12.3.12

Η ευρωπαϊκή στροφή στην ανάπτυξη θα ευνοήσει την Ελλάδα, λέει ο Γ. Εμμανουηλίδης

Η αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη, στην κατεύθυνση των πολιτικών που ενισχύουν την ανάπτυξη (όπως η ολοκλήρωση της ενιαίας αγορας) και δεν δίνουν μονομερή έμφαση στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, είναι το σημείο-κλειδί στην προσπάθεια της Ελλάδας και άλλων χωρών να σταθεροποιήσουν την οικονομία τους για να μπουν ξανά σε τροχιά ανάκαμψης, επισημαίνει σε συνέντευξή του στο in.gr ο κ. Γιάννης Εμμανουηλίδης, πολιτικός αναλυτής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (EPC) στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Εμμανουηλίδης μας μιλά για τις δυνατότητες αναδιαπραγμάτευσης που εκτιμά ότι υπάρχουν σε ό,τι αφορά την τόνωση της ανάπτυξης από τα κοινοτικά κεφάλαια και τις προοπτικές βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης στην Ευρώπη μέσα από το «τείχος προστασίας» των ταμείων στήριξης και τους πόρους του ΔΝΤ, βελτίωση η οποία θα διευκολύνει και τις προσπάθειες των περιφερειακών κρατών της Ευρωζώνης, όπως της χώρας μας, να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο της κρίσης.

«Το PSI είναι χωρίς καμία αμφιβολία μία επιτυχία, αυτό, όμως δεν σημαίνει ότι έχει βγει η Ελλάδα από την κρίση. Είναι μία θετική εξέλιξη για τη χώρα, αλλά από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να περιμένουμε θαύματα» σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Όσο διαρκεί αυτή η αβεβαιότητα που υπάρχει για το αν η Ελλάδα μπορεί να ξεφύγει από την κρίση», είναι σίγουρο ότι θα περιορίζονται οι πιθανότητες της ανάκαμψης, επισημαίνει.

Η στάση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και συγκεκριμένων πολιτικών παραγόντων, από την άλλη πλευρά, χειροτερεύει την κατάσταση, υπογραμμίζει ο κ. Εμμανουηλίδης.

«Επειδή πιέζουν τόσο πολύ την Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις, έχουν αυξηθεί οι εικασίες (σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες) ότι η Ελλάδα τελικά δεν θα καταφέρει».

«Όλο και πιο πολλοί λένε -λανθασμένα- στις Βρυξέλλες και σε αλλες πρωτεύουσες της Ευρωπης, αν θα ήταν καλύτερα να βγει η χώρα από το ευρώ, γιατί δεν θα αντέξει στα μέτρα λιτότητας, αν δηλαδή αυτή η επιλογή δεν θα ηταν καλύτερη για την ελληνική οικονομία».

Ωστόσο, οι κίνδυνοι που υπάρχουν από αυτή την επιλογή, σημειώνει ο κ. Εμμανουηλίδης, αποτρέπουν αυτές τις σκέψεις.

«Σε περίπτωση μίας πιθανής εξόδου της Ελλάδας ή κάποιας άλλης χώρας, στο τέλος δεν θα την 'πλήρωναν' μόνο οι χώρες αυτές, αλλά και όλοι οι Ευρωπαίοι με πολύ μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις και για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η Ελλάδα ή και άλλες χώρες (σ.σ ακόμα και αν έβγαιναν από το ευρώ) θα χρειάζονταν και πάλι οικονομική βοήθεια. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορεί στο μέλλον να αποπληρώθουν τα δάνεια που έχουν δοθεί από τον επίσημο τομέα, δηλαδή τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης», επισημαίνει.

Η στροφή στην ανάπτυξη

Αυτό που αποτελεί μία μεγάλη ελπίδα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη γενικότερα, λέει ο κ. Εμμανουηλίδης, είναι η αλλαγή που παρατηρείται, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε ό,τι αφορά τις πολιτικές που δίνουν έμφαση σε μέτρα ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας και των επενδύσεων, παράλληλα με την προώθηση της δημοσιονομικής ένωσης.

Όσα ήδη συντελούνται δεν είναι μικρής σημασίας, είπε και συμπλήρωσε ότι μέσα στο επόμενο διαστημα ίσως θα δούμε κάποιες ακόμα πιο θετικές αλλαγές. Πρώτος σταθμός οι γαλλικές προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο.

«Μετά τις εκλογές στη Γαλλία, εφόσον εκλεγεί ο Φρανσουά Ολάντ (των Σοσιαλιστών) θα ενισχυθούν στην Ευρώπη ακόμη πιο πολύ όσοι υποστηρίζουν την στροφή στην ανάπτυξη».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι ήδη πιέζει το Βερολίνο σε αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε ο κ. Εμμανουηλίδης.

«Ο κ. Μόντι κατάφερε να περάσει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις και ανταποκρίθηκε σε αυτά που του ζητούσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι και κυρίως η κυβέρνηση Μέρκελ. Τώρα, ο κ. Μόντι, ο οποίος έχει μεγάλη επιρροή και εκτός Ιταλίας, ζητεί από το Βερολίνο να συμφωνήσει στην αύξηση της ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομική ασπίδα (EFSF/ESM) και σε ένα σχήμα κοινής μερικής εγγύησης του (ευρωπαϊκού χρέους).»

Για το τελευταίο, ο κ. Εμμανουηλίδης θεωρεί ότι το πιθανότερο είναι να προχωρήσει η πρόταση (του συμβουλίου των Γερμανών οικονομικών εμπειρογνωμόμων) για το Ταμείο Αποπληρωμής του Χρέους (Debt Redemption Fund), το οποίο είναι ένα σχήμα κοινής εγγύησης του εθνικού χρέους που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της δύναμης πυρος (firewall) της Ευρωζώνης, ο κ. Εμμανουηλίδης εκτιμά ότι τελικά θα συμφωνήσει και το Βερολίνο στο συνδυασμό των πόρων των EFSF και ESM ώστε να δημιουργηθεί ένα τείχος προστασίας 750 δισ. ευρώ.

Μαζί με την πιθανή αύξηση των πόρων του ΔΝΤ κατά 500 δισ. δολάρια δημιουργείται συνολικά σε διεθνές επίπεδο αυτό που αποκαλεί ο κ. Εμμανουηλίδης «nuclear option», δηλαδή μία ισχυρή δύναμη πυρός που εύχεσαι να μην χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιήσεις στην πραγματικότητα.

Τα Ομόλογα της Ανάπτυξης (Growth Bonds)


Στο πλαίσιο των αλλαγών που ήδη συντελούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ότι αφορά την τονωση της οικονομίας, είναι η συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ευρώπη, με πρωτοβουλία της Κομισιόν, για τα Ομόλογα Ανάπτυξης, όπως τα αποκαλεί -τώρα- ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής έγινε σαφές, ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει μέχρι τον επόμενο Ιούνιο συγκεκριμένες προτάσεις, είπε ο κ. Εμμανουλίδης.

Αυτά τα ομόλογα μπορούν να εκδίδονται για παράδειγμα μαζί με οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και να χρηματοδοτούν μεγάλα έργα υποδομών, στηρίζοντας έτσι με σχετικά χαμηλό κόστος δανεισμού και ευνοϊκούς όρους την ανάπτυξη ειδικα στην περιφερεια της ΕΕ, ενώ παράλληλα η αποπληρωμή τους θα είναι εξασφαλισμένη από τμήμα των εσόδων από τα έργα που χρηματοδοτούνται.

«Η επιτυχημένη ολοκλήρωση του PSI, το νέο οικονομικό πρόγραμμα, η προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην Ευρώπη, θα θέσουν κάποιες θετικες βάσεις ώστε η Ελλάδα να καταφέρει βήμα προς βήμα να ανακάμψει από την κρίση και να εισέλθει σε μία νέα τροχιά ανάπτυξης, ώστε να αποκατασταθεί και πάλι η εμπιστοσύνη προς τη χώρα. Αυτό, όμως, προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους για να ενισχυθεί περαιτέρω η πολιτική εμπιστοσύνη προς την Αθήνα», καταλήγει ο κ. Εμμανουηλίδης.

http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4701770

No comments: