6.3.12

Δύο Ταμεία συμφωνούν στο εθελοντικό κούρεμα ομολόγων τους

Μόνο το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων είχαν συμφωνήσει, έως χθες, να ενταχθούν στη διαδικασία του PSI για τα ομόλογα που διαθέτουν, ενώ σήμερα αναμένονται οι αποφάσεις και από το σύνολο των Ταμείων που κατέχουν ομόλογα ύψους 7,7 δισεκατομμυρίων ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένων των 18,67 δισεκατομμυρίων ευρώ που είναι ενταγμένα στο κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος).
Χθες, σε συνάντηση που είχαν με τους διοικητές και τους προέδρους των μεγαλύτερων Ταμείων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης υπογράμμισαν την αναγκαιότητα συμμετοχής των Ταμείων με δεδομένο και το γεγονός ότι η μη αποδοχή του «κουρέματος» οδηγεί σε μεγαλύτερες απώλειες. Στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η απόφαση «κάλυψης» των απωλειών, αλλά δεν υπήρξε συγκεκριμένη δέσμευση για τον τρόπο και το ποσό, ενώ ήταν έκδηλη η αγωνία για το εάν θα ενταχθεί το σύνολο των Ταμείων στη διαδικασία.
ΣύσκεψηΟι λόγοι για την κορύφωση της αγωνίας φάνηκαν ήδη από τη σύσκεψη που συγκάλεσε την προηγούμενη Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Στη σύσκεψη διατυπώθηκαν σοβαρές ενστάσεις από τους προέδρους των Ταμείων ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης) καθώς και από τον ασφαλιστικό φορέα των επιστημόνων. Επί του παρόντος θεωρείται βεβαία μόνο η απόφαση ένταξης του ΙΚΑ (Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων) και του ΟΓΑ (Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων) αλλά όχι των πλούσιων, σχετικά, φορέων.
Eίναι εμφανές ότι δεν πρόκειται όλα τα Ταμεία να ενταχθούν στη διαδικασία. Ηδη έξι επιστημονικοί φορείς, δικηγορικοί σύλλογοι, το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας), η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου και η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά της Τράπεζας της Ελλάδος.
ΑντιδράσειςΑνάλογη πρόθεση εξέφρασε χθες και η ΑΔΕΔΥ (Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων) για λογαριασμό των Ταμείων του Δημοσίου. Σημειωτέον, ακόμη και στο ΤΠΔΥ (Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων) η συμμετοχή αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία με ψήφους 5-3. Τα Ταμεία των επιστημόνων δύσκολα θα λάβουν σήμερα θετική απόφαση. Μια ενδεχόμενη άρνησή τους θα προκαλέσει μείζον θέμα καθώς διαθέτουν περίπου το 50% από το σύνολο των ομολόγων που έχουν όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία. Αρνητικά διάκειται και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ το οποίο κατέχει ομόλογα περίπου 2 δισ ευρώ, αλλά μόνο τα 400 εκατομμύρια ευρώ είναι στη δική τους διαχειριστική δικαιοδοσία, καθώς το ποσό που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος προσεγγίζει το 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ. «Εντέλει τι είναι τα ασφαλιστικά Ταμεία, ιδιώτες ή ΝΠΔΔ (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου);» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ χθες κ. Κ. Τσουπαρόπουλος, για να λάβει τη διαβεβαίωση του κ. Βενιζέλου ότι το θέμα αυτό θα διευκρινιστεί... στο μέλλον. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι η τρόικα δεν ενδιαφέρεται για κάλυψη της απώλειας με ισοδύναμο ποσό, κορυφώνοντας την αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα στις συντάξεις.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100059_06/03/2012_474790

No comments: