16.3.12

Τα υποτιμητικά σχόλια για τους πελάτες της στοίχισαν στην Goldman 2,15 δισ. δολάρια

Μετά τη μεγάλη πτώση των μετοχών, με αφορμή
την επιστολή παραίτησης στελέχους της

Reuters, Bloomberg
Η χρηματιστηριακή αξία της Goldman Sachs μειώθηκε κατά 2,15 δισ. δολάρια μετά τη μεγάλη υποχώρηση των μετοχών της την Τετάρτη, με αφορμή την ανοιχτή επιστολή παραίτησης του Γκρεγκ Σμιθ, του πρώην αντιπροέδρου του τμήματος πωλήσεων χρηματιστηριακών παραγώγων. Στην επιστολή του ο κ. Σμιθ, ο οποίος εργαζόταν στα γραφεία της Goldman Sachs στο Λονδίνο, αποδίδει την απόφασή του να αποχωρήσει μετά 12 χρόνια στο γεγονός ότι το «περιβάλλον τώρα στην τράπεζα είναι τόσο τοξικό και καταστροφικό όσο δεν ήταν ποτέ». Η μετοχή της Goldman Sachs έκλεισε τη συνεδρίαση της Τετάρτης με πτώση 3,4%, σηματοδοτώντας την τρίτη μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση στην 81χρονη ιστορία της μετοχής της αμερικανικής τράπεζας στη Wall Street. Εντύπωση προκάλεσε η κίνηση του πρώην επικεφαλής της Fed, Πολ Βόλκερ, να χαρακτηρίσει την επιστολή του κ. Σμιθ, η οποία δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στους New York Times, ως «ριζοσπαστικό και δυνατό» κείμενο. Μία άλλη αμερικανική τράπεζα, η JPMorgan, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τη ζημιά που προκάλεσε στη φήμη της Wall Street η επιστολή του κ. Σμιθ, κάλεσε τους υπαλλήλους της να μην προσπαθήσουν να επωφεληθούν από τα προβλήματα της ανταγωνιστικής τράπεζας. Η επιστολή του κ. Σμιθ κυκλοφορούσε μέσω email σε ένα μεγάλο αριθμό εταιρειών της Wall Street. Ενας υπάλληλος της Bank of America Merrill Lynch ανέφερε μάλιστα στο πρακτορείο Bloomberg ότι τους δόθηκε εντολή να μην προωθήσουν το email. «Αρρωσταίνω όταν σκέφτομαι πόσο κυνικά μιλούσαν για τους τρόπους με τους οποίους έκλεβαν τους πελάτες τους» σημείωνε στην επιστολή του ο κ. Σμιθ. «Κατά τους τελευταίους 12 μήνες έχω δει πέντε διαφορετικούς διευθυντές να αναφέρονται στους πελάτες ως μαριονέτες». Σημειώνεται ότι στη βρετανική αργκό η λέξη «μαριονέτα» σημαίνει «ηλίθιος».
Οπως εκτιμούσε ο κ. Σμιθ, τα στελέχη της Goldman Sachs δεν έχουν αλλάξει τη συμπεριφορά τους ακόμα και μετά τη συμφωνία συμβιβασμού του 2010, ύψους 550 εκατ. δολαρίων, με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για τη δικαστική υπόθεση εξαπάτησης επενδυτών. Από την πλευρά της η τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί του κ. Σμιθ δεν αντανακλούν τις αξίες και την κουλτούρα της εταιρείας, ή τον τρόπο «με τον οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων σκέφτονται την τράπεζα και τις υπηρεσίες που παρέχει στους πελάτες της». Παράλληλα, ο κ. Σμιθ χαρακτηρίζεται στην επιστολή προς τους εργαζομένους ως ένας «από τους περίπου 12.000 αντιπροέδρους» ανάμεσα στους περίπου 30.000 εργαζομένους στην εταιρεία. Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος Λόιντ Μπλάκφεϊν και ο πρόεδρος της τράπεζας Γκάρι Κον τόνισαν μέσω της επιστολής προς τους εργαζομένους ότι θα «εξεταστούν πολύ προσεκτικά» τα θέματα που έθιξε ο κ. Σμιθ, με τον οποίο μάλιστα η τράπεζα προσπάθησε να έχει επικοινωνία προκειμένου να της παράσχει περισσότερες πληροφορίες για τις κατηγορίες του.
Εργατικός υπάλληλοςO κ. Σμιθ, ο οποίος πριν από την παραίτησή του ήταν υπεύθυνος για την πώληση χρηματιστηριακών παραγώγων σε ευρωπαϊκά hedge funds και άλλα ταμεία, ήταν ένας ήσυχος και εργατικός υπάλληλος που δεν είχε εκφράσει κάποια παράπονα κατά το παρελθόν, σύμφωνα με προσκείμενες στο θέμα πηγές. Σημειώνεται ότι ο κ. Σμιθ εκτέλεσε χρέη αντιπρόεδρου του συγκεκριμένου κλάδου τα τελευταία έξι χρόνια - ένα αρκετά μεγάλο διάστημα για τη συγκεκριμένη θέση, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal που επικαλείται δηλώσεις στελεχών της τράπεζας. Αυτό υπονοεί ότι ο κ. Σμιθ δεν τα πήγαινε και τόσο καλά, καθώς σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι σύνηθες για στελέχη που κατέχουν τη θέση που είχε ο κ. Σμιθ να προάγονται σε γενικό διευθυντή ή να αποχωρούν για κάποια περισσότερο προσοδοφόρα θέση σε άλλη εταιρεία. Δεν γνωρίζουμε για το προσοδοφόρα, αλλά σίγουρα η αποχώρηση του κ. Σμιθ έκανε πάταγο.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_16/03/2012_475908

No comments: