7.3.12

EE: Η Ελλάδα αγόρασε το 2010 όπλα αξίας 1 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το πρώτο πακέτο διάσωσης το 2010

Σε στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης euobserver.com, σύμφωνα με τα οποία κράτη- μέλη της ΕΕ πούλησαν στην Ελλάδα αμυντικά συστήματα αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το πρώτο πακέτο διάσωσης το 2010.

Το εν λόγω δημοσίευμα έχει τίτλο «Τα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν πωλήσεις όπλων  στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης» και σε αυτό σημειώνεται ότι η χώρα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ελλάδα, ήταν η Γαλλία, η οποία προχώρησε σε συμφωνία πώλησης αεροσκαφών, ύψους 794 εκατομμυρίων ευρώ.

Αναφέρει, επίσης, ότι η Ολλανδία και η Γερμανία, που εμφανίζονται «κήρυκες της λιτότητας», πούλησαν στρατιωτικό εξοπλισμό ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως σε ηλεκτρονικά συστήματα και οχήματα εδάφους, ενώ η Ιταλία πούλησε εξοπλισμό ύψους 52
εκατομμυρίων ευρώ και η Ισπανία εξοπλισμό ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα κάνει τεράστιες περικοπές για να εξοικονομήσει πόρους και να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση, παραμένει μία από τις χώρες με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό για αγορά όπλων εξαιτίας των εντάσεων στη σχέση της με την Τουρκία.

Αναφέρεται, επίσης, σε δήλωση του πρώην υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Μπεγλίτη, στο Ρόιτερς το 2010, σύμφωνα με την οποία οι εταίροι της Ελλάδας δεν ασκούσαν πίεση στην Αθήνα να αγοράσει όπλα με αντάλλαγμα την έγκριση του  πακέτου διάσωσης.

«Αυτές οι μεγάλες αγορές όπλων πραγματοποιούνταν πάντοτε από αυτές τις χώρες. Αυτό δεν έχει να κάνει με την κρίση, δεν υπάρχει σχέση» είχε επισημάνει σχετικά ο Π. Μπεγλίτης.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, ένας συνεργάτης του τότε Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, είχε δηλώσει στο Ρόιτερς ότι «κανείς δεν λέει "αγοράστε τον εξοπλισμό μας, διαφορετικά δεν θα προχωρήσουμε στη διάσωση". Ωστόσο, υπονοείται ξεκάθαρα ότι θα είναι περισσότερο υποστηρικτικοί εάν το κάνουμε».

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4700570

4 comments:

Κυριάκος said...

Αυξήθηκε ή μειώθηκε ο προϋπολογισμός των εξοπλιστικών προγραμμάτων το 10 σε σχέση με το 09; Ποιο μέρος του προϋπολογισμού ήταν παλιές αγορές και ποιο καινούριες; Έγιναν αυτές οι αγορές με στρατιωτικά κριτήρια ή με πολιτικά; Αν δεν απαντηθούν όλες αυτές οι ερωτήσεις οποιεσδήποτε υποθέσεις είναι στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας.

geokalp said...

Κυριάκο

λέει "«κανείς δεν λέει "αγοράστε τον εξοπλισμό μας, διαφορετικά δεν θα προχωρήσουμε στη διάσωση". Ωστόσο, υπονοείται ξεκάθαρα ότι θα είναι περισσότερο υποστηρικτικοί εάν το κάνουμε"

απλά βλπεπω την επιβεβαίωση του Κον-Μπεντίτ

Κυριάκος said...

Με ενδιαφέρουν καταρχήν τα γεγονότα και κατά δεύτερο οι απόψεις των στρατιωτικών. Ποιος είναι αυτός που διατύπωσε αυτή την άποψη που μεταφέρεις και γιατί πρέπει να τον πιστέψω; Πόσα αγοράσαμε, πόσα από αυτά ήταν προγραμματισμένα, πόσα πιστεύουν οι στρατιωτικοί ότι έπρεπε να αγοράσουμε, πόσα ακυρώθηκαν, πόσες μειώσεις (γιατί έχει μειωθεί ο προϋπολογισμός των εξοπλισμών) δικαιολογούνται χωρίς να πληγούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες της χώρας κ.λπ. Όχι άλλη συνωμοσιολογία πλιζ. Δεν βλέπω γιατί θα πρέπει να συνδέσω τις εξοπλιστικές δαπάνες της χώρας με τη δανειακή σύμβαση επειδή κάποιο ανώνυμο στέλεχος μας λέει πως ο Σαρκοζί κοίταξε με νόημα τον Παπανδρέου σε μια συνάντηση.

geokalp said...

http://euobserver.com/13/115513

εκεί λέει που πουλάνε όπλα οι ευρωπαϊοι και στην αρχή έχει την ελλάδα, όλη την ιστορία

δεν είναι συνομωσιολογία ότι είμαστε εξαρτημένοι σε ξένα δανεικά και ξένα όπλα

μου θύμησες απόψεις γερμανών που έλεγαν ότι οι γάλλοι θέλουν να μας πουλήσουν όπλα τις ημέρες του 2010 - και οι γερμανοί δεν ήθελαν αλλά ακούστηκε και γι'αυτούς

και θυμήθηκα ότι οι γερμανοί κατηγορούσαν τους γάλλους που πούλησαν ελληνικά ομόλογα στην ΕΚΤ, σπάζοντας τη συμφωνία κυρίων να μη πουλήσουν - τελικά της πούλησαν και οι γερμανοί

έχουμε καπνό, ίσως να έχουμε και φωτιά
το μόνο σίγουρο είναι ότι είμαστε καμμένοι από στρατιωτικές δαπάνες αξίας 90δισ περιόδου 1996-2009