2.3.12

Τα νέα ελληνικά ομόλογα θα αποτιμούν υψηλό κίνδυνο default – Στο 13%-17% η απόδοση

Tα νέα ομόλογα που θα εκδώσει η Ελλάδα αυτό το μήνα ως μέρος της αναδιάρθρωσης του χρέους της, είναι πιθανό να έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις στη ζώνη του ευρώ, δεδομένου ότι οι πιστωτές της αποτιμούν ότι υπάρχει υψηλό κίνδυνος να αναγκαστούν να αναλάβουν στο μέλλον, ακόμη περισσότερες απώλειες.
Η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και άλλους επενδυτές, να αναλάβουν μεγάλες απώλειες στα ελληνικά ομόλογα που έχουν, μέσω ανταλλαγής χρέους την επόμενη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να «κόψει» 100 δις ευρώ περίπου από το χρέος της.

Αλλά οι αναλυτές λένε ο στόχος αυτός θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Εάν η Ελλάδα, η οποία σήμερα είναι βαθιά μέσα στην ύφεση, αναπτυχθεί λιγότερο από το αναμενόμενο ή τρέξει μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα από τα προγραμματισμένα, υπάρχει ο κίνδυνος να χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της και πάλι, ή να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ, για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά τους.

Ακόμη και μετά την ανταλλαγή χρέους, οικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα θα είναι χειρότερες από εκείνες της Πορτογαλίας- η χώρα η οποία θεωρείται από πολλούς ως την επόμενη πιο πιθανή να ακολουθήσει την Ελλάδα στα βήματα της αναδιάρθρωσης.

Τα νέα ελληνικά ομόλογα, τα οποία ωριμάζουν μεταξύ του 2023 και του 2042, είναι έτσι πιθανό να διαπραγματεύονται με υψηλότερη απόδοση από ό,τι αυτά της Πορτογαλίας και κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι τιμές τους θα συνεπάγονται με περισσότερες από 50% πιθανότητες να υπάρξει default.

To ελληνικό χρέος σαφώς δεν είναι διατηρήσιμο - όπως και για πολλούς και αυτό της Πορτογαλίας - και η χώρα θα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη για μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την Credit Suisse. Το ερώτημα είναι τι premium πάνω από το Πορτογαλικό θα υπάρξει για τα ελληνικά ομόλογα, όπως προσθέτει ο οίκος, ο οποίος αναμένει την απόδοη των νέων ομολόγων, να είναι μεταξύ του 12% και του 15%, την στιγμή που τα πορτογαλικά του 2023 είναι στο 14%, και του 2037 στο 11%.

Η Morgan Stanley σημειώνει ότι τα νέα ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να αρχικά να είναι 200 μονάδες βάσης πάνω από το μέσο όρο των δύο αντίστοιχων πορτογαλικών μακροπρόθεσμων ομολόγων. Οι αποδόσεις μεταξύ του 13% και του 17%, σημαίνει μια μέση τιμή των 25,2 σεντ του ευρώ.

Το εάν τα νέα ομόλογα κερδίσουν ή χάσουν σε αξία μεσοπρόθεσμα, εξαρτάται από την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει ως μέρος της δεύτερης διάσωσης της. Με βάση το πώς διαπραγματεύονται τα σημερινά ελληνικά ομόλογα, η Morgan Stanley εκτιμά ότι η μέση τιμή θα μπορούσε να κινηθεί μεταξύ των 16,9 και των 30,9 σεντ.

http://www.reporter.gr/%CE%91%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%91%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%82/item/196838-Ta-nea-ellhnika-omologa-tha-apotimoyn-ypshlo-kindyno-default-%E2%80%93-Sto-13-17-h-apodosh

_________________________________________________

η Ελλάς κάνει κούρεμα και τα νέα ομόλογα θα συνεχίσουν να είναι τα χειρότερα στην ΟΝΕ
μάλλον αναμενόμενο
 

No comments: