16.3.12

CEPS: Η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια καταθέσεων και να μειώσει την κατανάλωση 20% - Ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ είναι στο 50%

Η Ελλάδα χρειάζεται να αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια καταθέσεων, ώστε να ανακόψει το κύμα κατανάλωσης και να σταματήσει την εκροή καταθέσεων, αναφέρει σε νέα ανάλυση του ο επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPS), Daniel Gros, ο οποίος αναφέρει ότι υπάρχουν ακόμη 50% πιθανότητες να βγει η χώρα από την ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τον Gros, έχουν γίνει μόνο τα μισά από όσα απαιτούνται, γι αυτό και οι αγορές δεν έχουν ακόμη εμπιστευτεί τις προοπτικές της χώρας. Τα επιτόκια στην Ελλάδα είναι τόσο χαμηλά, που οι καταναλωτές ξοδεύουν τόσο πολλά την ώρα που βγάζουν τα χρήματα τους έξω. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ, αναφερει ο Gros. Για να αποφευχθεί η ατακτη χρεοκοπία και η πιθανή έξοδος της χώρας από το ευρώ, οι Έλληνες πρέπει να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση κατά 20% περίπου, από 10% που έχει  γίνει μέχρι τώρα.
Επιπλέον τίθεται ένα σημαντικό ερώτημα. Με τα χαμηλά επιτόκια ούτε το χρέος μπορεί να μειωθεί ούτε με τα μέτρα λιτότητας μπορεί να βοηθήσουν, αφού το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών δεν μπορεί να υποχωρήσει κάτω από το 10% που είναι τώρα.
Οι ίδιες οι τράπεζες δίνουν επιτόκιο 2,8% στις καταθέσεις που δέχονται, το οποίο αν και είναι υψηλότερο από αυτό που πληρώνουν οι γερμανικές τράπεζες, "υπάρχει μία διαφορά που είναι τόσο μικρή αλλά που κάνει τη διαφορά", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Gros. Το κόστος δανεισμού στη Γερμανία είναι περίπου 6%, το οποίο και αποτρέπει τους καταναλωτές να καταναλώνουν ακόμη περισσότερο. Την ίδια ώρα, τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις μπορούν εύκολα να δανειστούν από τις τράπεζες. Γι' αυτό και ο ιδιωτικός τομέας στη χώρα ζει πάνω από τις δυνατότητες του, και αυτή είναι η διαφορά που οδηγεί στις στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας.
Θα πρέπει να γίνει κάτι δραστικό για την Ελλάδα, πριν η χώρα ξανακερδίσει την έξοδο της στις αγορές. Για παράδειγμα, η Εσθονία είχε πολύ μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών πριν το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αύξησε δραματικά το κόστος δανεισμού γυρνώντας το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θετικά. Αν και η οικονομία γνώρισε για ένα διάστημα τη συρρίκνωση, το έλλειμμα εξαφανίστηκε.
Οι Έλληνες καταθέτες αποσύρουν όλο και περισσότερα χρήματα από τις ελληνικές τράπεζες και τα μεταφέρουν στο εξωτερικό. Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία από την Ελληνική Κεντρική Τράπεζα δείχνουν ότι οι καταθέσεις από τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μειώθηκαν κατά 3% τον Ιανουάριο, συνεχίζοντας σταθερα την πτώση από τα δύο προηγούμενα χρόνια. Τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν σημαντικά για να προκαλέσουν του Έλληνες αποταμιευτές να κρατήσουν τις καταθέσεις τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Εάν δεν γίνει αυτή η αναπροσαρμογή των επιτοκίων, η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ για να μπορέσει να πραγματοποιήσει την αναπροσαρμογή που πρέπει. Και γι' αυτήν την προοπτική υπάρχει πιθανότητα 50% της ελληνικής εξόδου από το ενιαίο νόμισμα, αφού οι Ευρωπαίοι εχουν δείξει ότι υπάρχει πόρτα εξόδου.

http://www.bankingnews.gr/component/k2/item/39217-ceps-%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CF%85%CE%BE%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%8C%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-20-%CE%BF-%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%BE%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF-50

No comments: