21.3.12

BofA Merrill Lynch: Τέλος στην εποχή του τυπώματος χρήματος

Η εποχή της ποσοτικής χαλάρωσης - μια διαδικασία με την οποία οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν assets, όπως τα κρατικά ομόλογα, για να τονώσουν με κεφάλαια την αγορά - μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της, σύμφωνα με έρευνα στο περιβάλλον 212 fund managers.
Οι επενδυτές όπως αποδεικνύεται, είναι πιο αισιόδοξοι για το μέλλον και τις προοπτικές της ανάπτυξης και δεν αναμένουν να ληφθούν πλέον περαιτέρω μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης του διεθνούς οίκου είναι, ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων, δήλωσαν ουσιαστικά πως η ποσοστική χαλάρωση έχει «δουλέψει», ότι η πολιτική των κεντρικών τραπεζών έχει «δουλέψει» και ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού έχει επίσης «δουλέψει», στον βαθμό που οι θεσμικοί επενδυτές δεν νομίζουν ότι χρειάζονται πια, όπως τονίζει ο κ. Gary Baker, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής στρατηγικής μετοχών στη BofA Merrill Lynch.
Στην έρευνα, το 28% των διαχειριστών κεφαλαίων δηλώνουν ότι αναμένουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα ενισχυθεί τους επόμενους 12 μήνες, έναντι 11% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το Φεβρουάριο. Αυτή είναι και η υψηλότερη μέτρηση που έχει σημειωθεί, από τον Μάρτιο του περασμένου έτους.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων εξακολουθούν να βλέπουν το δημόσιο χρέος ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο γύρω από την παγκόσμια ανάκαμψη.
Επίσης, οι θεσμικοί επενδυτές δεν προβλέπουν αύξηση του πληθωρισμού, με το 13% μόνο να εκτιμά ότι θα αυξηθεί το επόμενο έτος.
Οι διεθνείς μετοχές έχουν ενισχυθεί πάνω από 28% από τα χαμηλά του περασμένου Οκτώβριο, όπως αναφέρει η BofA Merrill Lynch, και προσθέτει ότι οι τράπεζες παραμένουν ο δεύτερος λιγότερο προτιμώμενος κλάδος για επενδύσεις, μετά από αυτόν των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, ενώ ο κλάδος της τεχνολογίας θεωρείται ο πιο δημοφιλής.
Υπάρχουν δύο stories στα διεθνή χρηματιστήρια σήμερα, όπως υπογραμμίζει ο κ. Gary Baker: Από τη μία, υπάρχει η τεχνολογία, με τους επενδυτές να εμφανίζονται αυξανόμενα θετικοί ως προς τις προοπτικές της, και από την άλλη μεριά υπάρχει η προτίμηση στους κυκλικούς κλάδους και την βιομηχανία.
Η μεγαλύτερη αλλαγή για αυτόν τον μήνα, είναι σίγουρα στον κλάδο των χρηματοοικονομικών. Αυτή είναι μια ιστορία που «παίζει» έντονα στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, και τώρα και οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε αυτή τη «διαδικασία», με τις ανησυχίες γύρω από τις τράπεζες να συνεχίζονται ακάθεκτες.
Η δημοσκόπηση της BofA Merrill Lynch διαπίστωσε επίσης ότι η προσοχή των επενδυτών φαίνεται ότι πια επιστρέφει όλο και πιο έντονα στις ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως η Ευρώπη, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, από τις αναδυόμενες αγορές όπου ήταν μέχρι πρόσφατα, καθώς βλέπουν ότι οι προοπτικές ανάπτυξης βελτιώνονται, την στιγμή που η Κίνα έχει αρχίσει να… φοβίζει.
Έτσι, αν και οι παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές παραμένουν η πιο δημοφιλής περιοχή για τοποθετήσεις, ωστόσο, οι ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας έχουν αυξηθεί, με το 9% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι η οικονομία της Κίνας θα αποδυναμωθεί τον επόμενο χρόνο, από 2% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό τον Φεβρουάριο. Όπως τονίζει ο κ. Baker, υπάρχει πλέον μια περισσότερο έντονη γενική ανησυχία για τον πληθωρισμό και αυτό έχει σίγουρα να κάνει με την ασιατική οικονομική ανάπτυξη.

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1692883&nt=103

No comments: