18.3.12

X11 έως Χ13 η σημερινή κεφαλαιοποίηση των τραπεζών η ανακεφαλαιοποίηση, ήτοι €70-80δισ

Η απόφαση της ΕΚΤ να ενισχύσει τη ρευστότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος συνέβαλε μερικώς θετικά στο κλίμα και στην εγχώρια αγορά, η οποία πάντως επικεντρώνεται πλέον γύρω από τις επικείμενες εκλογές, τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μετά τις απώλειες από την ανταλλαγή των ομολόγων στο πλαίσιο του PSI.
Καθώς οι ανάγκες άντλησης νέων κεφαλαίων ίσως ξεπεράσουν τις προβλέψεις της αγοράς αντιπροσωπεύοντας σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις 11-13 φορές τη σημερινή τους χρηματιστηριακή αξία (6 δισ. ευρώ), εύλογα φουντώνουν οι ανησυχίες για το ύψος της απομείωσης του ποσοστού που διατηρούν οι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών.
Ωστόσο, οι μετοχές τους σημειώνουν ακόμα αποδόσεις ως 160% εφέτος, μία άνοδος που προήλθε από τις τοποθετήσεις ισχυρών εγχώριων ιδιωτών και κύρια των ελλήνων μικροεπενδυτών οι οποίοι παραδοσιακά «αγοράζουν τράπεζες».
Οι ξένοι θεσμικοί εξάλλου απέχουν, καθώς εκτιμούν ότι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ίσως ξεπεράσουν τα 70 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η διασπορά των μετοχών να μην είναι προς το συμφέρον των σημερινών μικρομετόχων.
Ετσι οι όποιες κινήσεις θα πρέπει να έχουν σκοπό μάλλον το γρήγορο κέρδος που δίνει η όποια δυναμική του κλάδου, καθώς οι τράπεζες δεν κάνουν ακόμα τη δουλειά τους ώστε να προσεγγίσουν επενδυτικά κεφάλαια. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μπορούν να χρηματοδοτήσουν με πιστώσεις την παραπαίουσα οικονομία, σε μία στιγμή ωστόσο που η φυγή 70 δισ. ευρώ καταθέσεων την τελευταία διετία δεν συνηγορεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Επιπρόσθετα θα πρέπει να προχωρήσει η αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων μέσα από τη δημιουργία νέων προϊόντων, αλλά και μέσα από τη συρρίκνωση των υποκαταστημάτων τους.
Αν μάλιστα βγουν αληθινές οι εκτιμήσεις για απώλειες μεγαλύτερες από την κεφαλαιοποίηση που είχαν οι τράπεζες πριν από την κρίση του 2008 (περίπου 80 δισ. ευρώ για το σύνολο των ελληνοκυπριακών τραπεζών), τότε εύλογα ο κλάδος δεν θα βγει τόσο εύκολα από τη στενωπό.
Εν τω μεταξύ, ενώ η ευρωζώνη σύμφωνα με αξιωματούχους ίσως αυξήσει τη συνδυασμένη χρηματοδοτική ισχύ των ταμείων διάσωσης κοντά στα 700 δισ. ευρώ από τα 500 δισ. ευρώ, το επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, που τροφοδοτείται από τα έσοδα πετρελαίου της χώρας, αρνήθηκε να συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Από την άλλη πλευρά οι επενδυτές που αγόρασαν ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα μάθουν τη Δευτέρα το ποσό που θα λάβουν μετά την ενεργοποίησή τους, περιορίζοντας τις ανησυχίες ότι η πληρωμή τους θα μπορούσε να προκαλέσει εκτενή τραπεζική κρίση.
Οι κάτοχοι των ασφαλίστρων κινδύνου εκτιμάται ότι θα λάβουν περίπου 2,5 δισ. δολάρια, γεγονός που αποτελεί και το τελικό στάδιο στη διαδικασία χρεοκοπίας της Ελλάδας - μία διαδικασία που πολλοί αξιωματούχοι ανησυχούσαν κάποτε ότι μπορεί να οδηγούσε ακόμη και στην κατάρρευση του ευρώ.
Οπως σημείωναν ωστόσο αναλυτές της αγοράς, η πληρωμή των ασφαλίστρων δεν αναμένεται να προκαλέσει το χάος που φοβούνταν αρχικά οι πολιτικοί στην ευρωζώνη και οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τις ζημιές που έχουν ήδη υποστεί οι επενδυτές λόγω του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI).
Παρά το PSI πάντως, όπως ευρέως εκτιμάται, το τελικό ποσό το οποίο θα λάβουν οι κάτοχοι των CDS αναμένεται να δείξει ότι η αγορά πιστεύει πως η αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας δεν διασφάλισε τη δημοσιονομική σταθεροποίηση της χώρας.
Τη Δευτέρα οι αγοραστές και πωλητές των CDS θα συμμετάσχουν σε μία πολύπλοκη δημοπρασία όπου τα ομόλογα αγοράζονται και πωλούνται προκειμένου να καθοριστεί μια τελική τιμή, ή «ποσοστό επανάκτησης» για τα ελληνικά ομόλογα.
Με βάση αυτό το ποσοστό, οι κάτοχοι των συμβολαίων CDS θα λάβουν μετρητά τα οποία θα τους αποζημιώσουν για τις ζημιές που έχουν υποστεί μετά την απομείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατείχαν.
Με βάση την τωρινή αξία των ελληνικών ομολόγων, το ποσοστό επανάκτησης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 23%, που σημαίνει ότι ένας κάτοχος ασφαλίστρων αξίας 10 εκατ. δολαρίων θα λάβει 7,7 εκατ. δολάρια από αυτόν που του πούλησε το CDS. H συνολική καθαρή αποζημίωση θα μπορούσε να ανέλθει στα 2,5 δισ. δολάρια βάσει της καθαρής αξίας των CDS που έχουν εκδοθεί και ανέρχεται στα 3,18 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Κεντρικό Αποθετήριο και Γραφείο Εκκαθαρίσεως χρηματιστηριακών συναλλαγών (DTCC).


Νέος κίνδυνος
* Ιστορικά οι μετοχικές αγορές ήταν ικανές να αντιμετωπίσουν με αρκετή επιτυχία την ανατίμηση του πετρελαίου, στον βαθμό που αυτή ήταν σταδιακή και οφειλόταν σε ενίσχυση της ζήτησης.
* Ωστόσο, όταν η άνοδος της τιμής είναι απότομη και οφείλεται σε διαταραχές της προσφοράς, τα χρηματιστήρια υποχωρούν.
* Από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου πάντως τιμές του πετρελαίου τύπου brent αυξήθηκαν περίπου 30%, καθώς ενσωμάτωσαν το αποκαλούμενο και ως«ιρανικό ασφάλιστρο κινδύνου». Ωστόσο οι μετοχές δεν διόρθωσαν.
* Οι αναλυτές της Credit Suisse θεωρούν πάντως ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να επιδεινωθεί μόνο με τιμές άνω των 150 δολ./βαρέλι. Αν και σύμφωνα με τα σενάρια της UBS ένα νέο πετρελαϊκό σοκ θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές από τα 130 δολ./βαρέλι ως τα 270 δολ./βαρέλι, το βέβαιον είναι ότι ο νέος φόβος των αγορών είναι πια εδώ, δεδομένου μάλιστα ότι η σημερινή άνοδος των τιμών έλαβε χώρα χωρίς να έχει πέσει ούτε μία σφαίρα…
 
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=449083

No comments: