26.6.12

Mark Grant: Το τέλος του δρόμου για την Ελλάδα έφτασε - Βήμα προς βήμα πως η χώρα θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία, στην έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή... και η αστοχία για τα προβλήματα υγείας Σαμαρά - Ράπανου

"Η ελληνική τραγωδία οδεύει προς τα τελευταία της στάδια. Προφανώς έφτασε η ώρα εκείνη που η Ευρώπη δεν θα χορηγήσει νέα κεφάλαια προς την Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση θα χρεοκοπήσει, θα αποχωρήσει από το ευρώ και θα επιστρέψει στη δραχμή".
Στις ανωτέρω τρεις φράσεις συνοψίζει τις προβλέψεις του για την επόμενη μέρα της Ελλάδας, ο γνωστός αναλυτής της Wall Street και αρθρογράφος της οικονομικής στήλης "Out of the Box", Mark Grant.
Μάλιστα, στην τελευταία ανάλυσή του για τα ελληνικά δρώμενα, ο ίδιος εμφανίζεται εξαιρετικά προκλητικός και προσβλητικός έναντι της Ελλάδας, αφήνοντας ούτε λίγο ούτε να εννοηθεί πως τα προβλήματα υγείας, τόσο του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, όσο και του παραιτηθέντος από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, Β. Ράπανου... ήταν προσχηματικά, ώστε να αποφευχθούν οι επαφές με την τρόικα αλλά και η εκπροσώπηση της χώρας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, το διήμερο 28-29 Ιουνίου. "Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που θα χρησιμοποιούνταν λόγοι υγείας για να αναβληθεί το αναπόφευκτο", σχολιάζει με τον πλέον καυστικό τρόπο.
Η ελληνική κυβέρνηση, όπως έχει ήδη αναφέρει το www.bankingnews.gr, μπορεί να μοιάζει κατώτερη των περιστάσεων και άνευρη έναντι των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, αλλά σε καμία περίπτωση κανείς δεν μπορεί να αφήνει υπονοούμενα για... μαϊμού λόγους υγείας. Με τον πλέον σαφή τρόπο πρέπει να τονιστεί πως είναι άλλο θέμα η εντιμότητα και το ήθος ενός πολιτικού (ή τραπεζίτη) και εντελώς άλλο θέμα η ικανότητα να διαχειριστεί κάποιος τις Συμπληγάδες πέτρες και τους σοβαρούς κινδύνους με τους οποίους βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία.
Προσπερνώντας το προσβλητικό αυτό σχόλιο του Mark Grant για τους κ.κ. Σαμαρά και Ράπανο, ας εστιάσουμε στις οικονομικές προβλέψεις που διατυπώνει για την Ελλάδα.
Κατά τον Grant, το στοιχείο εκείνο που χρήζει της δέουσας προσοχής είναι τα διαρκή τελεσίγραφα που διατυπώνει έναντι της Αθήνας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, W. Schaeuble. Οι θέσεις του Γερμανού αξιωματούχου είναι σαφείς: Δεν τίθεται θέμα χορήγησης νέας βοήθειας προς την Ελλάδα.
H Ελλάδα, προβλέπει, βιώνει πιθανότατα τις τελευταίες σκηνές της τραγωδίας της. Η Ελλάδα πήρε όλα τα χρήματα που της αναλογούσαν. Η τρόικα θα συνεχίσει να αξιολογεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας, νέα μέτρα θα αποφασίζονται κάθε φορά που η ελληνική κυβέρνηση θα χάνει τους δημοσιονομικούς στόχους, μέχρις ότου η Γερμανία κουραστεί και πει μια και καλά: Όχι άλλα χρήματα στην Ελλάδα.
Έπειτα, συνεχίζει ο Grant, η Ελλάδα θα ικετεύσει για περισσότερα χρήματα, τα οποία όμως δεν θα λάβει. Επομένως, θεωρείται αναπόφευκτη η χρεοκοπία, η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στη δραχμή.
"Τα τελευταία στάδια της ελληνικής τραγωδίας θα είναι τρομακτικά. Η χρεοκοπία της Ελλάδας θα είναι πολύ χειρότερη από ότι εκτιμούν αρκετοί", εξηγεί ο Grant.
Κατά τον ίδιο, μόνο αν υπάρξει παραγραφή του ελληνικού χρέους - κάτι ωστόσο που όπως εξηγεί δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί - η Ελλάδα μπορεί να διασωθεί... 
"Ο κάθε δρόμος έχει έναν προορισμό. Ο κάθε δρόμος έχει ένα τέλος. Το τέλος του δρόμου για την Ελλάδα έφτασε", προειδοποιεί.

www.bankingnews.gr

No comments: