Από το 2008 έως το 2011 έφτασε στο 80%
Περισσότερο επλήγησαν οι ακριβές περιοχές – Αρνητικές προβλέψεις για το 2012
Περισσότερο επλήγησαν οι ακριβές περιοχές – Αρνητικές προβλέψεις για το 2012
Εως και κατά 80% έχουν υποχωρήσει, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τιμές των κατοικιών από την έναρξη της κρίσης, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2008, μέχρι σήμερα, σε μία ξεκάθαρη ένδειξη ότι η προσγείωση της κτηματαγοράς είναι πολύ πιο «ανώμαλη» απ' ό,τι αρχικά υπολογιζόταν και απ' ό,τι εμφανίζουν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά, αν αναλογιστεί κανείς την κατακόρυφη κάμψη των αγοραπωλησιών. Από τις περίπου 150.000 κατοικίες (νεόδμητες και μεταχειρισμένες) που πωλήθηκαν το 2008, το 2011 ο αριθμός υποχώρησε κάτω από τις 50.000. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του κ. Ιωάννη Γόρδιου της Εθνικής Τράπεζας, ο πραγματικός αριθμός των νεόδμητων που πωλήθηκαν πέρσι, δεν ξεπέρασε τα 5.000.
Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα, οι τιμές των ακινήτων να υποχωρούν με ταχύτερο ρυθμό, αν και ο προσδιορισμός της πτώσης παραμένει δύσκολη υπόθεση, λόγω της μεγάλης απόκλισης που υπάρχει ανάμεσα στις αρχικές/ζητούμενες τιμές και τις πραγματικές, επί των οποίων πραγματοποιούνται οι πράξεις αγοραπωλησίας. Πλέον, η διαπραγμάτευση αποτελεί πάγια τακτική των εμπλεκόμενων και συχνά καταλήγουν σε μείωση έως και 20% επί της αρχικής τιμής.
Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η «Κ», η μέση τιμή πώλησης ενός νεόδμητου διαμερίσματος π.χ. στους Αμπελόκηπους, έχει μειωθεί κατά 35% (σε 2.000 ευρώ/τ.μ., έναντι 2.700 ευρώ/τ.μ. που πωλούνταν στα τέλη του 2008). Τις μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές των νεόδμητων έχουν καταγράψει οι λεγόμενες ακριβές περιοχές, όπως το Κολωνάκι (-80%), η Φιλοθέη (-80%), το Παλαιό Ψυχικό (-63%) και η Κηφισιά (-58%). Επίσης, σε πολλές περιοχές, μεγάλη πτώση έχουν καταγράψει και οι τιμές των μεταχειρισμένων κατοικιών, όπου τα περιθώρια διαπραγμάτευσης είναι σαφώς μεγαλύτερα, καθώς συνήθως πωλητές είναι ιδιώτες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομικά θέση.
Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος της μεγάλης απόκλισης μεταξύ των στοιχείων της ΤτΕ, η οποία για το 2011 προσδιόρισε την πτώση σε μόλις 5,1% και 4,7% για το 2010 και των στοιχείων που αναφέρουν φορείς της αγοράς, όπως δίκτυα μεσιτικών γραφείων ή ακόμα και τράπεζες. Σχετική έρευνα της Eurobank Property Services ανέφερε ότι η μείωση των τιμών των κατοικιών σε κέντρο και βόρεια προάστια το 2011 ανήλθε έως και το 20%, τόσο στα νεόδμητα, όσο και στα μεταχειρισμένα, με τις ακριβές περιοχές να πλήττονται περισσότερο.
Μεγάλο απόθεμαΔεδομένου του αποθέματος των απούλητων κατοικιών που έχουν στα χέρια τους οι κατασκευαστές, που υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 120.000 κατοικίες, είναι προφανές ότι αν δεν προβούν σύντομα σε νέες γενναίες εκπτώσεις, τότε η ύφεση στην αγορά θα διατηρηθεί για σημαντικό χρονικό διάστημα ακόμα. Αλλωστε, η ζήτηση θα παραμείνει αναιμική, δεδομένης της οικονομικής κρίσης και της σημαντικής πτώσης των εισοδημάτων και της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, σε συνδυασμό πάντα με την απουσία στεγαστικών δανείων.
Ταυτόχρονα, όπως τονίζει στην «Κ» ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, γραμματέας της Ενωσης Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, η προσφορά κατοικιών που διατίθενται προς πώληση αυξάνεται μέρα με τη μέρα. «Η υψηλή φορολογία που έχει επιβληθεί στην κατοχή ακίνητης περιουσίας, μέσω του ειδικού τέλους ακινήτων και των νέων, υψηλότερων τεκμηρίων, ωθεί χιλιάδες ιδιοκτήτες στην πώληση του ακινήτου, που μέχρι σήμερα νοίκιαζαν. Αυτό γιατί διαπιστώνουν ότι η εκμετάλλευσή του αποδίδει ελάχιστα έσοδα, συγκριτικά με τη φορολογική επιβάρυνση» τονίζει. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν υπάρχουν αγοραστές, παρά μόνο αν οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών είναι κατά πολύ χαμηλότερες της αντικειμενικής αξίας. Ηδη, αρκετές κατοικίες διατίθενται σε τιμές πέριξ της αντικειμενικής, εξέλιξη που σαφώς θα δυσχεράνει τις μελλοντικές επιλογές του οικονομικού επιτελείου, στο πλαίσιο της απόπειρας εξίσωσης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_18/03/2012_476236
________________________________________________
καθώς μου έλεγαν το 2008 για "φοβερή ευκαιρία" την αντικειμενική Χ3 και τους κοίταγα, ενδέχεται να είναι απίστευτα τα όσα θα δούμε στην εγχώρια αγορά ακινήτων
ενδέχεται να ακούν -30% από την αντικειμενική σε κάτι πχ 100τμ και να ..στρίβουν...
αν κάποιος πιστεύει ότι είναι "υπερβολές" ας μου ζητήσει τιμές...
σε όσους πιστεύουν ακόμα ότι "εάν γυρίσουμε στη δραχμή θα μας αγοράσουν τσάμπα", τους πληροφορώ ότι και αυτό το επιχείρημα π-ά-π-α-λ-α
6 comments:
Συνήθεις λακαμίες. Ανυπομονεί η μαφία Αλαφούζου να αγοράσει μπιρ παρά και δίνει εντολή στους δημοσιοκάφρους να γράψουν απ' την κοιλιά τους για να δημιουργήσουν κλίμα κατακρήμνισης τιμών. Ενα εξασκημένο μάτι βλέπει ότι το "ρεπορτάζ" έχει μηδέν πληροφορίες και αυτό φαίνεται απο τα ποσοστά που δεν αντιστοιχούνται με αριθμούς σε τιμές και πωλήσεις... Συχνά πυκνά τα κάνουν αυτά οι "νταβάδες" αφου δεν η δεοντολογία έχει καταντήσει ανέκδοτο για να μην πούμε για το ποιόν του συγγραφέα του σχετικού εν ισχύ πονήματος στην ένωση αλητών (ΕΣΗΕΑ)και τις επιδιώξεις του..
Επιπλέον αυτού που, σωστά, επισημαίνει ο ανώνυμος, αυτό που λες για τη δραχμή είναι λάθος. Η σχετική πτώση των τιμών λόγω υποτίμησης δεν έχει καμία σχέση με την οποιαδήποτε πτώση λόγω μείωσης της ζήτησης, στην πραγματικότητα αθροίζονται.
anonyme
έχεις ιδέα από τις τιμές που έπαιζαν το 2007-2008;
προφανώς και δεν έχεις
εάν είχες, καλύτερα να δεις τι παίζει σήμερα
οτιδήποτε >120τμ σε ΒΠ είναι σε τιμές κάτω των αντικειμενικών
εάν θες στοιχεία, ρώτα εμένα
Κυριάκο
δεν απαντάς σε αυτό που γράφω: "θα είμαστε φθηνοί και με ευρώ ή όχι;"
Φυσικά και θα γίνουμε φθηνότεροι αυτό όμως δεν αποτελεί επιχείρημα κατά του ευρώ, στην πραγματικότητα ο συλλογισμός σου είναι non sequitur. Η σχετική μείωση της αξίας λόγω νομισματικής υποτίμησης είναι διαφορετική από τη διόρθωση των τιμών λόγω των συνθηκών της αγοράς και δεν σχετίζονται ούτε συμψηφίζονται. Αυτό σημαίνει πως αν γυρίσουμε στη δραχμή οι τιμές των ακινήτων για όσους έχουν σκληρό νόμισμα θα πέσουν όσο υποτιμηθεί η δραχμή ενώ για όσους έχουν δραχμές θα μείνουν σταθερές. Η όποια μείωση τιμών γίνεται λόγω μείωσης της ζήτησης δεν έχει σχέση με την υποτίμηση και γίνεται ανεξάρτητα νομίσματος.
ακριβώς: "γίνεται ανεξάρτητα νομίσματος"
λένε όμως θα πάμε στη δραχμή και θα μας ..αγοράσουν
δε λένε ότι θα μας ..αγοράσουν και με ευρώ...
Post a Comment