25.3.12

Από τους ιδιώτες στα κράτη περνάει το ελληνικό χρέος

Σε κρατικά χέρια βρίσκεται από φέτος το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, το οποίο, όπως αποδεικνύεται, δεν θα μειωθεί άμεσα αλλά σε βάθος δεκαετίας, παρά την αναδιάρθρωσή του (PSI). Τα στοιχεία για το χρέος στη «μετα-PSI εποχή» δείχνουν ότι πλέον η Ελλάδα θα χρωστάει στους εταίρους της και όχι σε ιδιώτες. Επί της ουσίας, αυτό που έγινε αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταφορά χρέους από πιστωτή σε πιστωτή, αφού μέσα σε μία πενταετία (δηλαδή στο τέλος του 2016, έναντι του 2011) προβλέπεται ότι ο επίσημος τομέας (Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) θα διακατέχει 151,8 δισ. ευρώ περισσότερο ελληνικό χρέος. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το ΔΝΤ έβαλε στο τραπέζι με ξεκάθαρο τρόπο το ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους του επίσημου τομέα σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί το νέο Μνημόνιο.
Το 2011, το ελληνικό χρέος εκτιμάται ότι έκλεισε στα 355,8 δισ. ευρώ. Για το 2012 –και αφού έχει ληφθεί υπόψη η θετική επίδραση από το PSI– το δημόσιο χρέος θα πέσει στα 332,4 δισ. ευρώ. Το 2013 θα αυξηθεί εκ νέου στα 339,4 δισ. ευρώ, για να ξεκινήσει η πτωτική του πορεία τα επόμενα χρόνια, με απώτερο στόχο να μειωθεί σε περίπου 307 δισ. ευρώ το 2020 (117% του ΑΕΠ). Είναι σαφές ότι η άμεση επίπτωση δεν είναι τόσο θετική όσο θα περίμενε κανείς από το PSI, αλλά σε κάθε περίπτωση η αναδιάρθρωση χρέους λειτουργεί ευεργετικά για την προοπτική μείωσης του ελληνικού χρέους. Το σημαντικότερο, όμως, είναι η διάρθρωση του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι από εδώ και στο εξής η Ελλάδα θα χρωστάει κυρίως σε κράτη και όχι σε ιδιώτες έχει ένα πολύ μεγάλο θετικό και ένα εξίσου κρίσιμο αρνητικό στοιχείο. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το θετικό είναι ότι, στην περίπτωση που η Ελλάδα χρειαστεί να «ξαναπειράξει» το χρέος της αλλάζοντας τους όρους αποπληρωμής, θα έχει να διαπραγματευθεί με έναν πιστωτή –την Ευρωζώνη– και όχι με εκατοντάδες ομολογιούχους, όπως έπρεπε να γίνει τώρα στο πλαίσιο του PSI.
Από την άλλη πλευρά, το αρνητικό έχει να κάνει με το γεγονός ότι το χρέος της χώρας είναι συγκεντρωμένο σε έναν φορέα, την Ευρωζώνη. Ετσι δικαιολογείται η ενισχυμένη παρουσία της τρόικας στην Αθήνα στο πλαίσιο της Task Force, αλλά και στο πλαίσιο της τοποθέτησης μόνιμων επιτρόπων στην πρωτεύουσα. Επίσης, για τον ίδιο λόγο δημιουργήθηκε και ο ειδικός λογαριασμός αποπληρωμής του χρέους. Οπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας, η Ευρωζώνη ήθελε να εξασφαλίσει πως όταν η Ελλάδα θα αποκτήσει πρωτογενή πλεονάσματα, δεν θα σταματήσει να πληρώνει τα χρέη της προς τις χώρες-μέλη. Χρέη που δεν είναι και λίγα. Ειδικότερα:
– Το 2011 το χρέος της Ελλάδας ήταν 355,8 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 282 δισ. ευρώ βρίσκονταν σε χέρια ιδιωτών πιστωτών και τα 73,7 δισ. ευρώ στον επίσημο τομέα (Ευρωζώνη και ΔΝΤ).
– Το 2012 το χρέος αναμένεται να υποχωρήσει στα 332,4 δισ. ευρώ, με τους ιδιώτες να έχουν τα 139,4 δισ. ευρώ και τον επίσημο τομέα τα 193 δισ. ευρώ. Μέσα σε έναν μόνο χρόνο, οι ιδιώτες πιστωτές κατέχουν 142,6 δισ. ευρώ λιγότερο ελληνικό χρέος και ο επίσημος τομέας 119,3 δισ. ευρώ περισσότερο ελληνικό χρέος.
– Το 2016 το δημόσιο χρέος εκτιμάται από το ΔΝΤ στα 327,3 δισ. ευρώ, με τον επίσημο τομέα να κατέχει τα 225,5 δισ. ευρώ και τους ιδιώτες τα 89,6 δισ. ευρώ. Μάλιστα, μέσα στα 89,6 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται και τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που το 2016 υπολογίζεται ότι θα ανέρχονται σε περίπου 18 δισ. ευρώ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_24/03/2012_476875

No comments: