28.6.12

Η επιστολή Σαμαρά στην Ε.Ε.

«Όπως σας έχω πληροφορήσει, δυστυχώς δεν θα μπορέσω να παραστώ στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, λόγω μιας οφθαλμολογικής επέμβασης που έπρεπε να γίνει. Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας επαναβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα αποφασισμένη να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που προκύπτουν από την πρόσφατη συμφωνία διάσωσης.

Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αποδέχεται την ιδιοκτησία του προγράμματος σταθεροποίησης και είναι πλήρως δεσμευμένη στους στόχους, στους αντικειμενικούς σκοπούς και σε όλες τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος.

Θα επιταχύνω την εφαρμογή του Προγράμματος με έμφαση στον τομέα των Ιδιωτικοποιήσεων.

Βεβαίως, υπάρχει το ζήτημα ορισμένων αναγκαίων τροποποιήσεων του Προγράμματος, ώστε να ελεγχθεί η άνευ προηγουμένου ανεργία και να ανασχεθεί η καταστρεπτική ύφεση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα για πέμπτο συνεχές έτος. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλισθεί, επίσης, η επίτευξη των στόχων.

Προσβλέπω σε συνάντησή μας, ευθύς ως οι γιατροί μου επιτρέψουν να ταξιδέψω

Αντώνης Κ. Σαμαράς»





http://www.euro2day.gr/news/highlights/121/articles/710118/Article.aspx

ΔΝΤ: Προτίθεται να συζητήσει προσαρμογές των στόχων του ελληνικού προγράμματος


Tο ΔΝΤ αναμένεται να στείλει μια αποστολή στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να έχει συνομιλίες με τη νέα κυβέρνηση και επισήμανε ότι, προτίθεται να συζητήσει προσαρμογές των στόχων στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος.

Σύμφωνα με το Reuters, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Gerry Rice σε συνέντευξη τύπου δήλωσε ότι, «η αποστολή του ΔΝΤ θα αξιολογήσεις τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις».

«Μετά την επίσκεψη θα ακολουθήσει μια αποστολή η οποία θα προβεί σε διαπραγματεύσεις με τις αρχές αναφορικά με τις πολιτικές που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος», πρόσθεσε.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1543906

Νίκη Obama στο ανώτατο δικαστήριο για τη μεταρρύθμιση της υγείας


Το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε κατά πλειοψηφία ως συνταγματικό πως το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Obama για τη μεταρρύθμιση του τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το δικαστήριο με ψήφους 5 υπέρ και 4 κατά αποφάσισε πως το Κογκρέσο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για τη φορολογία, έχει τη δυνατότητα να απαιτήσει από τους πολίτες να ασφαλιστούν ή να πληρώσουν πρόστιμο. Παράλληλα, οι ασφαλιστικές εταιρείες αναγκάζονται πλέον να καλύψουν ανθρώπους με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας. 

Με την απόφασή αυτή ανοίγει πλέον ο δρόμος για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη 30 εκατ. Αμερικανών πολιτών.
Ωστόσο, το δικαστήριο διαπίστωσε προβλήματα με την επέκταση του Medicaid, ωστόσο δέχεται την εφαρμογή της με την προϋπόθεση η κυβέρνηση να μην απειλεί τις πολιτείες με παρακράτηση των χρημάτων που προορίζονται για το πρόγραμμα σε περίπτωση που δεν δέχονται να πάρουν μέρος σε αυτήν. 

Η απόφαση χαρακτηρίζεται ως μία μεγάλη νίκη για τον Barack Obama έναντι των ρεπουμπλικανών ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου ενώ αποτρέπει και την εμφάνιση προβλημάτων σε νοσοκομεία, ιατρεία και για εργαζομένους οι οποίοι προετοιμάζονται τα τελευταία δύο χρόνια για τις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1543909

Γαλλία:Τριπλασιάστηκαν οι τιμές των ακινήτων στο Παρίσι μέσα σε μία δεκαετία

Στο Παρίσι οι τιμές των ακινήτων έχουν τριπλασιαστεί μέσα σε δέκα χρόνια όσον αφορά την αξία των παλαιών κτιρίων, ενώ οι αντίστοιχες τιμές για τα νεόδμητα έχει διπλασιαστεί, προκύπτει από έρευνα της Διαμερισματικής Υπηρεσίας Πληροφόρησης για την Κατοικία (Adil 75).

«Πιο καλός κόσμος» μπορεί ν’ αγοράσει σήμερα στο Παρίσι, υποστήριξε ο Ρενέ Ντουτρέ, πρόεδρος της Adil 75 και οικολόγος βουλευτής, σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Φιγκαρό.

Η έκθεση της Adil αποκαλύπτει πως «στο Παρίσι οι τιμές των ακινήτων έχουν πολλαπλασιαστεί επί τρία σε μία δεκαετία» (επί 2,8 συγκεκριμένα) στα παλαιά ακίνητα.

Όσον αφορά τον τομέα των νεόδμητων (που είναι πολύ λιγότερα στο Παρίσι) «η αύξηση είναι λιγότερο εξωφρενική: το 2001 ένα νέο διαμέρισμα στο Παρίσι κόστιζε 4.730 ευρώ/μ2 έναντι 10.490 ευρώ/μ2 δέκα χρόνια αργότερα, δηλ. μία αύξηση κατά 122%», προκύπτει από την μελέτη.

«Οι νέοι ιδιοκτήτες στο Παρίσι βαίνουν προς εξαφάνιση», τονίζεται στην έκθεση, καθώς τα δάνεια με μηδενικό επιτόκιο αφορούν πλέον μόνον αγορά νεόδμητης κατοικίας. Το Παρίσι γίνεται θύμα της ίδιας του της γεωγραφίας, καθώς περικλείεται από τις περιφερειακές οδικές αρτηρίες που καθιστούν δυσχερή την νέα οικοδομική δραστηριότητα.

Παρά τη δυσκολία τούτη, «συνολικά την τελευταία δεκαετία 32.240 κατοικίες έχουν κατασκευαστεί, από τις οποίες σημαντικό τμήμα αποτελούν οι κατοικίες των κοινωνικών προγραμμάτων στέγασης», τονίζεται στην έκθεση.

«Το προφίλ του σημερινού αγοραστή είναι ο εργένης, ή ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά», τονίζει ο Ντουτρέ.

Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της διατίμησης των ενοικίων, «διότι εάν περιορίσουμε την κερδοφορία στα μισθώματα αυτό θα έχει αντίκτυπο στον μεσιτικό τομέα».

Η υπουργός Κατοικίας Σεσίλ Ντιφλό προσανατολίζεται στην θέσπιση ενός διατάγματος που θα εμποδίζει την αύξηση του μισθώματος σε κάθε νέα ενοικίαση του διαμερίσματος.

ΓΒΔ
News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1758376&nt=103

Τον Γ. Ζανιά προτείνει η κυβέρνηση για πρόεδρο της Εθνικής

Η κυβέρνηση θα προτείνει για πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Ζανιά και για διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Αλέξανδρο Τουρκολιά ο οποίος κατέχει σήμερα τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.

Στη Γενική Συνέλευση της Πέμπτης ο απερχόμενος πρόεδρος κ. Απόστολος Ταμβακάκης θα υποβάλλει την παραίτησή του - όπως του ζητήθηκε από το Μαξίμου - και στη θέση του θα αναλάβει προσωρινά ο κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς έως ότου συγκληθεί νέα Γενική Συνέλευση που θα ορίσει τη νέα διοίκηση.

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=464495
 

Βαρύ το κλίμα για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής: Οσο δεν κάνετε τίποτα, δεν μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε για σας

Οι προτροπή προς την ελληνική αποστολή είναι ουσιαστικά μία και επαναλαμβάνεται συνεχώς. «Επιτέλους κάντε κάτι». Και προσθέτουν ότι όσο δεν κάνουμε καμία κίνηση προς την κατεύθυνση που έχουμε συμφωνήσει στα πλαίσια του Μνημονίου, αυτοί δεν μπορούν να μας προσφέρουν ουδεμία παραπάνω βοήθεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ανώτατος πολιτειακός παράγοντας χώρας της Ευρωζώνης έφερνε σαν παράδειγμα επιτυχημένης προσπάθειας εξόδου από την κρίση την Πορτογαλία η οποία έχει θέσει στόχο να επιτευχθούν οι όροι του δικού της Μνημονίου νωρίτερα από τις οριζόμενες ημερομηνίες. Και χαρακτήρισε τους πορτογάλους ως σταχανοβίτες.

Επίσης άλλοι παράγοντες της Ευρωζώνης έφερναν σαν παράδειγμα την Ιταλία η οποία αποφάσισε και πέρασε άμεσα τον νόμο για τις απολύσεις. Και έλεγαν σκωπτικά ότι ενώ άλλοι περιορίζουν τον δημόσιο τομέα τους οι Έλληνες τον αυξάνουν, αναφερόμενοι εμμέσως πλην σαφώς στις αποκαλύψεις του Βήματος της περασμένης Κυριακής.

Πληροφορίες που διαρρέουν από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 9 Ιουλίου με κύριο θέμα την Ελλάδα.

Για τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά αναφέρονται με τα καλύτερα λόγια αλλά φοβούνται ότι ούτε την επόμενη Δευτέρα θα μπορέσει να συμμετάσχει στη συνέχεια της Συνόδου.

Αναφερόμενοι στη νέα ελληνική κυβέρνηση τονίζουν ότι η Αθήνα έχει πάψει να λέει ψέματα στην Ευρώπη αλλά συνεχίζει να λέει ψέματα στους Έλληνες. Και με τέτοιο διπλό πρόσωπο, δεν μπορούν να της έχουν εμπιστοσύνη. Αφήνουν μάλιστα να διαρρεύσει ότι τον Ιούλιο πιθανόν να υπάρξει από την πλευρά της Ευρωζώνης μία «αποτρεπτική» όπως την χαρακτήρισαν δήλωση, χωρίς όμως να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Όσο για το χάσμα Ολάντ – Μέρκελ υποστηρίζουν ότι πλέον αγεφύρωτο καθώς έχει εξελιχθεί σε ιδεολογικό, μη αφήνοντας μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης.

Τονίζουν μάλιστα ότι η γερμανίδα καγκελάριος αναγάγει τη διαμάχη στις διαφορές σοσιαλισμού – καπιταλισμού και αναρωτιέται στους συνομιλητές της, «εμςίς θα αφήσουμε τον γάλλο σοσιαλιστή πρόεδρο να μας βάλει της σφραγίδα του»;

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=464530

Φουντώνει η ονοματολογία για ΔΕΚΟ - τράπεζες (4-5,000 χιλιάδες είναι οι θέσεις που αλλάζει η κάθε νέα κυβέρνηση)

Με ανησυχία και προβληματισμό παρακολουθεί η αγορά την έξαρση της κομματικής πίεσης για άμεσες και σαρωτικές αλλαγές στις διοικήσεις οργανισμών, δημόσιων επιχειρήσεων και τραπεζών, φοβούμενη νέους άκομψους ή άτσαλους χειρισμούς από την πλευρά της κυβέρνησης.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/709853/Article.aspx

Ολλανδία: Η ΕΕ δεν χρειάζεται νέα εργαλεία

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν τάσσεται υπέρ του σχεδιασμού νέων εργαλείων για την βοήθεια των χωρών που βρίσκονται υπό την πίεση των αγορών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Rutte υποστήριξε ότι η Ιταλία και η Ισπανία μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους υπάρχοντες μηχανισμούς διάσωσης, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να συνεχίσουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/710022/ArticleNewsWorld.aspx

Schaeuble: Πότε θα μπούμε στην κουβέντα για ευρω-ομόλογο *Διαψεύσεις Βερολίνου

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble είπε στην Wall Street Journal ότι ο Βερολίνο ίσως να είναι πρόθυμο να προχωρήσει πιο γρήγορα απ’όσο αναμένεται στην αποδοχή της κοινής ευθύνης για το χρέος της ευρωζώνης και να στηρίξει βραχυπρόθεσμα μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν ορισμένες κυβερνήσεις στην περιφέρεια, σύμφωνα με όσα επικαλείται η εφημερίδα.

O κ. Σόιμπλε φέρεται να δήλωσε πως η Γερμανία θα μπορούσε να προχωρήσει σε κάποια μορφή αμοιβαιοποίησης χρέους, αμέσως μόλις το Βερολίνο πειστεί ότι το μονοπάτι προς την εγκαθίδρυση κεντρικού ευρωπαϊκού ελέγχου στις δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών έχει γίνει μη αναστρέψιμο. «Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι οι κοινή οικονομική πολιτική θα είναι μη αναστρέψιμη και καλά οργανωμένη. Δεν θα υπάρξει κοινή εγγύηση χρέους χωρίς κοινή οικονομική πολιτική».

Είμαστε πρόθυμοι να φτάσουμε όσο μακριά απαιτείται προκειμένου να πετύχουμε μια βιώσιμη συμφωνία για την Ευρώπη, συμπλήρωσε.

Πάντως πολύ γρήγορα, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διέψευσε ότι ο υπουργός έκανε τις παραπάνω δηλώσεις. Οι αγορές αντέδρασαν προς στιγμήν με αισθητή ανατροπή τάσεων όταν έγινε γνωστή η παραπάνω συνέντευξη.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/710014/ArticleNewsWorld.aspx

Φινλανδία: Προτείνει ο ESM να αγοράζει καλυμμένα ομόλογα κρατών με προβλήματα

Μία νέα πρόταση καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας λίγο πριν ξεκινήσει η σύνοδος Κορυφής. Με ανακοίνωσή του, ο Jyrki Katainen αναφέρει πως τα κράτη της ευρωζώνης που δέχονται ασφυκτικές πιέσεις από τις αγορές θα μπορούσαν να εκδίδουν καλυμμένα ομόλογα, με την εγγύηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων ή εσόδων από τη φορολογία, τα οποία θα μπορούσαν να αγοράζουν στην πρωτογενή αγορά οι μηχανισμοί στήριξης με παρεμβάσεις.

«Είναι ένα πρακτικό βήμα, τα ευάλωτα κράτη-μέλη θα μπορούσαν να εκδίδουν καλυμμένα ομόλογα για να έχουν πρόσβαση στις αγορές με χαμηλότερα επιτόκια» αναφέρει ο Φινλανδός πρωθυπουργός στην ανακοίνωσή του και συμπληρώνει: «Τα καλυμμένα ομόλογα στηρίζονται από κρατικά περιουσιακά στοιχεία ή συγκεκριμένα έσοδα από τη φορολογία που έχουν ορισθεί για την εξυπηρέτηση αυτών των τίτλων. Αυτό έκανε η Φινλανδία κατά τη δύσκολη οικονομική περίοδο του 1990 και είναι μία συνήθης πρακτική για τις τράπεζες στις μέρες μας»

Και συμπληρώνει: «Το ESFS και το ESM θα μπορούσαν να είναι σε ετοιμότητα να παρέμβουν στην πρωτογενή αγορά για να διευκολύνουν την επιτυχή έκδοση των καλυμμένων ομολόγων από τα εν λόγω κράτη. Αυτό, σε συνδυασμό με ισχυρή πολιτική από τα συγκεκριμένα κράτη, θα ήταν σημαντικά για την εξασφάλιση της σταθερότητας στην ευρωζώνη»

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/709990/ArticleNewsWorld.aspx

Προς πακέτο διάσωσης και η Σλοβενία!

Εντός του Ιουλίου αναμένεται να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης των τραπεζών της και η Σλοβενία, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ που επικαλούνται δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Janez Jansa.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός είχε συνάντηση νωρίτερα σήμερα με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος ζήτησε από τον Jansa να βάλει σε τάξη το τραπεζικό σύστημα της χώρας που αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας.

Μετά και την επίσκεψη του Μπαρόζο όλο και πληθαίνουν οι φωνές για προσφυγή της χώρας σε πακέτο διάσωσης, που απ' ό,τι φαίνεται δύσκολα θα αποφύγει να γίνει η 6η χώρα της ευρωζώνης που θα υποβάλει αίτηση για βοήθεια.

http://www.xrimanews.gr/agores/37128-pros-paketo-diaswshs-kai-h-slobenia

Πάνω από το 7% η απόδοση των ισπανικών ομολόγων

Το επικίνδυνο όριο του 7% ξεπέρασε εκ νέου η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων, ενώ η Ιταλία είδε το κόστος δανεισμού της στη σημερινή δημοπρασία να αυξάνεται, καθώς έχει κατέβει σημαντικά ο πήχης των προσδοκιών για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
Η Ιταλία άντλησε σήμερα ποσό ύψους 5,4 δισ. ευρώ, έναντι στόχου έως 5,5 δισ. ευρώ, με αυξημένο όμως επιτόκιο, στη δημοπρασία ομολόγων πενταετούς και δεκαετούς διάρκειας.
Συγκεκριμένα, το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών πούλησε δεκαετή κρατικά ομόλογα αξίας 2,9 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 6,19% έναντι 6,03% που ήταν στην αντίστοιχη δημοπρασία του Μαΐου. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 1,28 φορές έναντι συντελεστή κάλυψης 1,4 το Μάιο.
Η Ρώμη άντλησε άλλα 2,5 δισ. ευρώ από τα πενταετή ομόλογα, το επιτόκιο των οποίων ανήλθε σε 5,84% από 5,66% που ήταν στη δημοπρασία του Μαΐου. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 1,54 φορές έναντι συντελεστή κάλυψης 1,35 το Μάιο.
Η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αναμένεται να οδηγήσει σε έναν γενικό οδικό χάρτη για τη δημοσιονομική, τραπεζική και πολιτική ένωση και είναι πιθανόν να αποφασίσει ένα πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Ωστόσο, η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ απέρριψε τα αιτήματα της Ιταλίας και της Ισπανίας να αποφασισθεί άμεση δράση για να μειωθεί το κόστος δανεισμού τους, όπως και τις προτάσεις τους, που υποστηρίζονται από τη Γαλλία, για την κοινή ανάληψη από τις χώρες της ευρωζώνης της ευθύνης για τα χρέη τους.
Σήμερα, το Βερολίνο μετρίασε περαιτέρω τις προσδοκίες για τη Σύνοδο Κορυφής, με γερμανική κυβερνητική πηγή να δηλώνει ότι θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστούν οι όποιες μεταρρυθμίσεις που θα έχουν στόχο να δώσουν τέλος στην κρίση χρέους της ευρωζώνης.
«Το ζήτημα της προόδου στο θέμα της δημοσιονομικής ένωσης δεν μπορεί να επιλυθεί σε μια ημέρα», σημείωσε η πηγή.
Αναφορικά με την αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας, η πηγή προειδοποίησε «κατά της πρόκλησης υπερβολικού πανικού». Όπως είπε, η Γερμανία πιστεύει πως η ΕΕ διαθέτει όλα τα απαραίτητα όργανα υπό την μορφή των δυο μηχανισμών διάσωσης, του EFSF και του ESM, για να αντιμετωπίσει συγκεκριμένες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας.
Παράλληλα, επανέλαβε την αντίθεση του Βερολίνου στην πρόταση ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης EFSF και ο διάδοχος, ο μόνιμος μηχανισμός ESM να συμβάλλει απευθείας στην ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, αφού η επιτήρηση των χρηματοοικονομικών συστημάτων των κρατών- μελών της ΕΕ θα συνεχίσει να επιτελείται σε εθνικό επίπεδο.
Πάντως, σε δηλώσεις του λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε πως Παρίσι και Βερολίνο έχουν καταλήξει σε μια ευρεία επί της αρχής συμφωνία για τη λήψη μέτρων με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης.
Ωστόσο, οι δύο χώρες δεν έχουν ακόμα διασαφηνίσει τα άμεσα, βραχυπρόθεσμα βήματα για τη σταθεροποίηση των πιο εύθραυστων οικονομιών της ευρωζώνης, ανέφερε ο Ολάντ λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.
«Υπάρχουν σημεία στα οποία συμφωνούμε για την ανάπτυξη, ευτυχώς η Μέρκελ κινήθηκε προς την κατεύθυνση που ήθελα», είπε ο Ολάντ στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2 πριν επιβιβαστεί στο τρένο για τις Βρυξέλλες. Ο γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε πως υπάρχει συμφωνία και για το φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, σημειώνοντας ωστόσο πως «χρειαζόμαστε άλλη μία (συμφωνία) για τη σταθεροποίηση».
«Υπάρχουν συνεχιζόμενες συζητήσεις, είναι φυσιολογικό», είπε και υπογράμμισε τη σημασία ανάληψης δράσης για τη στήριξη των χωρών που το χρειάζονται, δηλαδή την Ισπανία και την Ιταλία.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2202083

Ernst & Young: Αναπτυξιακός διχασμός στην ΕΕ

Αν και ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ελλάδα απομακρύνει την πιθανότητα διάλυσης της ςυρωζώνης, νέα έκθεση της Ernst & Young, Eurozone Summer Forecast (EEF), τονίζει ότι η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας αναμένεται να επιδεινωθεί το επόμενο εξάμηνο πριν εμφανίσει, στην καλύτερη περίπτωση, ελαφρά ανάκαμψη το 2013. Επιπλέον, γενικές προβλέψεις αναφέρουν αρκετούς κινδύνους, ιδιαίτερα αν οι πολιτικοί της ευρωζώνης δεν συμφωνήσουν σε κοινή πορεία προόδου, στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αυτήν την εβδομάδα, στις Βρυξέλλες.

Ο Mark Otty, Area Managing Partner της Ernst & Young για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Αφρική, σημειώνει: «Η όποια ανάκαμψη προϋποθέτει ότι οι πολιτικοί και οικονομικοί ηγέτες θα αναλάβουν πρωτοβουλίες στη διάρκεια των ερχόμενων εβδομάδων για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας. Απαιτούνται ευελιξία και ηγετικοί χειρισμοί για να αντιμετωπιστούν τα θέματα της ατζέντας και όχι αναβολή των δύσκολων αποφάσεων. Πρέπει να βρεθεί η δύσκολη ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και λιτότητας χωρίς η μία επιλογή να αποκλείει την άλλη».

Η πρόβλεψη βασίζεται στην υπόθεση ότι το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας θα προχωρήσει και ότι άλλες χώρες της ευρωζώνης όπως η Ισπανία και η Ιταλία θα αποφύγουν περαιτέρω σοβαρές οικονομικές αναταράξεις. Αν συμβούν αυτά, ένα μέρος της σημερινής επιφυλακτικότητας που επιδεικνύουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, οι επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά θα αρχίσει να υποχωρεί προς το τέλος του 2012, αν και η συνολική παραγωγή στην ευρωζώνη προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 0,6% φέτος. Δεδομένων των αντιξοοτήτων που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, η όποια ανάκαμψη για το 2013 θα είναι ήπια, με την ανάπτυξη να φθάνει το 0,4%. 
 
Καθώς η δημοσιονομική πειθαρχία θα αρχίσει να αμβλύνεται το 2014 και η παγκόσμια οικονομία θα ανακτά τους ρυθμούς της, το EEF προβλέπει ότι η ευρωζώνη θα σημειώσει ανάπτυξη 1,7% το 2014 και 2% το 2015 και το 2016.

Η ανάπτυξη δεν είναι ισόρροπη σε όλη την περιφέρεια. Χαρακτηρίζεται από διευρυνόμενο χάσμα, κυρίως μεταξύ των βόρειων χωρών του πυρήνα της ευρωζώνης και των νότιων γειτόνων τους. Από τότε οπου το EEF έδειξε, για πρώτη φορά πριν απο 18 μήνες, αυτήν την αυξανόμενη απόκλιση στις οικονομικές αποδόσεις, η επιφυλακτικότητα έχει ενταθεί. Ενώ ορισμένες χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης θα αποφύγουν την ύφεση φέτος και θα σημειώσουν ανάλογη ανάπτυξη το 2013, το EEF προβλέπει ότι η ανάπτυξη δε θα επιστρέψει στις περιφερειακές χώρες πριν από το 2014. Επιπλέον, η υψηλή ανεργία στις περιφερειακές χώρες, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, κυμαίνεται πλέον σε επίπεδα που θα μπορούσαν να απειλήσουν την κοινωνική σταθερότητα.

Η Marie Diron, Senior Economic Adviser του Eurozone Forecast της Ernst & Young, σχολιάζει: «Οι οικονομικοί και πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης θα πρέπει να ηγηθούν με πιο αποφασιστικό και συγκεκριμένο τρόπο απ’ ό,τι έπραξαν τα τελευταία δύο χρόνια. Ο χρόνος για συζήτηση έχει τελειώσει και, ξεκινώντας από τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, η ανάγκη για δράση γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ».

Η Ελλάδα παραμένει στην ευρωζώνη
Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου ανέδειξαν μια κυβέρνηση συνεργασίας κομμάτων που στηρίζουν το πρόγραμμα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Παρά το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση θεωρητικά υποστηρίζει τους όρους του προγράμματος διάσωσης, τα μέτρα λιτότητας δεν είναι δημοφιλή στην Ελλάδα και ακόμα και η κυβέρνηση συνεργασίας υποσχέθηκε να επαναδιαπραγματευθεί ορισμένους από τους όρους του προγράμματος με τους επίσημους δανειστές. Ωστόσο, τα περιθώρια για την Ελλάδα να μην πετύχει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος μπορεί να είναι μικρά, καθώς θα πρέπει να επιτύχει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα για αρκετά χρόνια για να μειώσει τη σχέση χρέους/ΑΕΠ μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι βελτίωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου κατά 7% του ΑΕΠ μεταξύ 2011 και 2014 και σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα θα οδηγήσουν τη σχέση χρέους/ΑΕΠ στο 120% στο τέλος της δεκαετίας, από το 160% όπου βρίσκεται σήμερα.

Όμως η μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση και η παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας είχαν ως αποτέλεσμα να αποκλίνει η Ελλάδα φέτος από την πορεία επίτευξης των δημοσιονομικών της στόχων. Ήδη τα μέτρα λιτότητας έχουν βυθίσει την οικονομία σε βαθιά ύφεση. Το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 6,9% το 2011, τέταρτο έτος μείωσης, και εξακολουθούσε να είναι μειωμένο κατά 6,5% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ το ποσοστό ανεργίας πλησίασε το 22% στις αρχές του 2012. Επιπλέον, η παρατεταμένη για αρκετά χρόνια λιτότητα, θα αποδυναμώσει περαιτέρω την εγχώρια οικονομία, προκαλώντας περαιτέρω μειώσεις της παραγωγής και ακόμη υψηλότερη ανεργία. Αν δεν αναληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες για την επανεκκίνηση, αναμένεται ότι η οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση για τρία ακόμη χρόνια, με το ποσοστό της ανεργίας να ξεπερνά το 25%, υποστηρίζει η εταιρεία.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ernst & Young για την ανάπτυξη και το έλλειμμα, αναμένουμε ότι η σχέση χρέους/ΑΕΠ της Ελλάδας θα βρίσκεται λίγο κάτω από το 160% το 2020. Αν η Ελλάδα, παρεκκλίνει από τους στόχους για την ανάπτυξη και το έλλειμμα που ορίζει το σημερινό πρόγραμμα, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα χρειασθεί να αποδεχθούν αναδιάρθρωση του χρέους για να μειωθεί η σχέση χρέους/ΑΕΠ, καθώς ένα μεγάλο μέρος του οφείλεται σήμερα σε επίσημους δανειστές.

Η άμεση απειλή εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχει υποχωρήσει, αλλά ο κίνδυνος παραμένει. Οι πιέσεις στον τραπεζικό τομέα εξακολουθούν και αποτελούν σημαντική βραχυπρόθεσμη απειλή. Η περίοδος της αυξημένης αβεβαιότητας ενέτεινε τις πιέσεις στον ήδη δοκιμαζόμενο τραπεζικό τομέα, καθώς η φημολογία για πιθανή έξοδο της Ελλάδας οδήγησε σε εκροή καταθέσεων. Αν, όμως, συνεχιστεί η εκροή κεφαλαίων από τις τράπεζες, τότε η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Η Marie Diron σχολιάζει: «Αν η ευρωζώνη αποτύχει στη διάσωση της Ελλάδας, θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των αγορών στην ικανότητά της να διασώσει άλλες χώρες, οδηγώντας σε περαιτέρω φυγή κεφαλαίων από χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλες αποχωρήσεις και στην κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος, με καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες».

Απαιτείται βαθιά και παρατεταμένη αναδιάρθρωση για τον τραπεζικό τομέα
Η μακροπρόθεσμη αναχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρείχε μια ευπρόσδεκτη ανακούφιση η οποία μείωσε τον κίνδυνο άμεσης πιστωτικής κρίσης. Οι τράπεζες ανέφεραν ότι τα πιστοδοτικά κριτήρια που θέτουν για τους εν δυνάμει δανειολήπτες έχουν σταθεροποιηθεί, ενώ η ρευστότητα και η πρόσβαση σε χρηματοδότηση των ίδιων των τραπεζών εμφανίζονται επίσης σταθεροποιημένες μετά από σημαντική επιδείνωση το 2011. Ωστόσο, η ζήτηση για δάνεια ήταν σημαντικά χαμηλότερη στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του 2012. Συνεπώς, ενώ η πιστωτική κρίση έχει αποτραπεί, ελάχιστα έχει συμβάλει αυτό στην ενθάρρυνση/βελτίωση της διάθεσης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών για δανεισμό.

Όπως εξηγεί η Marie Diron, «αν και το ενδεχόμενο πιστωτικής κρίσης στο άμεσο μέλλον έχει αποφευχθεί προς το παρόν, ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης εξακολουθεί να χρειάζεται βαθιά και παρατεταμένη αναδιάρθρωση, η οποία θα περιορίσει τη διαθεσιμότητα πιστώσεων για κάποιο χρονικό διάστημα».

Η αύξηση της ανεργίας εξακολουθεί να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα
Η συνεχιζόμενη απόκλιση στις οικονομικές αποδόσεις μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης συνέχισε να διευρύνει την ανισότητα στις αγορές εργασίας. Το ποσοστό των ανέργων πλησίασε το 25% στην Ισπανία, το 22% στην Ελλάδα και το 15% στην Πορτογαλία, αύξηση που κυμαίνεται στο 3% - 4% σε κάθε αγορά στη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών. Αυτό έχει υποσκάψει περαιτέρω την εγχώρια ζήτηση, τις επενδύσεις και τη δυνατότητα των κυβερνήσεων να υλοποιήσουν σχέδια μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος. Εν τω μεταξύ, στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ολλανδία η ανεργία παραμένει κάτω από 6%.
Η επιδείνωση της αγοράς εργασίας, η μικρή αύξηση των μισθών και η αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον του ενιαίου νομίσματος επιδρούν αρνητικά στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Εξαίρεση αποτελεί η Γερμανία, όπου τα νοικοκυριά είναι σχετικά αισιόδοξα, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη σε όλη την ευρωζώνη, τους τελευταίους μήνες, συνεχίζει να επιδεινώνεται.

Συνεπώς, το EEF προβλέπει ότι οι πραγματικές καταναλωτικές δαπάνες θα αυξηθούν το 2012 0,9% στη Γερμανία και 0,2% στη Γαλλία, ενώ θα παραμείνουν στάσιμες ή και θα μειωθούν σε μεγάλο μέρος της υπόλοιπης ευρωζώνης. Καθώς η αβεβαιότητα, γύρω από τη δομή της ευρωζώνης θα διαλύεται με την είσοδο στο 2013, το EEF προβλέπει ότι η καταναλωτική δαπάνη θα ανακτήσει τη δυναμική της στον πυρήνα της, σημειώνοντας αύξηση 1%. Ωστόσο, οι δαπάνες των νοικοκυριών στην περιφέρεια είναι πιθανόν να μειωθούν περαιτέρω το 2013 και η τάση να μην αναστραφεί πριν από το 2014.

Ανάπτυξη έναντι λιτότητας
Σε αυτό το ζοφερό και γεμάτο κινδύνους περιβάλλον, η συζήτηση σχετικά με τις πολιτικές έχει αρχίσει να επικεντρώνεται στο πώς θα επιτευχθεί ταχύτερα η ανάπτυξη, χωρίς την οποία τα προγράμματα λιτότητας ενδέχεται να αποδειχθούν τελικά ανεπιτυχή.

Η Marie Diron σχολιάζει: «Για ορισμένους, η συζήτηση σχετικά με τη λιτότητα και την ανάπτυξη είναι μια ξεκάθαρη επιλογή, αλλά αυτό είναι επικίνδυνη απλούστευση. Δεδομένης της έκθεσης των τραπεζών όλης της ευρωζώνης στο δημόσιο χρέος, η δημοσιονομική σταθερότητα και η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Συνεπώς, η δημοσιονομική σταθερότητα είναι βασικό στοιχείο της επιστροφής της ευρωστίας του τραπεζικού τομέα και την παροχή πιστώσεων για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη».

Ορισμένα στοιχεία της δημοσιονομικής πολιτικής μπορούν να προσαρμοστούν σε μια κατεύθυνση πιο φιλική προς την ανάπτυξη. Η σύνθεση των δημοσίων δαπανών μπορεί να τροποποιηθεί σε εθνικό επίπεδο για να προωθηθεί η ανάπτυξη, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος στις δαπάνες κεφαλαίου έναντι των τρεχουσών δαπανών. Οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης που είναι πιο υγιείς δημοσιονομικά μπορούν να χαλαρώσουν τα προγράμματα εξυγίανσης για να ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση και να τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα στις υπόλοιπες χώρες.

Ένα δεύτερο βασικό στοιχείο της στρατηγικής ανάπτυξης θα πρέπει να είναι η διεύρυνση του εμπορίου με τις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές. Η Γερμανία ήδη γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη των εξαγωγών κεφαλαιουχικών αγαθών προς την Κίνα και αλλού, γεγονός που δε συμβαίνει σε άλλες χώρες. Η πρόκληση για την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες χώρες είναι να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα. Για να εξασφαλιστεί η διαρκής ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, η Γερμανία ιδιαίτερα θα πρέπει ίσως να αποδεχθεί υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού, τιμών και μισθών στην εγχώρια αγορά.

Έρχονται δύσκολα χρόνια
Ενώ η πρόβλεψη αναφέρει ότι η ευρωζώνη θα παραμείνει ενιαία, με την ελληνική κυβέρνηση να δεσμεύεται, εκ νέου, για το πρόγραμμα Ε.Ε. - ΔΝΤ και τις πιέσεις προς την Ισπανία και την Ιταλία να υποχωρούν, είναι σαφές ότι το 2012 θα είναι δύσκολη χρονιά. Χωρίς ανάκαμψη της καταναλωτικής και της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και με δεδομένη την υψηλή ανεργία, οι προοπτικές παραμένουν δυσοίωνες.

Η Marie Diron καταλήγει: «Μολονότι αναμένουμε ότι η ευρωζώνη θα παραμείνει ανέπαφη, οι κίνδυνοι από ενδεχόμενη διάλυση έχουν ενταθεί το τελευταίο τρίμηνο. Ως εκ τούτου, είναι προς το συμφέρον όλων όχι απλώς να περιοριστεί η έκταση της οικονομικής κρίσης, αλλά και να δημιουργηθούν οι συνθήκες βιώσιμης επανόδου στην ανάπτυξη για όλη την ευρωζώνη. Αυτή η μετατόπιση της έμφασης είναι ευπρόσδεκτη, αλλά πρέπει να συνοδεύεται από διαρκή δέσμευση στη δημοσιονομική πειθαρχία. Επίσης, θα απαιτηθούν δύσκολες αποφάσεις από όλες τις οικονομίες, και όχι μόνο αυτές που πλήττονται εντονότερα από την κρίση».

Ο Mark Otty από την πλευρά του σημειώνει: «Όσο σημαντικό κι αν είναι να αντιμετωπιστούν τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα της ευρωζώνης, οι διαμορφωτές της πολιτικής δεν πρέπει να παραβλέψουν τα μακροπρόθεσμα προβλήματα. Ακόμη και όταν αυτή η περίοδος αβεβαιότητας τερματιστεί και κάποια μορφή σταθερότητας επιστρέψει, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το οικονομικό τους μέλλον. Η παραγωγικότητα σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης υπολείπεται σημαντικά έναντι άλλων χωρών, ενώ οι εργασιακές πρακτικές είναι συχνά ξεπερασμένες. Τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού, θέτουν μερικά σοβαρά ερωτήματα. Η ευρωζώνη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο για τη μελλοντική της επιβίωση και επιτυχία. Χρειάζεται δημιουργική σκέψη, ευελιξία, ένα σαφές μήνυμα και να κατανοήσουν οι ηγεσίες ότι πρέπει να πάρουν τους λαούς τους με το μέρος τους».  

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/709963/Article.aspx

ΟΤΕ: Νέος CFO ο Μπάμπης Μαζαράκης

Την αποχώρηση του κ. Kevin Copp από τη θέση του Γενικού Διευθυντή Χρηματοοικονομικών Θεμάτων (CFO) του Ομίλου ΟΤΕ ανακοίνωσε ο Οργανισμός.

Από την 1η Ιουλίου 2012 τη θέση αυτή αναλαμβάνει ο κ. Μπάμπης Μαζαράκης, ο οποίος, σύμφωνα με τον ΟΤΕ, διαθέτει πολυετή επαγγελματική εμπειρία στον τομέα των Χρηματοοικονομικών Θεμάτων σε ανώτατες Διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πριν την ένταξή του στον Όμιλο του ΟΤΕ, ο κ. Μαζαράκης διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Οικονομικών του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, εταιρεία εισηγμένη στα Χρηματιστήρια Αθηνών και Ν. Υόρκης, ενώ από το 2008 έως το 2010 ήταν Οικονομικός Διευθυντής Ομίλου και Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής στον Όμιλο Τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ.

Ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, ευχαρίστησε τον κ. Kevin Copp για τη συνεισφορά του στην πορεία της εταιρείας και ευχήθηκε καλή συνέχεια στα επόμενα επαγγελματικά του βήματα.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=114987

Κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών η Γερμανία

Μετριάζει περαιτέρω τις προσδοκίες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Βερολίνο, με γερμανική κυβερνητική πηγή να δηλώνει σήμερα ότι θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστούν οι όποιες μεταρρυθμίσεις που θα έχουν στόχο να δώσουν τέλος στην κρίση χρέους της ευρωζώνης.
«Το ζήτημα της προόδου στο θέμα της δημοσιονομικής ένωσης δεν μπορεί να επιλυθεί σε μια ημέρα», σημείωσε η πηγή.
Αναφορικά με την αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας, η πηγή προειδοποίησε «κατά της πρόκλησης υπερβολικού πανικού». Όπως είπε, η Γερμανία πιστεύει πως η ΕΕ διαθέτει όλα τα απαραίτητα όργανα υπό την μορφή των δυο μηχανισμών διάσωσης, του EFSF και του ESM, για να αντιμετωπίσει συγκεκριμένες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας.
Επανέλαβε, παράλληλα, την αντίθεση της Γερμανίας στη χρήση κεφαλαίων διάσωσης για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών ενώ οι εποπτικοί μηχανισμοί παραμένουν σε εθνικό επίπεδο και όχι σε ευρωπαϊκό.
Πηγή: Reuters
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2202006

ΕΚΤ: «Υπό επιτήρηση» ο ισπανικός προϋπολογισμός

Υπό παρακολούθηση θα τεθεί η πορεία του προϋπολογισμού της Ισπανίας μετά τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στις τράπεζες της χώρας, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Tράπεζας (ΕΚΤ), Πέτερ Πρετ.
«Η Ισπανία δεν βρίσκεται σε ένα κλασσικό πρόγραμμα βοήθειας. Αλλά, εξαιτίας της σύνδεσης της κατάστασης του τραπεζικού τομέα με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας πρέπει να παρακολουθούμε τον προϋπολογισμό του ισπανικού κράτους», δήλωσε ο Πέτερ Πρετ στους Financial Times Deutschland.
Ο οικονομολόγος της ΕΚΤ διευκρίνισε πως η οικονομική βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων, το ύψος της οποίας ενδέχεται να φθάσει τα 100 δισ. ευρώ, θα χορηγείται σε δόσεις, αλλά οι διαδοχικές καταβολές θα εξαρτώνται «από τον σεβασμό των όρων από την Ισπανία».
Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ισπανία «θα έχει μία συμφωνία συνεργασίας η οποία θα τελεί υπό έλεγχο», σημείωσε ο Πρετ.
«Φυσικά θα υπάρξουν όροι» στο πρόγραμμα στήριξης του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας, είχε δηλώσει νωρίτερα αυτόν το μήνα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος είχε αναφερθεί σε μία «τρόικα» της ΕΕ, της ΕΚΤ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ .
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2201998

Αναμένοντας ένα χρονοδιάγραμμα σύγκλισης

Κρίσιμη για το μέλλον της ευρωζώνης χαρακτηρίζεται η σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών. Οι «27» αναμένεται να συμφωνήσουν σε πακέτο μέτρων ανάπτυξης, ενώ το Βερολίνο απορρίπτει εκ νέου το ευρωομόλογο.
Κάτι περισσότερο από σκληρές προμηνύονται οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής που διεξάγεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, με δεδομένο ότι τα ανοιχτά ζητήματα πληθαίνουν και μαζί τους εντείνεται η αγωνία των πολιτών και η δυσπιστία των αγορών προς την ευρωζώνη. Τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας έχουν ήδη διαμορφωθεί σε ανεπίτρεπτα επίπεδα, ενώ η Ελλάδα προσπαθεί να διασφαλίσει τουλάχιστον χρόνο για την υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής.
Νέες εντάσεις προκάλεσε η χθεσινή δήλωση της καγκελαρίου Μέρκελ, με την οποία υπογράμμισε ότι όσο ζει δεν θα υπάρξει κοινή ανάληψη χρέους των χωρών μελών της ευρωζώνης. Ο επί των Εξωτερικών υπουργός της, Γκίντο Βεστερβέλε εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος. «Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια δοκιμασία, την οποία εμείς οι Ευρωπαίοι θέλουμε και πρέπει να περάσουμε με επιτυχία. Η κρίση χρέους απαιτεί συνέπεια από όλους τους εταίρους. Αυτό σημαίνει ότι εκείνοι που αναμένουν βοήθεια θα πρέπει να εφαρμόσουν αυτά που υποσχέθηκαν. Δεν είναι δυνατόν να γίνουν εκπτώσεις. Θα είναι μια δύσκολη εβδομάδα, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε» τόνισε ο κ. Βεστερβέλε.
«Αργά ή γρήγορα θα υπάρξει αντίσταση…»

Ο Μάριο Μόντι
Εάν ήταν στο χέρι του Βερολίνου η εξέλιξη των πραγμάτων θα ήταν απλή. Κάθε χώρα θα νοικοκύρευε τα δημοσιονομικά της και θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της. Οι σύμμαχοι της Γερμανίας στην προσπάθεια αυτή είναι η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Αυστρία. Από την άλλη πλευρά βρίσκεται η πρώην στενή σύμμαχος Γαλλία που στην πραγματικότητα πράττει τα αντίθετα, τόσο στο πεδίο της εργασιακής νομοθεσίας όσο και σε αυτό των συντάξεων. Αλλά και στην Ιταλία ο μεταρρυθμιστικός ζήλος του Μάριο Μόντι έχει υποχωρήσει αισθητά. Και όπως πρόσφατα επισήμανε: «Αργά ή γρήγορα θα υπάρξει αντίσταση ενάντια στη δημοσιονομική και διαρθρωτική πειθαρχία που επιβάλλουμε. Και πιστεύω ότι οι χώρες στις οποίες ανήκει η πατρότητα της κουλτούρας σταθερότητας, και κυρίως η Γερμανία, πολύ σύντομα θα πρέπει να λάβουν υπόψη αυτές τις πτυχές».
Μόντι, Ολάντ και άλλοι ηγέτες εκτιμούν ότι δίνεται υπερβολική έμφαση στη λιτότητα και η ανάπτυξη είναι ο φτωχός συγγενής των ευρωπαϊκών διεργασιών. Στη σημερινή σύνοδο, οι «27» αναμένεται να εγκρίνουν ένα πακέτο μέτρων ανάπτυξης, το οποίο ωστόσο δεν απαιτεί νέο δανεισμό αλλά στηρίζεται στην ανακατανομή υφισταμένων ευρωπαϊκών κονδυλίων και στην ενίσχυση των πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Όλα αυτά θα συμπληρώσουν τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής και δεν θα τις περιορίσουν, διευκρινίζει το Βερολίνο.
Χέρι-χέρι αλληλεγγύη και υπευθυνότητα

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο
Η γερμανική κυβέρνηση λέει «όχι» στην τραπεζική ένωση, στην έκδοση ευρωομολογων και στο ταμείο εξυπηρέτησης χρέους. Όλα αυτά θεωρούνται κοινοτικοποίηση των χρεών. Και ελάχιστοι πιστεύουν ότι η καγκελάριος θα αναθεωρήσει τη στάση της εάν δεν διασφαλιστεί η πολιτική ένωση τουλάχιστον της ευρωζώνης. Και όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο: «Στο επίκεντρο της συνόδου θα τεθεί η βασική αρχή που θέλει την αλληλεγγύη να βαδίζει χέρι-χέρι με την υπευθυνότητα. Κάθε βήμα στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης θα συνοδεύεται από το ανάλογο βήμα στην κατεύθυνση της υπευθυνότητας».
Η στάση της Κομισιόν καθησυχάζει την καγκελάριο, που υπογραμμίζει διαρκώς ότι όσο δεν διασφαλίζονται δικαιώματα παρέμβασης της Ευρώπης στους εθνικούς προϋπολογισμούς δεν πρόκειται να υπάρξει και γερμανική ανάληψη ευθυνών.
Αντίθετα, η γερμανική πλευρά φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει στο ζήτημα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM.

http://www.dw.de/dw/article/0,,16055925,00.html

Μόντι: «Όχι» στο φόρο Τόμπιν εάν η Ευρωζώνη δεν στηρίξει την Ιταλία

Η Ιταλία «δεν πρόκειται να στηρίξει τον προτεινόμενο φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών» (φόρο Τόμπιν) εάν η Ευρωζώνη δεν στηρίξει την Ρώμη ώστε να μειώσει το υπερβολικό κόστος εξωτερικού δανεισμού της, διαμήνυσε από τις Βρυξέλλες ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι.
«Αν μια χώρα, που νοικοκυρεύει τα του οίκου της, ζητήσει από τους μηχανισμούς στην ευρωζώνη μια βελτίωση, ώστε η χώρα αυτή να μη δανείζεται με τόσο υπερβολικό κόστος, είναι αυτό το αίτημα κάτι το αφύσικο;», διερωτήθηκε ο κ. Μόντι.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2201848

Το Ελσίνκι μπορεί να ζητήσει εγγυήσεις για τη βοήθεια προς την Κύπρο

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του μπορεί να ζητήσει εγγυήσεις σε αντάλλαγμα για τη συμμετοχή της σε ένα σχέδιο παροχής οικονομικής βοήθειας στην Κύπρο.
Απευθυνόμενος σήμερα σε κοινοβουλευτική επιτροπή ο Κατάινεν είπε ότι το Ελσίνκι θα μπορούσε να ζητήσει εγγυήσεις από την Κύπρο, αν η βοήθεια προς την εν λόγω χώρα αντληθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο.
"Όπως και με τα προηγούμενα σχέδια οικονομικής ενίσχυσης, η Φινλανδία θα ζητήσει εγγυήσεις από την Κύπρο, εάν τα κεφάλαια αντληθούν από το EFSF," δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Κάρε Χάλονεν.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2201786

27.6.12

Φίλε μου Γιάννη

του Γιάνη Βαρουφάκη

Από την μία μεριά θέλω να σου δώσω συγχαρητήρια. Από την άλλη, λόγω της ειλικρινούς φιλίας μας, νιώθω την ανάγκη να πω ότι άξιζες κάτι καλύτερο από το τιμόνι της οικονομίας αφού το πλοίο προσέκρουσε στα βράχια.
Ξέρω ότι, με τον έμφυτο ενθουσιασμό σου, το εννοείς όταν λες ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες να βγει η χώρα από την Κρίση. Είναι ο ίδιος ενθουσιασμός που σε έκανε τότε, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, να πιστέψεις (όταν όλοι σε κορόιδευαν) πως η Ελλάδα μπορεί να μπει στην ευρωζώνη – μια πίστη που σχέδον μόνος σου μετέτρεψες (από την θέση του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, και βασικού διαπραγματευτή με τους ευρωπαίους) σε πραγματικότητα.
Όμως, Γιάννη, αυτή την φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τότε, στα 1995, η Ευρώπη δημιουργούσε κάτι το νέο και συναρπαστικό. Το ερώτημα τότε ήταν αν μπορεί η μικρή και σαθρή Ελλάδα να γίνει αποδεκτή σε αυτό το νέο δημιούργημα, στο ευρωσύστημα, με μια άμβλυνση και κάπως δημιουργική ερμηνεία των όρων που ίσχυαν. Σήμερα η Ευρώπη αποδομείται. Μια άμβλυνση και κάπως δημιουργική ερμηνεία των όρων του τωρινού «παιγνίου» δεν θα βοηθήσει. Και δεν θα βοηθήσει ούτε εμάς, την Ελλάδα, αλλά ούτε και εκείνους, τον «σκληρό πυρήνα» της Ευρώπης.
Αποδεχόμενος την θέση του υπουργού Oικονομικών αποδέχθηκες δύο γιγάντιαιες προκλήσεις. Η πρώτη αφορά, προφανώς, στις διαπραγματεύσεις για το Μνημόνιο 3. Η δεύτερη σχετίζεται με τις εσωτερικές «μεταρρυθμίσεις» για τις οποίες τόσο πολύ έχεις δουλέψει κι έχεις επιχειρηματολογήσει από την θέση του Γενικού Διευθυντή του ΙΟΒΕ.
Ως προς το δεύτερο, όλοι θα καραδοκούν περιμένοντας να δουν πώς θα υλοποιήσεις τις μεταρρυθμίσεις που πρότεινες όλον αυτόν τον καιρό, καθώς και το αν τελικά θα οδηγήσουν (σε περίπτωση που εισαχθούν) στην ώθηση της οικονομίας που προέβλεπε το ΙΟΒΕ (π.χ. θεαματική αύξηση του ΑΕΠ). Γνωρίζεις ότι διαφωνούσα με εκείνες τις προβλέψεις σας. Πολύ φοβάμαι όμως, όχι ότι θα διαψευτείς από τα πράγματα, αλλά ότι δεν θα «προκάνεις» (πού ’λεγε κι ο Χαρίλαος) καν να εισάγεις τις μεταρρυθμίσεις σου καθώς ο εκτροχιασμός του τραίνου της Ευρώπης θα δημιουργήσει τέτοια πενία και τόσους κραδασμούς που η χώρα θα αποδειχθεί μη μεταρρυθμίσιμη για πολλά έτη μετά το τέλος της υπουργικής σου θητείας. Με απλά λόγια, η πρώτη σου πρόκληση, η ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση, θα προσδιορίσει το αν θα σου δοθεί η ευκαιρία να έρθεις αντιμέτωπος με την δεύτερη. Είναι κάτι που ξέρω ότι γνωρίζεις αλλά απλά το καταγράφω επειδή δεν πρέπει να κριθείς από την μη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στις οποίες πιστεύεις βαθειά όταν για αυτήν (την μη εφαρμογή) θα φταίει η αποδόμηση της Ευρώπης.
Ας έρθουμε όμως τώρα στην πρώτη και βασική σου πρόκληση, σε αυτά που θα βρεις μπροστά σου στην Εσπερία. Γιάννη, δεν υπάρχει χρόνος πια για επιμήκυνση του προβλήματος. Τα Μνημόνια 1&2, σε τελική ανάλυση, είχαν την λογική του να κερδίσουμε χρόνο μπας και ορθοποδήσουμε. Διαφωνήσαμε, εσύ κι εγώ, ως προς την σοφία αυτής της «στρατηγικής». Όμως, αυτή μας η διαφωνία έχει γίνει πλέον «ακαδημαϊκή». Κι αυτό επειδή ένα τρίτο Μνημόνιο δεν θα μας εξασφαλίσει χρόνο καθώς η άμμος στην κλεψύδρα του ευρώ τείνει να σωθεί. Όσο ρέει ακόμα, κι όσο σου δίνεται η δυνατότητα να πεις δυο ή τρία πράγματα στο Ecofin, πρέπει να την χρησιμοποιήσεις όχι για να πετύχεις μια καλή «παράταση» για την Ελλάδα αλλά για να αλλάξεις τους όρους της συζήτησης. Για να το πω απλά, αν επιστρέψεις από την επόμενη Σύνοδο με καλύτερους όρους του Μνημονίου 2, τότε το φθινόπωρο η ιστορία θα σου επιφυλάσσει την πιο άδικη τιμωρία έλληνα υπουργού: του να αναγκαστεί ο άνθρωπος που προσέφερε τα μέγιστα για να είναι η Ελλάδα στο ευρώ να παρακολουθεί από την Πλατεία Συντάγματος την έξοδο της χώρας από ένα ευρώ υπό συνολική κατάρρευση.
Μπορείς μόνος σου να σταματήσεις την επερχόμενη λαίλαπα; Δεν γνωρίζω. Αλλά θα μοιραστώ την έμφυτη αισιοδοξία σου και θα καταθέσω περιληπτικά μερικές σκέψεις αναφορικά με το βασικό ζητούμενο: Πρέπει να δεσμεύσεις του ευρωπαίους σε μια-δυο κινήσεις που θα τους αποτρέψουν να μας αποβάλουν από το ευρώ (σε μερικούς μήνες) και οι οποίες, παράλληλα, θα αλλάξουν την ημερήσια διάταξη στην Ευρώπη προς μια κατεύθυνση που μπορεί να σώσει το καταρρέον ευρωσύστημα. Ποιες είναι αυτές;
Κίνηση 1: Να μην ζητήσεις νέα δάνεια, παρά το γεγονός ότι ξέρεις καλά πως το χρονοδιάγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν βγαίνει με τα συμφωνημένα ποσά. Αντί για νέα δανεικά, να προτείνεις στο Ecofin τα κεφάλαια που πηγαίνουν στις τράπεζες για ανακεφαλαιοποίησή τους να μην καταγράφονται στο ελληνικό δημόσιο χρέος (και να μην χρειάζεται η αποπληρωμή τους από το ελληνικό δημόσιο). Αντίθετα, να πηγαίνουν κατ’ ευθείαν από το EFSF-ESM στις τράπεζες με το πρώτο να λαμβάνει ως αντάλλαγμα κοινές μετοχές τους, και, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και την EBA (European Banking Authority), να επιβλέπει την εξυγείανση των τραπεζών. Όταν οι τράπεζες ορθοποδήσουν, το EFSF-ESM να πουλήσει αυτές τις μετοχές αυτές και τα δάνεια αποπληρώνονται χωρίς την ανάμειξη του ελληνικού δημοσίου.
Το πλεονέκτημα αυτής της κίνησης (σε σχέση με την «επιτυχία» μιας επιμήκυνσης και νέων δανείων) είναι τριπλό: Πρώτον, απελευθερώνεις 30 δις από τα κονδύλια του 2ου Μνημονίου. Δεύτερον, βάζεις στο παιχνίδι, στο πλευρό της Ελλάδας, τους Rajoy και Monti. Τρίτον, και σημαντικότερο, καθιστάς την υπόλοιπη Ευρώπη συνέταιρους του ελληνικού τραπεζικού συστήματος καταργώντας ουσιαστικά την απειλή αποπομπής της Ελλάδας από το ευρώ.
Κίνηση 2: Να επικαλεστείς πάμπολλα παραδείγματα (π.χ. τα χρέη της Βρετανίας προς τις ΗΠΑ μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο) ζητώντας moratorium των αποπληρωμών προς την τρόικα για ένα έτος και για όσο καιρό ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας είναι κάτω του 1%. Όταν ο ρυθμός αυτός ξεπεράσει το 1%, τότε οι αποπληρωμές να ξεκινούν και πάλι σταδιακά, και ως συνάρτηση της ανάπτυξης, για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται.
Το πλεονέκτημα εδώ είναι, και πρέπει να το πεις ευθαρσώς, ότι η Ευρώπη αποκτά έννομο συμφέρον να σταματήσει η ύφεση που κοντεύει να γκρεμίσει ό,τι έχει μείνει όρθιο στην χώρα. Επiπλέον, δίνει στους Γάλλους του Hollande το πάτημα που χρειάζονται για να ενεργοποιηθεί σωστά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. 
Εν κατακλείδι, στόχος σου είναι να δεσμεύσεις τους εταίρους στην μη αποπομπή της Ελλάδας και σε κινήσεις διάσωσης του ευρώ. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Δεν γνωρίζω αν είναι πλέον εφικτό. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι, διαφορετικά, αν απλώς πάρουμε μια επιμήκυνση ή περισσότερα δάνεια και παρατάσεις, η αποπομπή μας από ένα καταρρέον ευρώ θα είναι απολύτως σίγουρη. Ήδη εργάζονται για αυτή «παλιόφιλοί» σου (με τον Hans-Werner Sinn να είναι ο πιο εμφανής).
Γιάννη, πριν 15 χρόνια περίπου χρόνια κατάφερες να δεσμεύσεις τους ευρωπαίους να βάλουν την Ελλάδα στους κόλπους του ευρώ. Όταν θα τους ξαναδείς υπό την νέα ιδιότητά σου οι μισοί δεν θα θυμούνται τον ρόλο σου εκείνο κι οι άλλοι μισοί δεν θα σε έχουν συγχωρέσει για αυτόν (καθώς, εν τη ανοησία τους θεωρούν την Ελλάδα ως την αρχή του ευρω-προβλήματος). Τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να τους ξαναδεσμεύσεις. Αυτή την φορά, δεν μπορείς να πετύχεις την απαραίτητη δέσμευσή τους μέσα από smooth-talking, φιλοφρονήσεις, δημιουργική μακρο-λογιστική και επίδειξη εξυπνάδας. Αυτή την φορά πρέπει να τους δεσμεύσεις σε πράγματα τα οποία δεν θέλουν επ’ ουδενί να δεσμευτούν. Εκείνοι θέλουν το πολύ-πολύ να σου δώσουν περισσότερο σχοινί να κρεμαστείς (την λεγόμενη επιμήκυνση και χαλάρωση των όρων του Μνημονίου 2). Εσύ πρέπει να μην το δεχθείς αλλά να απαιτήσεις μια σκάλα στην οποία να ανέβουν κι εκείνοι.
Κλείνοντας πιο προσωπικά, γνωρίζεις τα συναισθήματά μου για σένα. Θεωρώ σκανδαλώδες, παρόλο που δυο χρόνια τώρα διαφωνούμε έντονα, ότι έπρεπε τα πράγματα να έρθουν εδώ που έφτασαν για να σε χρησιμοποιήσει η φαύλη πολιτική σκηνή. Δίπλα σου, στην ίδια κυβέρνηση, έχεις τους εκπρόσωπους του καθεστώτος που μας οδήγησε στον γκρεμό. Θα έχεις πολύ λίγη υποστήριξη από αυτούς – κι είμαι σίγουρος ότι το ξέρεις, όπως ξέρεις ότι σε περιμένουν στην γωνία για να σου φορτώσουν την όποια αποτυχία (είναι βλέπεις τόσο επιθετικά βλάκες που θεωρούν ότι θα υπάρξει «μετά»!). Σου εύχομαι να πετύχεις. Την μόνη βοήθεια που μπορώ να σου προσφέρω αυτή την στιγμή είναι η αγάπη μου και η έντονη προειδοποίηση ότι το ευρωσύστημα καταρρέει, κάτι που σου αφαιρεί την προοπτική μιας νέας παράτασης, επιμήκυνσης ή εξαγοράς χρόνου.

protagon

Γ. Βαρουφάκης: Η Ελλάδα είναι τελειωμένη

«Δεν μπορούν να φτιάξουν την ελληνική οικονομία. Η ελληνική οικονομία είναι τελειωμένη. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε βαθιά, βαθιά ύφεση. Δεν υπάρχει δύναμη μέσα στην ελληνική οικονομία, μέσα στην ελληνική κοινωνία που μπορεί να το αποτρέψει. Είναι, φανταστείτε, σαν το Οχάιο, το 1931. Και ρωτάμε: Τι μπορούν να κάνουν οι πολιτικοί του Οχάιο για να βγάλουν το Οχάιο από τη Μεγάλη Ύφεση; Η απάντηση είναι τίποτα». Αυτά δήλωσε ο γνωστός οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο ABC.

Όπως είπε, χρειάζονται τρία βήματα για να σωθεί η Ευρωζώνη:

* Η ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ώστε αυτό να λαμβάνει κεφάλαια στήριξης απευθείας από τους μηχανισμούς, και όχι μέσω των κυβερνήσεων.
* Τα ευρωομόλογα.
* Μια επενδυτική πολιτική που θα ισχύει σε όλη την Ευρωζώνη.

Όσο για το μέλλον της Ελλάδας; «Εξαρτάται από το τι θα γίνει στην Ευρωζώνη. Όπως το τι συνέβη στο Οχάιο εξαρτήθηκε από την άνοδο του προέδρου Roosevelt και το New Deal, εάν δεν έχουμε ένα new deal για την Ευρώπη, η Ελλάδα δεν θα έχει την παραμικρή ελπίδα», είπε.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι εάν διορθωθεί η Ευρώπη, θα διορθωθεί η Ελλάδα. Είναι αναγκαία προϋπόθεση η Ευρωζώνη να βρει ένα λογικό σχέδιο. Αλλά δεν είναι επαρκής προϋπόθεση. Μπορεί η Ευρώπη να διορθωθεί αλλά η Ελλάδα, που είναι γεμάτη αδυναμίες και κακοήθειες, να εξακολουθεί να έχει τεράστια προβλήματα καινα μην ανακάμψει ποτέ».

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=3&artid=114886

ΗΠΑ: Χρεοκοπεί η πόλη Stockton στην Καλιφόρνια

Σε καθεστώς χρεοκοπίας μπαίνει η πόλη Στόκτον στην Καλιφόρνια, στη μεγαλύτερη Πολιτεία των ΗΠΑ, που αναζητά προστασία από τους πιστωτές της, καθώς απέτυχε στις διαπραγματεύσεις με αυτούς για τη ρύθμιση χρέους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγές του CBS επιβεβαίωσαν την πρόθεση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης να καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο Άρθρο 9 για προστασία από τους πιστωτές μετά και την αποτυχία των διαπραγματεύσεων.

Ο επικεφαλής της πόλης Bob Deis δήλωσε στο δημοτικό συμβούλιο ότι "δυστυχώς δεν υπήρξαν συμφωνίες με τους πιστωτές που θα μπορούσαν να εξαφανίσουν το έλλειμμα και να απομακρύνουν το ενδεχόμενο αθέτησης των υποχρεώσεων. Θεωρούμε ότι η προστασία του Άρθρου 9 είναι η μόνη διαθέσιμη επιλογή".

Την τελευταία τριετία, οι αξιωματούχοι του Στόκτον βρίσκονται αντιμέτωποι με υπέρογκα χρέη λόγω της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων, επιχειρώντας να περιορίσουν τις οφειλές μέσω περικοπών των δαπανών. Απέλυσαν το 25% των αστυνομικών της πόλης, το 30% των πυροσβεστών και το 40% των δημοτικών υπαλλήλων, προχωρώντας ταυτόχρονα σε περικοπές μισθών.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/709656/ArticleNewsWorld.aspx

Σαράντα ημέρες εκτός Ευρώπης ο Πρωθυπουργός (κάν' το 3 μήνες με προσοχή, μπορεί να κυλίσει εύκολα) - ΠΡΟΣΟΧΗ στο Παπούλια!

Ανατροπή και εμπλοκή στα όποια κυβερνητικά σχέδια φέρνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η αυστηρή εντολή των θεραποντων ιατρών του κ. Αντ. Σαμαρά να αποφύγει να ταξιδέψει τουλάχιστον για τις προσεχείς 40 ημέρες.

Με βάσει και την μετεγχειρητική πορεία της υγείας του Πρωθυπουργού κρίνεται επιβεβλημένο να μην ταλαιπωρηθεί με ένα αεροπορικό ταξίδι που μπορεί να επιφέρει σοβαρές βλάβες στο δεξί του μάτι.

Ως εκ τούτου και με βάσει αυτή τη βασική παράμετρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας αναμένεται να ηγηθεί της ελληνικής αντιπροσωπείας και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που προγραμματίζεται να γίνει περί τα μέσα Ιουλίου, πιθανότατα στις εννέα του επόμενου μήνα.

Η ενδεχόμενη απουσία του κ. Σαμαρά και από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής δεν προκαλεί ανησυχία στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, παρά το γεγονός ότι όπως είναι αυτονόητο θα ήθελε να δώσει το παρών ο Πρωθυπουργός.

«Η επαναδιαπραγμάτευση δεν τελειώνει τον Ιούλιο, αλλά τότε αρχίζει επί της ουσίας...Ο Σαμαράς έχει να δώσει πολλές μάχες ακόμα, μέχρι να πετύχει την αλλαγή όρων του μνημονίου...Ο αγώνας θα είναι διαρκής». λένε συνομιλητές του.

Η έκτακτη Σύνοδος θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα μας, διότι θα βρεθεί στο επίκεντρο και τότε επί της ουσίας θα συζητηθούν πολλά από τα όσα ζητάει η Ελλάδα, με βασικό αίτημα την επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής κατά δυο έτη.

http://www.euro2day.gr/news/highlights/121/articles/709749/Article.aspx

Roubini: Οι τρεις φόβοι της Γερμανίας

Τους λόγους για τους οποίους η Γερμανία αντιδρά διστακτικά απέναντι στις ευρωπαϊκές εκκλήσεις για αμοιβαία εγγύηση του χρέους, ανέλυσε σε συνέντευξη του την Τετάρτη στο Bloomberg, ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini.

Σύμφωνα με τον Roubini οι Γερμανοί φοβούνται τρία πράγματα:

*Πρώτον, τον ηθικό κίνδυνο. Υποστηρίζουν ότι "αν συμφωνήσουμε σε όλα αυτά, δεν θα υπάρξει προσπάθεια εκ μέρους της Ιταλίας και της Ισπανίας".

*Δεύτερον, υπάρχει το λεγόμενο "πρόβλημα χρονικής συνέπειας". Αν συμφωνήσουν σε αυτά τα πράγματα και δεν αποδώσουν, τότε η Γερμανία θα αναλάβει τεράστιο ρίσκο.

*Τρίτον, υπάρχει τεράστιο πιστωτικό ρίσκο που πρέπει να αναλάβουν οι Γερμανοί με την στήριξη από τη μια πλευρά του χρέους και των εγγυήσεων από την άλλη. "Χρειάζεται εγγύηση καταθέσεων σε όλη την ευρωζώνη" σημείωσε ο κ. Roubini.

O κ. Roubini προειδοποίησε ότι αν οι Γερμανοί δεν αναλάβουν το πιστωτικό ρίσκο, τότε η ευρωζώνη θα διαλυθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

"Σε κάποιο σημείο οι Γερμανοί θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα αναλάβουν το πιστωτικό ρίσκο να στηρίξουν το ισπανικό και ιταλικό χρέος με αντάλλαγμα νόμους δημοσιονομικής πειθαρχίας, κάτι που αφήνει μια ελπίδα στην ευρωζώνη να επιβιώσει, διαφορετικά το όλο πράγμα μπορεί να διαλυθεί τους επόμενους μήνες" δήλωσε ο κ. Roubini.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/709753/ArticleNewsWorld.aspx

Τσεχικό "όχι" στην τραπεζική ενοποίηση

Τις πρώτες επίσημες ενστάσεις στο προσχέδιο του κειμένου που παρουσιάστηκε για τη σύνοδο κορυφής εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Petr Νecas.

«Η εντολή που έχω με υποχρεώνει να μη δεχθώ τις προτάσεις που έχουν παρουσιάσει προς το παρόν τα ΜΜΕ» δήλωσε ο κ. Necas σε συνέντευξη Τύπου εν όψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής και συμπλήρωσε: «Ορισμένες προτάσεις όπως η τραπεζική ενοποίηση μπορεί να έχουν ιδιαίτερα καταστροφικό αντίκτυπο στην τσεχική οικονομία».

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/709666/ArticleNewsWorld.aspx

Credit Suisse: «Τυπώστε γιατί χανόμαστε!»

«Η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται περισσότερο τύπωμα χρήματος. Τελεία». Aυτό προειδοποιεί η Credit Suisse σε σημερινό της σημείωμα, υπογραμμίζοντας πως άλλη επιλογή και λύση στην κρίση, η οποία έχει εξαπλωθεί διεθνώς, δεν υπάρχει.
Όπως επισημαίνει ο senior advisor του διεθνή οίκου, Bob Parker, η παγκόσμια οικονομία μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη μόνο εάν και η Ευρώπη και οι ΗΠΑ υιοθετήσουν μαζί, πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης ( QE ).
O Parker υπογραμμίζει ότι η ανάπτυξη, ή μάλλον η… έλλεψή της, φαίνεται ότι πλέον είναι ένα σοβαρότατο πρόβλημα όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου φαίνεται να έχει σταματήσει. Τους τελευταίους δύο μήνες, η πραγματική μεγάλη ανησυχία των αγορών, είναι η επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας.
Ο αναλυτής σημειώνει ότι αναμένεται αυτό το Σαββατοκύριακο να δούμε κάποια μέτρα τα οποία θα έχουν στόχο να δωθεί ώθηση και να ξεκινήσει η ανάπτυξη, όπως η καθυστέρηση κατά ένα έτος της επίτευξης των στόχων για τα ελλείμματα, καθώς και έργα υποδομής.
Οι αρχηγοί των κρατών της ΕΕ συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες στο τέλος αυτής της εβδομάδας για να συζητήσουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους στην ευρωζώνς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη δώσει στην, χτυπημένη από την κρίση, Ισπανία, παράταση της προθεσμίας για την επίτευξη των σκληρών στόχων για το έλλειμμα. Μερικά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν δηλώσει ότι είναι επίσης έτοιμα να δώσουν στην Ελλάδα ένα περιθώριο για την επίτευξη των στόχων του ελλείμματος.
Οπως εξηγεί ο Bob Parker, αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα δούεμε πολύ σύντομα τον τρίτο γύρο του LTRO στην Ευρώπη ( δηλαδή την προσφορά χαμηλότοκων δανείων στις τράπεζες), την μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και τελικά το QE3 (τον τρίτο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης) από την Fed. Ένα από τα βασικά θέματα στις αγορές για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, θα είναι ο νέος γύρος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής παγκοσμίως.
Στις δύο προηγούμενες πράξεις LTROs της ΕΚΤ που έγιναν τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο, η τράπεζα χορήγησε ρευστότητα στις ευρωπαϊκές τράπεζες μέσω τριετών δανείων με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Η κεντρική τράπεζα ήλπιζε ότι οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν αυτήν την ένεση φθηνού χρήματος, για να αγοράσουν υψηλότερης απόδοσης assets, όπως τα κρατικά ομόλογα των χωρων της περιφέρειας της ζώνης του ευρώ, παρέχοντας έτσι βοήθεια και στήριξη στις σφυροκοπημένες αγορές ομολόγων της περιοχής, ή για να δανείσουν περισσότερα χρήματα στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές - που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την πραγματική επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη. Αυτό ωστόσο δεν έγινε καθώς πολλές τράπεζες χρησιμοποίησαν το φθηνό αυτό χρήμα, για να κλείσουν τις δικές τους «τρύπες» στους ισολογισμούς τους, κι έτσι τα κεφάλαια αυτά δεν «πήγαν» στην πραγματική οικονομία. Αυτή τη φορά η ΕΚΤ θα πρέπει με κάποιον τρόπο να διασφαλίσει ότι η ένεση της ρευστότητας θα κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία αυτή τη φορά, σημειώνει ο αναλυτής.

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1757306&nt=103

Η Κίνα επενδύει 10 δισ.δολ. στη Λ.Αμερική

Ο Kινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο ολοκλήρωσε την περιοδεία του στις χώρες της Λατινικής Αμερικής προσφέροντας 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε πιστώσεις για έργα υποδομής και κάνοντας έκκληση για κοινή προσπάθεια καταπολέμησης του προστατευτισμού.
Ο Kινέζος πρωθυπουργός πρότεινε μιας ζώνη ελεύθερων συναλλαγών στις χώρες που απαρτίζουν το αποκαλούμενο Mercosur - οικονομική ένωση στη Λατινική Αμερική- και υπέγραψε σειρά συμφωνιών για επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή, που αποτελεί βασική πηγή γεωργικών προϊόντων και ορυκτών αλλά και μια αναπτυσσόμενη αγορά για τις κινεζικές εξαγωγές.
«Η κινεζική κυβέρνηση θα συνεχίσει να προσφέρει οικονομική βοήθειας προς τις χώρες της περιοχής που ενδιαφέρονται» δήλωσε ο Γουέν, στη Χικλή που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας χαλκού στον κόσμο.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας θα πιστώσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα έργων υποδομής και ανακοίνωσε ότι το Πεκίνο θα δημιουργήσει ένα ταμείο με 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη συνεργασία μεταξύ της Κίνας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

http://www.xrimanews.gr/oikonomia/36895-h-kina-ependyei-10-disdol-sth-lamerikh

Επιχειρησιακή σύμβαση με μειώσεις στη Eurobank


Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας διάρκειας δύο ετών, με μειώσεις μισθών, υπέγραψε η διοίκηση της Eurobank με το Σωματείο Εργαζομένων στην τράπεζα. Οι αναπροσαρμογές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου.
Όπως ανέφερεται σε σχετική ανακοίνωση της Eurobank, τα χαμηλότερα μισθολογικά κλιμάκια προστατεύονται, οι μειώσεις είναι κλιμακωτές και οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες μειώσεις που φθάνουν στο 15% αφορούν τα υψηλότερα κλιμάκια συνολικών αποδοχών. Σημειώνεται ακόμη πως η προστασία της οικογένειας τίθεται ως προτεραιότητα, δεν θίγεται το οικογενειακό επίδομα, και σε καμία περίπτωση, δεν θίγονται τα επίπεδα των αποδοχών που έχουν προκύψει από κλαδικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
H διοίκηση της τράπεζας μεταξύ άλλων τονίζει πως «στην πρωτόγνωρη κρίση που βιώνουμε, η περαιτέρω μείωση του λειτουργικού μας κόστους κρίνεται απολύτως αναγκαία προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα του Ομίλου μας να διαχειρίζεται τις συνέπειες της συγκυρίας».

http://www.naftemporiki.gr/finance/story?id=2201618

Ζητήθηκε η παραίτηση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας - Παραίτηση Β. Ράπανου και από την ΕΤΕ - Παραιτήθηκε ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών της ΕΤΕ

Τις παραιτήσεις των μελών της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας ζήτησε ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ενόψει της αυριανής γενικής συνέλευσης της Τράπεζας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης και ο πρόεδρός της Βασίλης Ράπανος ετοιμάζουν τις επιστολές παραίτησής τους.
Νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος θα αναλάβει ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς,ο οποίους κατέχει σήμερα τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου. Υποδιοικητής θα αναλάβει ο πρώην επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τουρκολιάς είναι από τους στενότερους φίλους του Αντώνη Σαμαρά.

http://www.xrimanews.gr/agores/37014-zhththhke-h-paraithsh-ths-dioikhshs-ths-ethnikhs-trapezas


Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Ράπανος, για λόγους υγείας.
Τη Δευτέρα, ο κ. Ράπανος παραιτήθηκε και από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, πριν ακόμη προλάβει να ορκιστεί, επικαλούμενος τους ίδιους λόγους.
Η επιστολή του Β. Ράπανου στο Δ.Σ. της ΕΤΕ
«Προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας
Αγαπητές φίλες, Αγαπητοί φίλοι, μέλη του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας,
Μετά από δυόμιση χρόνια περίπου στην Προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, αποχωρώ για λόγους πέρα από τη θέληση μου. Όπως έχετε ήδη πληροφορηθεί, για λόγους υγείας, δεν μπόρεσα να αποδεχτώ την τιμητική πρόταση που μου έκανε ο Πρωθυπουργός και στην οποία συναίνεσαν οι Πρόεδροι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, να αναλάβω το Υπουργείο Οικονομικών. Για τον ίδιο λόγο υποβάλλω σήμερα την παραίτηση μου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας.
Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε όλη αυτή την περίοδο και να σας ευχηθώ υγεία, δύναμη και κάθε επιτυχία στην προσωπική και επαγγελματική σας ζωή. Θα σας θυμάμαι πάντα με τα καλύτερα αισθήματα.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Βασίλης Θ. Ράπανος»
http://www.naftemporiki.gr/finance/story?id=2201556

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών της Εθνικής Τράπεζας Χαράλαμπος Μαζαράκης και αποχωρεί από τον όμιλο στα τέλη του μήνα.
Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΕΤΕ εξαίρει το ήθος και τον επαγγελματισμό του κ. Μαζαράκη, που, όπως επισημαίνει, «συνέβαλαν στην άκρως επιτυχημένη θητεία του στην Εθνική Τράπεζα».
http://www.naftemporiki.gr/finance/story?id=2201687

Βρετανία: Πρόστιμο - ρεκόρ στην Barclays

Πρόστιμο - ρεκόρ ύψους 59,5 εκατ. στερλινών επέβαλε η Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (FSA) της Βρετανίας στην Barclays για υπόθεση χειραγώγησης των διατραπεζικών επιτοκίων.
Συμπεριλαμβανομένου του ανωτέρω προστίμου, η βρετανική τράπεζα συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμα συνολικού ύψους 290 εκατ. στερλινών στις βρετανικές και αμερικανικές αρχές.
Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος Μπομπ Ντάιαμοντ και άλλα τρία ανώτατα στελέχη της Barclays δεν θα λάβουν μπόνους για φέτος.
«Η παρανομία της Barclays ήταν σοβαρή και εκτεταμένη», λέει η FSA στην ανακοίνωσή της, αναφερόμενη στην ημερήσια χειραγώγηση των επιτοκίων Libor και Euribor.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2201548

Σόιμπλε: Τα «αφύσικα» χαμηλά επιτόκια της Γερμανίας δείχνουν ανησυχία

Η Γερμανία δεν επιθυμεί την παραμονή του κόστους δανεισμού της σε «ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα», διότι αυτό δείχνει περισσότερο ανησυχία στις χρηματοπιστωτικές αγορές παρά σταθερότητα. Αυτό δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξής Τύπου ανέφερε ακόμη πως δεν φοβάται νέες υποβαθμίσεις της Γερμανίας, λόγω έκθεσής της στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, μετά την υποβάθμιση από τον οίκο Egan-Jones.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2201537

Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για Ισπανία, Κύπρο - Eurogroup: Δεκτά τα αιτήματα Ισπανίας - Κύπρου - Κλιμάκιο στη Λευκωσία αποστέλλει το ΔΝΤ

Σε τηλεδιάσκεψη με θέμα την επιδεινούμενη οικονομική κρίση πρόκειται να συμμετάσχουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.
Όπως ανέφεραν οι πηγές αυτές, το Eurogroup θα εξετάσει τα αιτήματα ευρωπαϊκής στήριξης που υπέβαλαν τη Δευτέρα η Ισπανία και η Κύπρος.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2201438

Δεκτά έκανε το Eurogroup τα αιτήματα της Κύπρου και της Ισπανίας για υπαγωγή στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης, τον EFSF.
«Σήμερα, πριν από λίγο, σε τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, το αίτημα της Κύπρου έγινε αποδεκτό, μαζί με αυτό και της Ισπανίας» δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης χαιρέτισαν το αίτημα της Κύπρου για την παροχή οικονομικής βοήθειας από τους μηχανισμούς στήριξης της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι θα λάβει σύντομα στήριξη από τον EFSF και/ή τον ESM, μόλις ολοκληρωθεί η εκτίμηση των αναγκών της χώρας.
Σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια, που σύμφωνα με αξιωματούχους αναμένεται να ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ περίπου, η Κύπρος θα πρέπει να δεσμευτεί σε περικοπές δαπανών και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να λάβει μέτρα για την ενίσχυση του χρηματοοικονομικού και τραπεζικού της κλάδου.
Παράλληλα, όπως αναμενόταν, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως το Ταμείο «παρέλαβε σήμερα πρόσκληση από τις κυπριακές Αρχές να συμμετάσχει στην εξωτερική οικονομική βοήθεια που αποβλέπει στον περιορισμό των κινδύνων με τους οποίους είναι αντιμέτωπη η οικονομία της Κύπρου».
Πρόσθεσε πως το ΔΝΤ θα αποστείλει στη Λευκωσία κλιμάκιο «προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση επιτόπου το συντομότερο δυνατό στο πλαίσιο της προετοιμασίας των συζητήσεων για ένα οικονομικό πρόγραμμα που θα βοηθήσει την Κύπρο να αντιμετωπίσει της οικονομικές προκλήσεις».
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, ανακοίνωσε πως κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα φθάνει στη Λευκωσία αντιπροσωπεία της τρόικας, δηλαδή ομάδα τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η τρόικα θα κάνει σε βάθος μελέτη, την οποία θα υποβάλει στην ομάδα της Ευρωζώνης, ώστε να αποφασιστεί το ύψος της χρηματοδότησης και οι όροι προς την Κύπρο. Πάντως, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέχρι αργά χθες το απόγευμα η Λευκωσία απέφευγε να μιλήσει για τρόικα και έκανε λόγω μόνο για τεχνοκράτες της Ε.Ε.
Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών απέδωσε και σήμερα το απόγευμα την ανάγκη προσφυγής στον Μηχανισμό Στήριξης «στην έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα και στην κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας».
Ο κ. Σιαρλή είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη απάντηση στις αιτήσεις για διακρατικό δάνειο από την Ρωσία και την Κίνα, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση χαρακτήρισε «άριστες» τις σχέσεις του με τον πρόεδρο Χριστόφια. Σε άλλο σημείο είπε ότι το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου είναι υγιές, προσθέτοντας ότι «θα υπάρξουν κάποιες αρνητικές συνέπειες, τις οποίες θα ξεπεράσουμε με τη βοήθεια του Μηχανισμού Στήριξης».
Από 51 έως 62 δισ. για τις ισπανικές τράπεζες
Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το Eurogroup χαιρετίζει και το αίτημα της Ισπανίας, εκτιμώντας ότι η χώρα αναμένεται να λάβει μεταξύ 51-62 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, μαζί με ένα επιπλέον «περιθώριο ασφαλείας». Σύμφωνα με την απόφαση των υπουργών Οικονομικών, η βοήθεια στη Μαδρίτη θα δοθεί από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης, τον EFSF, μέχρι την έναρξη λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού, του ESM.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2201600

IIF: Διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης - IIF: Υπερβολικά σκληροί οι όροι προσαρμογής για την Ελλάδα

Ως την πιο κρίσιμη ενδεχομένως Σύνοδο Κορυφής στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισε την αυριανή ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, προειδοποιώντας ότι διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης.
«Βρίσκεται σε κίνδυνο όχι μόνο το μέλλον του ευρώ αλλά και το μέλλον της Ευρώπης... (Η Σύνοδος) είναι ίσως η πιο σημαντική από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο Νταλάρα σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.
«Έχει να κάνει με την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών εκείνων με μακροπρόθεσμη κατεύθυνση, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι ασφαλιστικές εταιρείες, και φοβάμαι ότι θα πεισθούν μόνο με ουσιαστικές λύσεις», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΙΙF χαρακτήρισε «υπερβολικά σκληρούς» τους όρους προσαρμογής που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα ενώ υποστήριξε ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος για τη μείωση των ελλειμμάτων σε χώρες που πλήττονται από την κρίση.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να δίνεται βοήθεια χωρίς όρους, αντιθέτως, όσον αφορά στις δομικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητος περισσότερος ρυθμός, συμπλήρωσε ο κ. Νταλάρα.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν μια σειρά προτάσεων για την τραπεζική και δημοσιονομική ένωση, τη στιγμή που εντείνονται οι πιέσεις των αγορών στις αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης.
Καθοριστική για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής χαρακτηρίζεται στις Βρυξέλλες η συνάντηση Ολάντ - Μέρκελ σήμερα στο Παρίσι, στη διάρκεια της οποίας εκτιμάται ότι θα επιχειρηθεί μια προσέγγιση των απόψεων σε κορυφαία θέματα, όπως η τραπεζική ένωση και φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συμμετάσχουν σήμερα σε τηλεδιάσκεψη με θέμα την επιδεινούμενη οικονομική κρίση.
Όπως ανέφεραν οι πηγές αυτές, το Eurogroup θα εξετάσει τα αιτήματα ευρωπαϊκής στήριξης που υπέβαλαν τη Δευτέρα η Ισπανία και η Κύπρος.
Σήμα κινδύνου από Ραχόι για το κόστος δανεισμού της Ισπανίας
Μιλώντας νωρίτερα σε βουλευτές, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι εξέφρασε την ανησυχία του για το ιδιαίτερα υψηλό κόστος δανεισμού της χώρας του, η οποία έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αγορών.
Ο ισπανός πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η χώρα του δεν μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα με τα σημερινά επιτόκια που τής επιβάλλουν οι αγορές.
«Είναι πολύ δύσκολο να δανειζόμαστε σήμερα και θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο, εάν δε στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη την εξυγίανση των δημοσιονομικών και τη μείωση του ελλείμματος», είπε ο Ραχόι.
Το επιτόκιο που καλείται να πληρώσει η Ισπανία για να δανειστεί παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ, πάνω από 6,8%, παρά τη βοήθεια ύψους 100 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες της χώρας.
Ο ισπανός πρωθυπουργός επανέλαβε την υποστήριξή του στη δημιουργία μιας ευρύτερης τραπεζικής και δημοσιονομικής ένωσης στους κόλπους της ευρωζώνης. «Θα ζητήσω μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση(...) και ιδιαίτερα μια τραπεζική και δημοσιονομική ένωση», είπε, σημειώνοντας πως «χρειάζονται σαφείς και πειστικές ευρωπαϊκές αποφάσεις».

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2201371

«Υπερβολικά σκληρούς» χαρακτήρισε τους όρους προσαρμογής που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα ο διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος για τη μείωση των ελλειμμάτων σε χώρες που πλήττονται από την κρίση, όπως η Ελλάδα.
Μάλιστα, υπολογίζει ότι η επιμήκυνση των δημοσιονομικών στόχων για την Ελλάδα θα κόστιζε περίπου 20 δισ. ευρώ σημειώνοντας ότι σε σύγκριση με τα ποσά, τα οποία ήδη επενδύθηκαν, «αυτά τα χρήματα δεν είναι πολλά».
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να δίνεται βοήθεια χωρίς όρους, αντιθέτως, όσον αφορά στις δομικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητος περισσότερος ρυθμός, εξήγησε ο Τσαρλς Νταλάρα.
Τέλος, χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφής ως την πιο κρίσιμη ενδεχομένως στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποιώντας ότι διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2201444

 

Τράπεζα Κύπρου: Αίτημα για κρατική στήριξη 500 εκατ. ευρώ

Την πρόθεσή της να αποταθεί στο κυπριακό κράτος για προσωρινής μορφής κεφαλαιακή στήριξη της τάξης των 500 εκατ. ευρώ γνωστοποίησε η Τράπεζα Κύπρου, καθώς, όπως εξηγεί, δεν θα μπορέσει να καλύψει πλήρως το κεφαλαιακό έλλειμμα όπως έχει καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012.
Η τράπεζα διευκρινίζει σε σημερινή ανακοίνωσή της πως η προσπάθεια για πώληση ή και σύναψη στρατηγικών συνεργασιών στον τομέα των θυγατρικών ασφαλιστικών εταιρειών δεν έχει καταλήξει και θα συνεχιστεί ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή συμφωνία προς όφελος του Συγκροτήματος και των μετόχων του.
Αναφέρει επίσης ότι στο τρίμηνο που λήγει στις 30 Ιουνίου 2012, το Συγκρότημα προτίθεται να προχωρήσει σε σημαντικά αυξημένες προβλέψεις για το δανειακό του χαρτοφυλάκιο, κυρίως στην Ελλάδα και στην Κύπρο, λόγω του συνεχιζόμενου δυσμενούς οικονομικού κλίματος στις χώρες αυτές.
Το Συγκρότημα προτίθεται επίσης να περιλάβει στα αποτελέσματά του ζημιές περαιτέρω απομείωσης των νέων Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου σύμφωνα με πρόσφατη θέση των κύριων διεθνών ελεγκτικών οίκων.
Στη σχετική ανακοίνωση η τράπεζα αναφέρει πως ζήτησε παράταση χρόνου από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για ολοκλήρωση των προσπαθειών για ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης και κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών, όμως, το αίτημα αυτό δεν κατέστη δυνατό να της παραχωρηθεί.
Ως αποτέλεσμα, το Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου έχει κατ' αρχήν ενημερώσει την Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών ότι θα αποταθεί στο κράτος για προσωρινής μορφής κεφαλαιακή στήριξη της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.
«Λόγω του σχετικά χαμηλού ποσού στήριξης, επιδίωξη της τράπεζας είναι όπως η στήριξη παραχωρηθεί μέσω αξιών μη μετοχικού χαρακτήρα (ειδικών αξιογράφων), όπως έγινε με τράπεζες σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έτυχαν στήριξης μέσω τέτοιου τύπου αξιών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Η Τράπεζα Κύπρου διαβεβαιώνει πάντως ότι η κεφαλαιακή βάση του Συγκροτήματος παραμένει υγιής και σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις τα βασικά ίδια κεφάλαια στις 30 Ιουνίου 2012 αναμένεται να είναι της τάξης των 2 δισ. ευρώ και ο δείκτης βασικών ίδιων κεφαλαίων (tier 1) στο 8% περίπου. Τονίζει επίσης πως παραμένει υγιής με σημαντική προ-προβλέψεων κερδοφορία και σημαντικά βασικά ίδια κεφάλαια.
Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Κύπρου προέβη σε μια σειρά ενεργειών για κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών ύψους 1.560 εκατ. ευρώ, εν όψει της προθεσμίας κεφαλαιοποίησης των τραπεζών που τέθηκε από τη ΕΑΤ.
«Με τις ενέργειες αυτές, η Τράπεζα Κύπρου έχει καλύψει ένα σημαντικό μέρος του πιο πάνω ποσού και συνεχίζει τις προσπάθειες για περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων και άλλων μέτρων», σημειώνει η τράπεζα στην ανακοίνωσή της.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story?id=2201347

UBS: Η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη ένα haircut 70% - Πιθανό νέο πιστωτικό γεγονός μέχρι τις αρχές του 2013

Έναν χρήσιμο «οδηγό» για τα μεγέθη και τις προοπτικές των αδύναμων χωρών της ευρωζώνης παρουσίασε η UBS, επισημαίνοντας ότι κάθε επενδυτής θα πρέπει να γνωρίζει τα στοιχεία αυτών των χωρών που επηρεάζουν τις αγορές.
Η απουσία πολικής και δημοσιονομικής Ένωσης στην Ευρώπη συνεχίζει να οδηγεί τις αγορές ακόμη χαμηλότερα, καθώς οι Ευρωπαίοι έχουν αποτύχει να παρουσιάσουν ένα πειστικό σχέδιο επίλυσης της κρίσης, αναφέρει η UBS, και παρουσιάζει:

Ελλάδα: Το χρέος βρίσκεται σε μη βιώσιμα επίπεδα
Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο «κούρεμα» του χρέους της για να επανέλθει σε βιώσιμη τροχιά, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πιθανόν το haircut να φτάσει στο 70%, Αναμένουμε ένα νέο πιστωτικό γεγονός αργότερα μέσα στο 2012 ή στις αρχές του 2013, ως αποτέλεσμα της διαδικασίας αναδιάρθρωσης χρέους.
Οι αναλυτές της UBS περιμένουν πέμπτο χρόνο ύφεσης για την ελληνική οικονομία το 2012, εξαιτίας της πολιτικής που ασκείται. Η καθυστέρηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων θα προκαλέσει νέους κινδύνους και προκλήσεις στην ελληνική οικονομία.
Ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ θα επανέλθει αργότερα μέσα στο έτος, ή στις αρχές του επόμενου, όταν η Τρόικα θα πιέζει για περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Ιρλανδία: Η οικονομία θα αναπτυχθεί 2% το 2013 και οι αγορές θα περιμένουν το πρώτο τεστ για δανεισμό
Υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης του χρέους και μόλις μία μικρή πιθανότητα χρεοκοπίας. Το χρέος θα φτάσει στο 115% το 2013, όταν και αναμένεται η πρώτη δημοπρασία ομολόγων.
Η ιρλανδική οικονομία εξαρτάται πολύ από τις εξαγωγές, γεγονός που προξενεί κάποιες ανησυχίες για το λόγω του ότι εξαρτάται από την οικονομία της ευρωζώνης. Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η χώρα. Ωστόσο, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μικρότερος, σε σχέση με την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία.

Ιταλία: Απίθανο να χρεοκοπήσει τον επόμενο χρόνο, η ανάπτυξη το 2013 θα είναι κοντά στο 0,2%
Δεν αναμένεται να υπάρξει κάποιο πιστωτικό γεγονός για την Ιταλία τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ το χρέος θα σταθεροποιηθεί στο 120% του ΑΕΠ. Ωστόσο, μπορεί να γιγαντωθεί εάν τα μέτρα λιτότητας που έχει περάσει η κυβέρνηση Monti απορριφθούν.
Η οικονομία αναμένεται συρρικνωθεί φέτος κατά 1,8%, και να επιστρέψει στην αναιμική ανάπτυξη το 2013. Οι αναλυτές της UBS όμως είναι αισιόδοξοι ότι τόσο η Ιταλία όσο και η Ισπανία θα είναι ισχυρές εξαιτίας του δυνατού ιδιωτικού τομέα και του χαμηλού ποσοστού δανείων προς καταθέσεις στις τράπεζες.
Η Ιταλία δεν αναμένεται να ζητήσει κάποιο πακέτο διάσωσης. Πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να προκαλέσει bank run στις ιταλικές τράπεζες, εντείνοντας τις προκλήσεις.

Πορτογαλία: Πιθανό να χρειαστεί και δεύτερο πακέτο στήριξης. Η οικονομία θα συρρικνωθεί 1,3% το 2013
Χωρίς τη στήριξη από το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Πορτογαλία να χρεοκοπήσει. Το χρέος της θα φτάσει στο 120% του ΑΕΠ το 2013, ενώ φέτος η συρρίκνωση της οικονομίας θα αγγίξει το 3,2%.
Υπάρχει ανησυχία για την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές, καθώς το 2014 λήγει το πρόγραμμα στήριξης και η χώρα πρέπει να αποταθεί στις αγορές για το δανεισμό της, με αβέβαια αποτελέσματα. Η οικονομία φέτος θα συρρικνωθεί κατά 1,5%.
Η Πορτογαλία έχει αυξημένες πιθανότητες να ζητήσει haircut για το χρέος της, ώστε να επιστρέψει σε βιώσιμα επίπεδα.

Ισπανία: Έρχεται νέο κύμα λιτότητας με τη συρρίκνωση της οικονομίας να φτάνει στο 1,3% το 2013
Η Ισπανία δεν αναμένεται να χρεοκοπήσει την επόμενη πενταετία, αλλά τα δομικά ελλείμματα της πρέπει να περιοριστούν εάν θέλει να σταθεροποιήσει το δείκτη του χρέους της στο 90% μακροπρόθεσμα.
Η οικονομία της συνεχίζει να βρίσκεται υπό το βάρος της μεγάλης διόρθωσης στην αγορά ακινήτων, το πιστωτικό κραχ και την πολιτική της λιτότητα.
Η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές, αλλά το κόστος θα είναι μεγάλο.

www.bankingnews.gr

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Ι. Κουκιάδης

Την παραίτησή του υπέβαλε στον υπουργό Οικονομικών Γ. Ζανιά, ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, Ι. Κουκιάδης.  

Η παραίτησή του αναμένεται να γίνει δεκτή ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές στα μέλη του ΔΣ που έχει ορίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Ταμείου, "ο Πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, καθηγητής Εργατικού Δικαίου Ιωάννης Κουκιάδης, υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα, την παραίτησή του.

Με επιστολή του, στις 19 Ιουνίου 2012, προς τον υπηρεσιακό Υπουργό Οικονομικών Γεώργιο Ζαννιά, εξηγεί πως οι λόγοι της απόφασής του είναι καθαρά προσωπικοί ενώ ταυτόχρονα εκφράζει τις ευχαριστίες του για την εμπιστοσύνη που έδειξε η Πολιτεία προς τον ίδιο.

Ο καθηγητής κ. Ι. Κουκιάδης άσκησε τα καθήκοντα του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ από την 29η Ιουλίου 2011, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών που αποτελεί, ως εκπρόσωπος του
Ελληνικού Δημοσίου, τον μοναδικό μέτοχο του Ταμείου".

Ο κ. Κουκιάδης στην επιστολή του επικαλείται προσωπικούς λόγους, για την παραίτησή του από το ΤΑΙΠΕΔ.

Τονίζει δε ότι προϋπόθεση για την επιτυχία του έργου του Ταμείου είφναι η ύπαρξη ξεκάθαρης άποψης από την πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου και ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τον τρόπο εργασίας του ΤΑΙΠΕΔ και τους επιδιωκώμενους σκοπούς του. 
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/709639/Article.aspx

Τρίτο Μνημόνιο ή… άναρχη πτώχευση της χώρας


ΖΕΖΑ ΖΗΚΟΥ

«Η Ελλάδα είναι το μοναδικό γνωστό παράδειγμα χώρας που ζει σε συνθήκες πτώχευσης από την ημέρα της γέννησής της», έγραφε με ωμό τρόπο ο συγγραφέας Εντμόντ Αμπού το 1854. Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυτό ξανά τώρα, στόχος είναι η εξασφάλιση της δόσης των 30 δισ. ευρώ, καθώς στερεύουν επικίνδυνα τον Ιούλιο τα διαθέσιμα του κράτους.Δυσοίωνη εικόνα για την Ελλάδα δίνει έκθεση του ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών), που παραπέμπει σε εικόνα τριτοκοσμικής χώρας. Στο 9,14% προβλέπει ότι θα εκτιναχθεί η ύφεση στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο του έτους, βλέποντας περιορισμό του ωστόσο στο 4,25% για το 4ο τρίμηνο. Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, η προοπτική του ρυθμού μεταβολής είναι έντονα αρνητική και για όλο το 2012 προβλέπεται η ύφεση να «καθήσει» στο 6,7%. Οι προβλέψεις του ΚΕΠΕ προκύπτουν από ένα «δυναμικό υπόδειγμα παραγόντων» (dynamic factor model). Οι εκτιμήσεις που προκύπτουν από το υπόδειγμα αυτό δεν μπορούν να συνυπολογίσουν τις επιπτώσεις των μέτρων (με την ευρεία έννοια) οικονομικής πολιτικής που έχουν ανακοινωθεί αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί ή τυχόν νέων, πρόσθετων μέτρων, σημειώνεται. Μακάρι...
Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει ότι έρχονται δύσκολοι μήνες μετά τα μπάνια του λαού και στόχος του είναι να αρχίσει να φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ μέχρι τον Σεπτέμβριο και τη ΔΕΘ. Ετσι, αναμένεται να καταστήσει σαφές στην τρόικα πως δεν πρόκειται να δεχθεί νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενώ θα επιμείνει να μη γίνουν νέες απολύσεις στο Δημόσιο που θα επέτειναν την ύφεση. Οτι έγιναν εγκλήματα υπερβολικής λιτότητας στο όνομα δήθεν της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των Μνημονίων το ξέρουμε και το έχουμε γράψει εκατοντάδες φορές. Δεν λέμε, αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις (που δεν έγιναν), ίσως απαραίτητες και πολλές αλλαγές στο κράτος. Ομως, τα απανωτά φορολογικά χαράτσια και οι οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων τσάκισαν τη χώρα.
Η τακτική και οι άμεσοι στόχοι που θα θέσει η κυβέρνηση Σαμαρά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά. Αλλά από την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων και όσα έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα προκύπτει ότι οι άμεσοι στόχοι της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Μνημονίου είναι οι εξής:
1. Παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο τουλάχιστον χρόνια, χωρίς επί πλέον περικοπή μισθών και συντάξεων ή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αλλά με την περιστολή της σπατάλης και τη στοχευμένη καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, καθώς και μέσα από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
2. Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στο επίπεδο που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, σύμφωνα με το οποίο το ύψος του μισθού στον ιδιωτικό τομέα συμφωνείται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Αυτό περιλαμβάνει και τη ρύθμιση του dκατώτατου μισθού που προβλέπεται στη ρύθμιση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
3. Αποκατάσταση αδικιών (χαμηλοσυνταξιούχοι, πολυτεκνικά επιδόματα κ.λπ.) με άμεσα δημοσιονομικά ισοδύναμα.
4. Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων φορολογουμένων για φέτος, ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του εισοδήματός τους (τα υπόλοιπα σε δύο ετήσιες δόσεις).
5. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας για έναν ακόμα χρόνο (1+1) από κοινοτικούς πόρους.
6. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας και σε μη μισθωτούς (αυτο-απασχολούμενους, επιτηδευματίες κ.λπ.) που έχασαν τις δουλειές τους, εφόσον πληρούν εισοδηματικά κριτήρια (επίσης από κοινοτικούς πόρους).
7. Σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους στο πλαίσιο του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος με κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης, ιδιαίτερα για τους μισθωτούς (συμπεριλαμβανομένων και των συμβάσεων έργου που υποκρύπτουν συμβάσεις εργασίας) και τους συνταξιούχους.
8. Μείωση των εξής φορολογικών συντελεστών: ΦΠΑ για την εστίαση στην προηγούμενη κλίμακα (από 23% σε 13%). ΦΠΑ για αγροτικά εφόδια, σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, σε χαμηλά κλιμάκια.
Στους παραπάνω στόχους της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Μνημονίου περιλαμβάνονται, επίσης:
1. Οχι απολύσεις στο Δημόσιο.
2. Αντικατάσταση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων και όλων των φόρων επί της Ακίνητης Περιουσίας με ενιαίο προοδευτικό φόρο.
3. Αγροτική Τράπεζα: Επανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανσή της. Διαφύλαξη του χαρτοφυλακίου υποθηκών αγροτικής γης.

Επιστολή Σαμαρά προς ηγέτες Ε.Ε.: Διαμηνύει ότι οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν, αλλά ζητεί τροποποιήσεις λόγω ύφεσης και ανεργίας

Τη δέσμευση της Ελλάδας στους στόχους και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει θα διαμηνύει προς τους Ευρωπαίους εταίρους του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην επιστολή του, η οποία αναμένεται να διαβιβασθεί πριν από την αυριανή έναρξη της συνόδου κορυφής. Στο ίδιο κείμενο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δεν θα γίνεται λόγος για παράταση του χρόνου προσαρμογής ή αναφορά σε άλλα συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής, ωστόσο αναμένεται να υπογραμμίζεται η ανάγκη αναπροσαρμογής του προγράμματος υπό το πρίσμα της βαθιάς ύφεσης και της ιδιαίτερα υψηλής ανεργίας που μαστίζουν την ελληνική οικονομία.
Το περιεχόμενο της επιστολής Σαμαρά προς Ευρωπαίους συζητήθηκε χθες κατά τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό, στην οικία του, οι κ. Ευ. Βενιζέλος, Φ. Κουβέλης και ο νέος υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Η σύνταξη και μετάφραση της επιστολής αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα. Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, η επιστολή θα διαβιβασθεί προς τους ηγέτες της Ε.Ε. από τον ίδιο τον κ. Παπούλια κατά την έναρξη της συνόδου, κάτι που φέρεται να έχει συμφωνηθεί μεταξύ Προέδρου Δημοκρατίας και πρωθυπουργού.
Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε χθες ο κ. Σαμαράς με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, τους πρωθυπουργούς του Λουξεμβούργου Ζ.Κ. Γιουνκέρ και της Ολλανδίας Μ. Ρούτε, όπως επίσης και με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Β. Μαρτένς.
Πριν από την έναρξη της χθεσινής σύσκεψης με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς είχε συνεργασία με τους κ. Γ. Στουρνάρα και Χρ. Σταϊκούρα, με τη συμμετοχή και του στενού του συνεργάτη κ. Χρ. Λαζαρίδη, ενώ οι κ. Στουρνάρας και Σταϊκούρας παρέμειναν και στο πρώτο τμήμα της συνάντησης του κ. Σαμαρά με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο συζήτησης ήταν και το χθεσινό περιστατικό με την παραίτηση του κ. Γ. Βερνίκου, με τους τρεις να επισημαίνουν την ανάγκη καλύτερου συντονισμού του κυβερνητικού σχήματος, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα δυσλειτουργίας στο μέλλον.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Φ. Κουβέλης φέρεται να επεσήμανε την ανάγκη άμεσης στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού σε επιτελικό επίπεδο, προκειμένου να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο. Μάλιστα, ο κ. Κουβέλης ζήτησε η τοποθέτηση ειδικών γραμματέων και επικεφαλής οργανισμών να γίνει άμεσα, ενώ άφησε να διαφανεί πως και η ΔΗΜΑΡ θέλει να έχει λόγο στις επιλογές.
Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος παραμένει καταβεβλημένος από τη λεπτή εγχείρηση στην οποία υπεβλήθη, συζήτησε με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους και τα τρέχοντα ζητήματα της οικονομίας, όπως και τα νομοσχέδια στα οποία θα δοθεί προτεραιότητα αμέσως μετά την εξασφάλιση της ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Πέραν της πολιτικής παραμέτρου, η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων έχει και πολλές τεχνικές λεπτομέρειες τόσο γιατί στις προγραμματικές συμμετέχουν τρία κόμματα ως «κυβερνητικά» όσο και εξαιτίας της υγείας του πρωθυπουργού, ο οποίος θα πρέπει να δώσει το παρών. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, η έναρξη των συνεδριάσεων επί των προγραμματικών δηλώσεων θα γίνει στο απώτατο συνταγματικό όριο και αναμένεται να ξεκινήσει την προσεχή Τετάρτη ή Πέμπτη και να ολοκληρωθεί, αντιστοίχως, Παρασκευή ή Σάββατο.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100042_27/06/2012_487040

Egan-Jones: Yποβάθμιση της Γερμανίας στο Α+ από το AA

O οίκος αξιολόγησης Egan-Jones υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας κατά μία βαθμίδα σε Α+ από ΑΑ- με αρνητικές προοπτικές.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2201188

6/26/2012: Federal Republic Of Germany: EJR lowered AA- to A+ (Neg.) (S&P: AAA) (3413Z GR)
Stuck - whether or not Greece and other EMU members exit, Germany will be left with massive, additional, uncollectable receivables. Via the ECB's Target 2, Germany is owed EUR700B of which perhaps 50% is collectible and then there is the banks' southern EMU exposures.  Germany's debt to GDP was 87% as of 2011. However, increasing Germany's debt by EUR700B to EUR2.9T for its indirect exposures raises the adjusted debt to GDP to 114%. The deficit to GDP of 1.0% is reasonably strong. Unemployment is 6.8% but will probably rise as global economies continue to show weakness. The positive (EUR130B) balance of trade and the positive (EUR196B) current account help. Inflation has been moderate at .9% (per Eurostat). 

We used the IMF's data for Germany's debt which is 10% great than Eurostat's data. German chancellor Angela Merkel continues to create tension with EU member states by resisting calls for EU bonds (shared liabs.), money printing calls and for her pushing for fiscal controls and the seniority of bailout funding. Germay is likely to be outvoted by other ECB members and therefore will have greater prospective exposure. Watch for the EFSF and the ESM morphing into banks (thereby depressing eventual recoveries) and a rise in the number of euros. The fallout from a likely Greek exit needs to be monitored. We are cutting to "A+".

http://www.zerohedge.com/news/egan-jones-downgrades-germany-aa

Γαλλία: Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης προβλέπεται για το 2012 - Νέα αύξηση της ανεργίας

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας στο 0,4%, από 1,7% το 2011, προβλέπει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία INSEE για το 2012. Οι πιέσεις για τη νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση αυξάνονται καθώς προσπαθεί να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας.
Σύμφωνα με την INSEE, το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται στάσιμο ενώ για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους εκτιμάται μικρή ανάπτυξη 0,1% και 0,2% αντίστοιχα.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στο 2% φέτος από το 2,3% που ήταν πέρυσι.
Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας το ποσοστό της ανεργίας στη Γαλλία σημείωσε νέα αύξηση. Ο αριθμός των ανέργων που αναζητούν απασχόληση αυξήθηκε τον Μάιο, φθάνοντας τα 2,922 εκατ. άτομα, δηλαδή κατά 33.000 μεγαλύτερος από τον Απρίλιο (+1,2%), καταγράφοντας τον 13ο συνεχόμενο μήνα με αυξητική τάση.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας που σημειώνεται από τον Μάιο του 2011, οπότε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων άρχισε να αυξάνεται.
Τα στοιχεία αυτά αφορούν τον πρώτο μήνα της πενταετούς θητείας του νεοεκλεγέντα προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Τον Απρίλιο 4.300 άνθρωποι είχαν προστεθεί στον κατάλογο των ανέργων (αύξηση 0,1%, έναντι 0,6% τον Μάρτιο). Μέσα σ’ έναν χρόνο η αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε στο 8%.
Συμπεριλαμβανομένων και όσων απασχολούνται μερικώς, ο αριθμός των ατόμων που αναζητούν εργασία ανέρχεται στα 4,347 εκατ., μία αύξηση κατά 28.600 άτομα (+0,7%) μέσα σε έναν μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2201164

Νέα αύξηση σημείωσε το ποσοστό της ανεργίας στη Γαλλία. Ο αριθμός των ανέργων που αναζητούν απασχόληση αυξήθηκε τον Μάιο, φθάνοντας τα 2,922 εκατ. άτομα, ήτοι κατά 33.000 μεγαλύτερος από τον Απρίλιο (+1,2%), καταγράφοντας τον 13ο συνεχόμενο μήνα με αυξητική τάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας που σημειώνεται από τον Μάιο του 2011, οπότε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων άρχισε να αυξάνεται.
Τα στοιχεία αυτά αφορούν τον πρώτο μήνα της πενταετούς θητείας του νεοεκλεγέντα προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Τον Απρίλιο 4.300 άνθρωποι είχαν προστεθεί στον κατάλογο των ανέργων (αύξηση 0,1%, έναντι 0,6% τον Μάρτιο). Μέσα σ’ έναν χρόνο η αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε στο 8%.
Συμπεριλαμβανομένων και όσων απασχολούνται μερικώς, ο αριθμός των ατόμων που αναζητούν εργασία ανέρχεται στα 4,347 εκατ., μία αύξηση κατά 28.600 άτομα (+0,7%) μέσα σε έναν μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2201093