύρισαν την Coca-Cola σε αρνητικό πρόσημο, ενώ αντίθετα έκλεισαν τον ΟΠΑΠ στα υψηλά ημέρας.

Θεωρείται απόλυτα βέβαιο ότι η βραχυπρόθεσμη τάση εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τον Τραπεζικό κλάδο, καθώς ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και πολύ περισσότερο ΟΤΕ δείχνουν ότι δεν έχουν τα “απαιτούμενα εφόδια” να αναλάβουν το βάρος του Δείκτη και κατ΄ επέκταση της Αγοράς. 

Όμως ακόμα και για τις Τράπεζες χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και αυτό επισημαίνει σε έκθεσή της η National Sec.

“Όσο πλησιάζουμε προς την εκπνοή της προθεσμίας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας του PSI, στις 9 Μαρτίου, οποιαδήποτε είδηση σχετικά με το ποσοστό συμμετοχής στο πρόγραμμα μπορεί να επηρεάσει την πορεία των Τραπεζικών τίτλων αυτή την εβδομάδα”, σημειώνει η Χρηματιστηριακή. Δεδομένου ότι είναι πιθανό να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, συμπληρώνει, “πιστεύουμε πως οι Τράπεζες θα μπορούσαν να κινηθούν ανοδικά, κάποια στιγμή, αυτή την εβδομάδα”.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, οι επενδυτές θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι επιφυλακτικοί, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες αβεβαιότητες, όπως το μέγεθος των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών (!)

Φεύγοντας από τις Τράπεζες, απόλυτα φυσιολογικό κρίνεται και το νέο ιστορικό χαμηλό για την μετοχή του ΟΤΕ. Η στήλη είχε ειδοποιήσει εγκαίρως, ότι λόγω εξόδου από τον δείκτη Stoxx 600, η “ταλαιπωρία” θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και τις 18 τρέχοντος.

Την ίδια ώρα που ο ΟΠΑΠ “βλέπει” έως και δυσκολοκατάβλητο το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ, η ΔΕΗ δείχνει ότι βάζει υποψηφιότητα για νέα χαμηλά (το χαμηλότερο ιστορικά κλείσιμο στα 3,15 ευρώ που σημειώθηκε στις 17/1).

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή και μετά το κλείσιμο της Αγοράς, η Επιχείρηση εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία υποβάθμισε της εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα του 2011.

Πιο συγκεκριμένα, η μείωση των εσόδων από τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας θα ανέλθει στο 7%, με το αντίστοιχο ποσοστό μείωσης του κύκλου εργασιών να διαμορφώνεται σε 6% περίπου.

Το περιθώριο EBITDA εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα επίπεδα του 14%. Η εκτιμώμενη μείωση του περιθωρίου EBITDA σε σχέση με το εννεάμηνο του 2011 οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση των δαπανών ενεργειακού ισοζυγίου, ειδικά λόγω και της σημαντική μείωσης της υδροηλεκτρικής παραγωγής και της επίπτωσης του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους.

Περαιτέρω αρνητική επίδραση στη διαμόρφωση του EBITDA μπορεί να έχει ο ενδεχόμενος σχηματισμός προβλέψεων σε σχέση με τις οφειλές τρίτων προμηθευτών.

Αμέσως μετά ακολούθησε η JP Morgan που μείωσε την τιμή – στόχο στα 3,20 από 4,90 ευρώ, διατηρώντας την σύσταση σε "neutral". Ο διεθνής οίκος προβλέπει για το 2011 μείωση των εσόδων κατά 6% σε ετήσια βάση και περιθώριο 14%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για μείωση εσόδων κατά 5% και περιθώριο 16%-17%.

Παράλληλα, εκτιμά ότι το κόστος αναμένεται να αυξηθεί από την εξουδετέρωση των λιγνιτικών μονάδων.

Τεχνικά η μετοχή “αποχαιρέτησε” την στήριξη των 3,50 ευρώ και όλα θα κριθούν στην απώτατη ζώνη 3,20 – 3,00 ευρώ.
Σε αναμονή για το κλείσιμο αρκετών εκκρεμοτήτων βρίσκεται η Αγορά και από τεχνικής άποψης η συμπεριφορά της κρίνεται φυσιολογική, εκτιμούν αρκετοί αναλυτές, την ώρα που η παρούσα Κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει σε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές.

Αυτές τις αλλαγές δεν φαίνεται να πιστεύει η Αγορά, όπως και τις εξαγγελθείσες αποκρατικοποιήσεις. Μάλιστα επειδή αυτή η Κυβέρνηση είναι κατά μεγάλο μέρος της συνέχεια της αμέσως προηγούμενης, οι επαγγελματίες του χώρου δηλώνουν πεπεισμένοι ότι οι όποιες αλλαγές θα αφορούν “μη ημέτερους” και θα συνεχίζεται το μπαράζ των δημοσιευμάτων σαν αυτά που “είδαν το φως της δημοσιότητας” το Σαββατοκύριακο χωρίς να “συγκινείται” κανένας (!)

Έτσι στην Ελλάδα του β΄ μνημονίου, μπορεί ένας βοηθός σερβιτόρου στα Ελ. Πετρέλαια (εξαιρέθηκαν από τις μειώσεις μισθών στις εισηγμένες ΔΕΚΟ) να παίρνει 4500 ευρώ μηνιαίο μισθό και επιπλέον μπόνους 14000 ευρώ, στην ίδια εταιρεία ανειδίκευτοι εργάτες με 4350 ευρώ μισθό και επιπλέον μπόνους 13700 ευρώ, αποθηκάριοι με μπόνους 13000 ευρώ, φύλακες με ετήσιες αποδοχές 85000 ευρώ, αλλά και οδηγοί και δακτυλογράφοι που αμείβονται για την δουλειά τους με μπόνους 14000 ευρώ και 13000 ευρώ αντίστοιχα (!)

Αντίθετα “στενοχωρήμενοι” (σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα) πρέπει να είναι αρκετοί υπάλληλοι της ΕΥΔΑΠ (δεν απέφυγαν την υπαγωγή τους στον νόμο 4024) και έτσι θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται (!) Δεν θα μπορεί καταμετρητής λογαριασμών να έχει ετήσιο εισόδημα 56106 ευρώ, φανοποιός ετήσιο εισόδημα 58886 ευρώ, αποθηκάριος με μισθό 3775 ευρώ, θυρωρός με ετήσιο εισόδημα 48146 ευρώ, οδηγός 66957 ευρώ, κηπουρός ετήσιο εισόδημα 46015 ευρώ και ουκ έστι τέλος (!)

Επίσης στην διετία Οκτώβριος 2009 – Μάιος 2011 δημιουργήθηκαν 41 θέσεις γενικών και ειδικών γραμματέων και το 2010 δαπανήθηκαν 36 εκατ. ευρώ για απόρρητες δαπάνες του Υπουργείου Εξωτερικών έναντι 18 εκατ. που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

Πλέον η πρόσληψη λιμενεργατών θα γίνεται μόνο από μέλη του συνδικάτου της ΟΜΥΕΛΕ (!), ενώ περισσότερα από 40 τελωνεία σε Αττική και Περιφέρεια τίθενται σε αναστολή λειτουργίας, όμως τα κτίρια που στεγάζονται παραμένουν μισθωμένα για το ενδεχόμενο μήπως και λειτουργήσουν ξανά (!)

Μετά από όλα αυτά μα φταίει η Moody΄s που ανακοίνωσε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο ότι υποβαθμίζει το αξιόχρεο της Ελλάδας από "Ca" σε "C". Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε στη σχετική ανακοίνωσή του ότι η υποβάθμιση αυτή οφείλεται στην έναρξη της διαδικασίας εθελοντικής ανταλλαγής των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων, η οποία θα σημάνει απώλειες 70% για τους ιδιώτες επενδυτές που τα διακρατούν. Ο οίκος αξιολογεί με "C" δανειζόμενες Χώρες οι οποίες κρίνει ότι βρίσκονται στα πρόθυρα της στάσης πληρωμών.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην τεχνική του εικόνα, ο Γενικός Δείκτης έστω και οριακά απέφυγε αυτό που φαινόταν μάλλον πιθανό, ενδοσυνεδριακά, δηλαδή το κλείσιμο χαμηλότερα των 734 μονάδων, κάτι που θα άνοιγε την “καταπακτή” για υποχώρηση προς τις 708 – 690 μονάδες.

Αντίθετα ο FTSE έχασε εκ νέου την ζώνη 313 – 300 και η νέα καθοδική διαφυγή (αν επιβεβαιωθεί) δείχνει να ακυρώνει το σενάριο περαιτέρω ανοδικής αντίδρασης που δημιούργησε το πρόσφατο Τραπεζικό ράλι. Τελευταία στήριξη οι 280 μονάδες, πριν βάλουν “υποψηφιότητα” τα πρόσφατα χαμηλά.

Στο “κόκκινο” οι Ευρωπαϊκές Αγορές, με φόντο τη μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων ύφεση της δραστηριότητας στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης. Ο σύνθετος δείκτης PMI του Markit για την Ευρωζώνη υποχώρησε στις 49,3 μονάδες το Φεβρουάριο, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 49,7 μονάδες. Τον Ιανουάριο ο δείκτης είχε ανέλθει στις 50,4 μονάδες.

”Βαρίδι” στις Αγορές και η υποβάθμιση του στόχου ανάπτυξης από την Κινεζική Κυβέρνηση. Η Κίνα ''έκοψε'' τον στόχο ανάπτυξης στο 7,5% για το 2012, ενώ από το 2004 ο ετήσιος στόχος παρέμενε στο 8%.

Πτωτικό ξεκίνημα και στο NYSE, παρά τα αντίθετα μακροοικονομικά στοιχεία.
Ο δείκτης ISM υπηρεσιών αυξήθηκε τον Φεβρουάριο στο 57,3 σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει στο 56,2.
Σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση, οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν 1% τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές περίμεναν μεγαλύτερη μείωση (1,5%) μετά την άνοδο 1,1% του Δεκεμβρίου.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, δύο οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στα ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Jumbo (+0,27%) και ΟΠΑΠ (+1,19%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για MPB (-8,53%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 5% για Εθνική, Πειραιώς και Τιτάνα, του 4% για ΔΕΗ και MIG και του 3% για ΟΤΕ, Ταχ. Ταμιευτήριο και Eurobank. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 730,87 μονάδες (15.18), στις 17.00 βρέθηκε στις 737,66 και τελικά έκλεισε στις 734,7 με απώλειες 1,95%, ενώ ο τζίρος συνέχισε την βύθισή του και περιορίστηκε στα 31,7 εκατ.

Κακή η τελική εικόνα με 56 ανοδικές μετοχές έναντι 91 πτωτικών και 33 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 5 έως 21,4%.

Στα λίγε αξιόλογα θετικά, ας σημειωθεί η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Ιντρακάτ που και σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Dionic παρουσιάζοντας και αύξηση των συναλλαγών.

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/683251/ArticleMarketComment.aspx

No comments: