Περιθώριο για περαιτέρω αύξηση του επιπέδου φορολογίας στην ελληνική οικονομία με μέτρα όπως κατάργηση φοροαπαλλαγών και επιβολή τεκμαρτού εισοδήματος ιδιοκατοίκησης «βλέπει» η Κομισιόν. Στην τριμηνιαία έκθεσή της για την οικονομία στη ζώνη του ευρώ έχει περιληφθεί επιστημονική ανάλυση για τη σύγκριση των επιπέδων φορολογίας μεταξύ των διαφορετικών χωρών της ευρωζώνης από την οποία προκύπτουν τα εξής:
- Το συνολικό επίπεδο φορολογίας στην Ελλάδα ήταν το 2011 32,5% του ΑΕΠ έναντι 39,5% που είναι ο μέσος όρος στις 17 χώρες της Ευρωζώνης.
- Το συνολικό επίπεδο φορολογίας στην Ελλάδα έχει ανέβει σε σχέση με το 2009, αλλά παραμένει ακόμη χαμηλότερο του προ κρίσης επιπέδου, δηλαδή σε σχέση με το 2008 και νωρίτερα.
- Διαπιστώνονται αδυναμίες στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και στην φορολογική διοίκηση.
- Για την αύξηση των φορολογικών εσόδων, η Κομισιόν «βλέπει» περιθώρια για αναπροσαρμογές σε φόρους. Για παράδειγμα, προτείνει την αύξηση των φόρων κατανάλωσης και άλλων έμμεσων φόρων.
- Την επιβολή τεκμαρτού εισοδήματος στην ιδιοκατοίκηση.
- Την κατάργηση των φοροαπαλλαγών στην φορολογία εισοδήματος.
- Τη βελτίωση της συλλογής του ΦΠΑ.
- Τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης.
- Την αύξηση των φόρων στην κατοχή ακίνητης περιουσίας (από την έκθεση προκύπτει ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη ο φόρος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ που επιβλήθηκε στα τέλη του 2011).
Η Κομισιόν σημειώνει ότι οι φορολογικοί συντελεστές είναι ήδη υψηλοί στον φόρο εισοδήματος, στον ΦΠΑ και στον φόρο επί των επιχειρηματικών κερδών και κατά συνέπεια η αύξηση των φορολογικών εσόδων θα ήταν προτιμότερο να έρθει από τη βελτίωση του φορολογικού μηχανισμού.
Οι τεχνοκρατικές προτάσεις της Κομισιόν για αύξηση του φορολογικού βάρους στην ελληνική οικονομία βρίσκονται σε άλλο μήκος κύματος σε σχέση με τις συστάσεις της τελευταίας έκθεσης του ΔΝΤ. Το Ταμείο συνέστησε η δημοσιονομική προσαρμογή να γίνεται στο εξής μέσω κυρίως της περικοπής δημοσίων δαπανών καθώς η επιβολή νέων φόρων ακυρώνει τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης λόγω της ύφεσης που προκαλεί.
http://www.capital.gr/news.asp?id=1461220
____________________________________________
άλλοι νόμιζαν ότι τους φόρους τους έβαζε η κακιά κυβέρνηση, άλλος ότι τους έβαζε η κακιά τροϊκα, έχουμε όμως νικητή: η ΕΕ!
αν θυμάστε η ΕΕ έχει ως κύριο νόμισμα το ..ευρώ!
σημειώνω: ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα, από 60% έως 80%, πάντως υψηλό
για όσους το έχουν χάσει, προτείνω να διαβάσετε:
Γιατί πρέπει να καταργηθούν όλες οι φοροαπαλλαγές
πως η κατάργηση τους θα μας οδηγήσει στην ανάπτυξη
No comments:
Post a Comment